Konu
:
Ucuz Baklavanın Sağlığa Zararı
Yalnız Mesajı Göster
Ucuz Baklavanın Sağlığa Zararı
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ucuz Baklavanın Sağlığa Zararı
Uzun zamandır ketçap
krema
kola
gazoz
şekerleme
hazır çorba
çikolata
gofret gibi birçok yiyeceğin etiketinde mısır şurubu kullanıldığı yazıyor
1 liralık kimyasal tatlandırıcı
10 liralık şekerin işini görüyor
Fakat
bir kilo baklavada
en fazla bir gram
kullanılması gerekiyor
Çünkü
tatlandırıcıların aşırı kullanımı birçok hastalığa
davetiye
çıkarıyor
Şeker pancarından şeker üretimi
iki yüzyıl önce ‘Sanayi devrimi’ ile başladı
Daha önce şeker kamışından elde edilen ve sadece zenginlerin sofrasına konuk olan şeker
böylece gelir düzeyi çok yüksek olmayanların da kolayca satın alabileceği bir ürün haline geldi
Prof
Dr
Ahmet Aydın
Hayy
Kitap
’tan çıkan ‘Taş Devri Diyeti’ adlı kitapta
yağ ve şeker tüketiminin nasıl çılgınca arttığını anlatıyor: “Örneğin İngiltere’de 1750’lerde 2
5-3 kilo olan yıllık kişi başı şeker tüketimi
1850’lerde 11 kilo
1950’lerde 54 kilo
günümüzde ise 75 kiloya yükseldi
Bu artış Amerika için de geçerli
” Prof
Aydın
kitabında şeker tüketimiyle ilgili bazı soruları da cevaplıyor
Uzun zamandır ketçap
krema
kola
gazoz
şekerleme
hazır çorba
çikolata
gofret gibi birçok yiyeceğin etiketinde mısır şurubu kullanıldığı yazıyor
Gıda üreticileri neden çay şekeri yerine mısır şurubunu tercih ediyor?
Ucuz da ondan! Mısırdan yüksek früktoz içerikli mısır şurubu yapımına 1970’lerde başladı
1980’lerde yıllık 3 milyon ton olan üretim
günümüzde 20-30 milyon tonun üzerine çıktı
Mısır nişastası parçalanarak glükoza
ardından glükoz früktoza dönüştürülüyor
Bazı ürün paketlerinde mısır şurubu yerine
‘nişasta bazlı sıvı şeker’ veya ‘NBSŞ’ yazar
Mısır şurubu
şeker pancarından elde edilen şekerden daha tatlı
üstelik daha ucuz ve taşınması daha kolay
Bu da üreticiler için daha düşük maliyet ve daha yüksek kar anlamına geliyor
Ülkemizde 2001’de çıkartılan şeker yasası ile mısır şurubu üretim kotası yüzde 10 olarak belirlendi
fakat sonra yüzde 15’e yükseltildi
Halbuki bu kota ABD’de yüzde 2
Almanya’da binde 8
9
Fransa da ise binde 4
9!
Hem tatlı
hem daha ucuzsa; mısır şurubu sizi niye bu kadar rahatsız ediyor?
Çay şekeri olan sakaroz
bir molekül glükoz ve bir molekül früktozdan oluşuyor
yani glükoz/früktoz oranı yüzde 50/50
Mısır şurubunda ise bu oran yüzde 80/20 früktoz lehine
Früktoz
glükoza göre daha güçlü bir tatlandırıcı
Ve früktoz tüm şekerler arasında en hızlı yağa dönüşendir
Fazla früktoz tüketiminin deney hayvanlarında diyabet
koroner kalp hastalığı
karaciğer yağlanması ve hipertansiyona yol açtığı görüldü
Kısacası
son 30-40 yıldır çay şekeri yerine mısır şurubunun kullanılması şişmanlığın ve şişmanlıkla ilgili hastalıkların bir salgın haline dönüşmesini kolaylaştırdı
Kimyasal tatlandırıcılardan aspartam ve sakarin
raflardaki birçok üründe şeker yerine kullanılıyor
Peki neden?
Dünyada yaklaşık 6 bin hazır yiyeceğin içinde aspartam bulunmakta
Diyet kola
şekersiz sakız
aromalı süt
meyve
suyu
çerez
kuru meyve
dondurma
soslar
reçel
kilo verme amaçlı gıdalar
diyet gıdalar
gıda takviyeleri
bira
elma ve armut şarabı
baklava
reçel
helva
sütlü tatlılar vs
Türkiye’de aspartamın yüzde 95’i artık sağlık değil gıda sektöründe kullanılıyor
Son sekiz yılda kimyasal tatlandırıcıların ithalatı 13 kattan fazla arttı
Çünkü tatlandırıcılar şekerden yüzlerce kat daha tatlı
Mesela aspartam şekerden 200 kat
sakarin 300 kat daha fazla tat veriyor
Ortalama olarak tatlandırıcının bir liralık miktarı
10 liralık şekerin işini görüyor
Bir bavul aspartam bir kamyon şekerin tadına eşit tat veriyor
Bazı baklavacılarda baklavaların normalin yarısı fiyatta satılmasının temel nedeni bu
Türk Gıda Kodeksi
hangi üründe ne kadar yapay tatlandırıcı kullanılacağını belirlemiş durumda
Örneğin 1 kilo baklavada en çok 1 gram kullanılabilir
Ancak market raflarında satılan birçok ürünün ‘içindekiler’ kısmında yapay tatlandırıcının miktarı yazmıyor
Birçok doktor
şişman ve diyabetli hastalarına aspartam öneriyor
Siz niye bu kadar karşısınız?
Aspartamın içinde yüzde 40 oranında sinirsel bir uyarıcı olan ‘aspartik asit’
yüzde 50 oranında fazla alındığında beyin için zararlı
‘fenilalanin’
ve yüzde 10 oranında
‘metil alkol’
var
Yani ispirto! Ki ispirto birçok zararı yanında kanserojen
‘formaldehite’
dönüşüyor
Aspartamın zararları saymakla bitmez
Bunlardan en ilginci
sıfır kalorisi olan aspartamın şişmanlığa yol açması
Size garip gelebilir ama gerçek böyle
TAM EKMEK
“Günümüz insanı tahıllara ve tohumlara o kadar bağımlı hale geldi ki kanaryalardan hiçbir farkı kalmadı” diyen bilim adamı haklı olabilir mi? Son 100 yılda tahılların rafine edilmesinin
(beyaz un) ve rafine şekerlerin (çay şekeri
früktoz
mısır şurubu)
kanser
enfarktüs
kemik erimesi gibi onlarca kronik hastalığı
salgın ölçüsünde artırdığına bakılırsa
evet!
Prof
Aydın’ın dahil olduğu bir grup bilim adamı
beyaz un ve şekerin insan sağlığının en büyük düşmanı olduğunu öne sürüyor
Çünkü
rafinasyon işlemleri sırasında
buğdayın lif
vitaminler ve mineraller açısından en zengin olan tohum özü ve kepeği ayrıştırılıyor ve sadece nişastalı kısmı kullanılıyor
Ve lifler
bağırsak hareketlerimizi düzenleyen çok önemli besin öğeleri
Çoğunlukla beyaz ekmek
ultra-rafine un ve tatlı çöreklerle beslenen kişilerde vitamin mineral eksikliğinin ve bazı bağırsak hastalıklarının daha fazla görülmesinin sebebi de bu
ZARARLI MI DEĞİL Mİ?
Bazı doktorlar
belirli bir dozu geçmedikten sonra aspartamın zararsız olduğunu söylüyor
Fakat Prof
Aydın
onlara katılmıyor
“Nedense
ilaç firmalarının sponsor olduğu araştırmaların yüzde 100’ünde aspartamın zararlı olmadığı sonucu alınıyor
Fakat
bağımsız araştırmaların yüzde 92’si ise aspartam zararlı diyor
İşte bilim dünyasının karanlık yüzü!” diyor
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul