Konu
:
Yaz İcin Zayiflama Onerileri
Yalnız Mesajı Göster
Yaz İcin Zayiflama Onerileri
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yaz İcin Zayiflama Onerileri
Yaz mevsiminin etkisini iyice göstermeye başladığı şu günleri "diyet mevsimi" olarak da adlandırabiliriz
Bu dönemde kilolarından kurtulmak isteyen herkes medyadan duydukları zayıflama ilaçlarını bilinçsizce kullanmakta veya evde kendi kendilerine
bir uzmana başvurmadan etrafındakilerden duydukları veya çeşitli gazete ve kitaplarda yer alan zayıflama diyetlerini uygulamaya çalışmaktadırlar
Oysa zayıflama diyetleri kişiye özgüdür ve diyetisyeniniz tarafından kişiye özel olarak
beslenme alışkanlıklarınız
arkadaş ve aile yaşantınız
yaşadığınız bölge ve hayat tarzınızla uyumlu olarak düzenlenmelidir
Aksi takdirde uygulanan diyetler sağlığınıza zarar verebilir ve ciddi rahatsızlıklara neden olabilir
Kullanılan zayıflama ilaçları ve uygulanan şok diyetler
yazın sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucu bayılma hissi
bulantı
baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin yanında kişilerde halsizlik
yorgunluk
sürekli uyuma isteğini de tetiklemektedir
Bu dönemde günlerin uzamasıyla birlikte dışarıda daha çok vakit geçirilmekte
restoranlarda veya piknik yerlerinde mangalda et türü besinlerin ve yemekle birlikte tüketilen alkolün oranı artmaktadır
Yüksek oranda alkol tüketimi
yağlı ve ağır yemekler yenmesi vücut dengesini zorlarken aynı zamanda sürekli artan bir ağırlık grafiğini işaret etmektedir
Ayrıca bu tarz bir beslenme özellikle sıcak havalarda kalp krizi riskini artırırken
hipertansiyon ve baş ağrısını da beraberinde getirmektedir
Isınan havalarda sağlıklı beslenmek veya sağlıklı zayıflamak için her şeyden önce özellikle antioksidan vitaminlerden zengin bol yeşillik içeren güzel bir kahvaltıyla güne başlamak
artan hava sıcaklığıyla vücudun artan su ihtiyacını da karşılayabilmek için günde 10–12 bardak su tüketmek gerekir
Özellikle ara öğünlerde yine antioksidanlardan zengin çilek
karpuz
kiraz gibi meyveleri tüketmek vücudunuzun direncini artırırken aynı zamanda iyi birer lif kaynağı oldukları için hem bağırsak hareketlerini hızlandırır hem de tokluk hissi sağlayarak ana öğünlerde ağır yemeklere yüklenmenizi engeller
Vitamin ve minerallerden de zengin olan yaz meyvelerinin büyük orandaki su içeriği sayesinde sağlıklı beslenmenin yanında cildiniz de güzelleşecek
sıcaklığın neden olduğu sıvı kaybının desteklenmesini de sağlayacaktır
Sağlıklı zayıflamaya henüz karar vermemiş olsanız bile sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaya
örneğin basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tüketmeye ekmeğinizi tam buğday unundan seçerek başlayabilirsiniz
Kan şekeri dengenizi düzenlemek için 6–8 öğün beslenmeli ara öğünlerinizde yine antioksidan vitaminlerden zengin meyve ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilmek için yağı azaltılmış süt
yoğurt veya taze sıkılmış meyve suları vb tüketmelisiniz
Özellikle bu mevsimde kızartma ve hamur işlerinden uzak durmalısınız
Beslenmenizdeki bu ufak değişikliklerin yanında
haftada 3 gün günde 45 dakika tempolu yürüyüşle sağlıklı bir beden için ilk adımları atmış olursunuz
Yaz Aylarında Uygulayabileceğiniz Örnek Diyet Programı:
Sabah: 2 dilim labne peynir sürülmüş esmer ekmek + taze maydanoz
domates
biber
Ara: 3–4 dilim karpuz
Öğle: 1 porsiyon ızgara tavuk veya balık+ yağsız bol salata+1 dilim esmer ekmek
Ara: 1 adet diyet meyveli yoğurt veya 200 ml light süt+5 erik
5 çilek
Akşam: 1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği+1 dilim esmer ekmek+3-4 kaşık diyet yoğurt/ ayran
Ara: 1 avuç kiraz+3–4 adet kayısı
**Her öğün öncesi 2 su bardağı su içmeniz öğünlerde daha tok olmanızı
bağırsaklarınızın daha düzenli çalışmasını ve sıcak havalarda artan su ihtiyacınızı karşılayacak 2
5 litre suyu rahatlıkla tüketmenizi sağlayacaktır
Bazı Yaz Meyveleri ve Faydaları
Üzüm: Güçlü bir antioksidant olan üzüm'ün C vitamini içeriğinin yüksek olmasının yanında
büüyk oranda manganez
ciddi oranlarda da B1
B2 ve potasyum içermesiyle sağlık üzerinde önemli etkilere sahip olup
mutlaka tüketilmesi gereken bir yaz meyvesidir
Kuarsetin ve resveratrol içeriğiyle platelet gruplarını ve zararlı kan pıhtılarını azaltarak
ayrıca LDL koleseterolü serbest radikallerin vereceği zararlardan koruyarak
kalp hastalıklarına karşı koruyucu olan üzümü bol tüketmelisiniz
Yapılan bir çalışmanın sonuçlarına bakıldığında üzüm suyu tüketen bireylerin ilk olarak kanlarında nitrik oksit miktarının yükseldiği
kan ndamarlarında pıhtılaşmanın azaldığı
ikinci olarak kırmızı kan hücreleri tarafından yapılan paletelet agregasyonunun ve kan pıhtılaşmasının gerçekleşme oranının azaldığı görülmüştür
Araştırmacılar son olarak
güçlü bir antioksidan olan E vitamini familyasının bir üyesi olan alfa tokoferol'ün üüzm suyu içen bireylerde seviyesinin yükseldiğini ve plazma antioksidan kapasitesinin %50 arttığını bildirmişlerdir
Northeastern Ohio Üniversitesi Tıp Fakültesindeki araştırmacılar
resveratrolün sadece endotelin-1 yapımını inhibe etmediğni aynı zamanda kalp kası hücrelerini direk etkileyerek kalp sağlığını koruduğunu belirtmişlerdir
American Journal of Physiology dergisinde yayınlanan araştırmaları
resveratrolün; yüksek kan basıncı ve kalp yetmezliğinden sorumlu olan anjiotensin ıı hormonunu inhibe ettiğini göstermektedir
Kanser açısından üzüm tüketimi oldukça önemlidir
Üzümün içerisinde resveratrol ve saponine ek olarak
kansere karşı çok güçlü bir antioksidan olan aynı zamanda kolsterolü düşürmeye yardımcı olan pterostilbene vardır
Hayvan karaciğeri kullanılarak yapılan çalışmalarda USDA Agricultural Research Service de ki bilim adamaları pterostilbene'in kolestreol düşürücü etkilerini lipiddüşürücü ilaçlarla
resveratrolle
ve kimyasal yapısı pterostilbene benzeyen üzümün içndeki diğer antioksidantlarla karşılaştırmışlardır
kalp rahatsızlıkları ve kansere karşı mücadelesini göstermişlerdir
Yapılan çalışmalar
orta düzeyde kırmızı şarap tüketimi ile düşük Alzhemier hastalığı riski arasında ilişki göstermişlerdir
Resveratrol
esas olarak üzüm ve kırmızı şarapta bulunan doğal polifenoldür
amiloid beta peptid düzeylerini büyük oranda azaltır
Abeta içeren plaklar
Alzhemier hastalığına sahip bireylerin beyin dokularında ayırıcı nitelikte bulunmaktadır
Yapılan bir çalışmada
resveratrolle tedavi edilen hücrelerde
edilmeyenlere göre Abeta düzeyleri belirgin oranda düşük bulunmuştur
Yapılan son çalışmalar resveratrolün ayrıvca antiaging ve anti mikrobiyal ajan olduğunu da söylemektedir
Çilek:Bol miktarda A
B1
B2
C ve K vitamini
protein
şeker
meyve asidi
demir
fosfor
sodyum
kalsiyum ve potasyum içerir
Fitobesinlerin arasında
fenollerin en zengin kaynağı olarak gösterilen çilek potansiyel antioksidan olma özelliği taşıyan en ünlü besindir
Özellikle antosiyanin II olmak üzere antosiyaninşerden ve ellagitaninlerden oldukça zengindir
Antosiyaninler çileğe sadece kırmızı rengini vermez
bunun yanında vücutta hücre yapısını koruyan ve vücuttaki tüm organ sistemini oksijen tadikkalerinşn verecği zarardan korur
Çilek
kaslp koruyucui kanser karşıtı ve antiinflamatuar meyve olarak vücutta hemen hemen her türlü mekanizma üzerinde önemli rol oynamaktadır
Çileğin antiinflamatuar özelliği
içeiğindeki fenollerin siklo oksigenaz enzim aktivitesini azaltma yeteneğinden kaynaklanmaktadır
Aspirin ve ibuprofen gibi nonsteroid antienlamatuar ilaçlar bu enzimi bloklayarak
kanser
astım
romatoid ve osteoartrit gibi istenmeyen inflamasyonların aktivitelerini önler
Bu Cox enzim inhibitörü ilaçlardan farklı olarak çilek intestinal kanamaya yol açmaz
Bunun yanında çileğin maküler dejenerasyonu önleyici etkileri de vardır
Archives of Ophthalmology dergisinde yayınlanan verilere göre
hergün 3 ya da daha fazla porsiyon meyve( çilek gibi antioksidant içerğiğ yüksek) tüketmenin yaşa bağlı maküler dejenerasyon riskini büyük oranda azalttığı
günde 3 porsiyon meyve tüketen bireylerin 1
5 porsiyon tüketenlere göre bu hastalığa yakalanma riskinin %%36 daha az olduğu bildirilmiştir
Çilek mükemmel bir C vitamini kaynağıdır ve C vitaminin yüksek tüketiminin romatoid artirit üzerinde tedavi edici etkileri ciddi boyutlardadır
Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak
kanseri önler
Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur
Bir kayısı ne kadar parlaksa
içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir
A ve C vitamini gibi güçlü antioksidanların yanında
diyet lifinden
triptofandan ve potasyumdan zengindir
Yüksek posa ve beta karoten içeriği onu kalp hastalıkları için önemli bir besin yapar
Beta karoten LDL kolesterolü oksidasyondan koruyarak
kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur
İçerdiği yüksek A vitamini sayesinde görme gücünün artmasına yardımcıdır
Güçlü antioksidan özelliği ikle hücre ve dokuları serbest radikallerden korur
Serbest radikallerin dejeneratif etkileri veya oksidatif stres katarakta
gözde kanlanmaya veya maküler dejenerasyona neden olabilir
50
000 hemşire bayan üzerinde yapılan çalışmada yüksek oranda A vitamini tüketmenin katarakt riskini %40 oranında azalttığı sonucuna varılmıştır
Kayısı ayrıca çok iyi bir lif kaynağıdır ve bu özelliğiyle konstipasyonu ve divertikülozisi önler
Karpuz: Mükemmel bir C vitamini kaynağı olan karpuz
iyi derecede a vitamini kaynağı olup aynı zamanda B1
B6 vitaminiyle birlikte
potasyum ve magnezyum da içermektedir
Bu hoş kokulu lezzetli meyve sadece sıcak yaz günlerinde değil
diyabet
artrit
kolon kanseri ve astım gibi durumlarda da susuzluğun giderilmesine yardımcı olur
Lezzetli ve sulu karpuz çok güçlü bir doğal antioksidandır
C vitamininden çok zengin olan bu meyve A vitamininden özellikle beta karotenden oldukça zengindir
Pembe karpuz denilen türü potansiyel karotenoid türü likopen içerir
Bu güçlü antioksidanlar vücudu gezerek serbest radikkaleri nötralize ederler
Vücuttaki serbest radikaller büyük zararlara neden olabilirler
Kolesterolü okside ederek kan damar çeperlerinde yapışmalara dolayısıyla kalp krizine ve inmelere sebep olurlar
Osteoartrit ve romatoid artriti oluşturan inflamasyona neden olarak devamında kolon hücrelerine zarar verirler ve hücreler kanser hücresine dönüşebilirler
Neyseki C vitamini ve betakaroten zararlı molekülleri yok etmekte ve zararlı moleküllerin verebileceği hasarlarınm önüne geçmekte oldukça iyi
Nitekim yapılan birçok çalışma
yüksek oranda C vitamini ve beta karoten tüketiminin kalp hastalıkları riskini azalttığını
astıma neden olan solunum spazmlarını önlediğini
kolon kanseri riskini azalttığını
osteoartrit ve romatoid artritin bazı semptomşlarını hafiflettiğini göstermektedir
Karpuz aynı zamanda çok iyi bir likopen kaynağıdır
Büyük oranda adı domates ve domates ürünleriyle birlikte geçen likopen kapuz ve mangonun içinde de yüksek düzeyde bulunur
Likopen antioksidan olraka kanseri önleme çalışmalarında yer almaktadır
Diğer birçok fitobesin çalışması hayvanlar üzeribde yapılırken likopenle ilgili çalışmalar insanlar üzerinde yapılmış ve çeşitli kanserler üzerinde olumlu etkileri görülmüştür
Bu kanserler akciğer
prostat
meme
kolerektal ve endometrial kanser türleridir
Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition dergisinde Jian L
Lee AH ve arkadaşları tarafından yayınlanan bir çalışmada özellikle karpuz gibi likopenden zengin besinlerin tüketimiyle birlikte
yeşil çay tüketimin de prostat kanserinin gelişme riskini büyük oranda azalttığı bildirilmiştir
Bu çalışmada 130 prostat kanserli birey ve 274 kontrol grubu ele alınmıştır daha çok yeşil içen grupta prostat kanseri riski %86 daha düşük bulunmuştur
Yine benzer ilişki likopenden zengin besinler tüketen bireylerle yapılan çalışmada da görülmüştür
Domates
kayısı
karpuz
pembe greyfurt gibi likopenden zengin besinler tüketen bireylerde prostat kanseri gelişme riski %82 daha az görülmüştür
Yeşil çay ve zengin likopen kaynağı besinler birlikte düzenli tüketildiğinde kansere karşı sinerjitik koruyu etki yaratmaktadır
Dyt
Merve TIĞLI
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul