Konu
:
Hipertansiyondan Korunmak İçin Zayıflayın
Yalnız Mesajı Göster
Hipertansiyondan Korunmak İçin Zayıflayın
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Hipertansiyondan Korunmak İçin Zayıflayın
Kan basıncının normal değerlerin üzerinde olması olarak tanımlanan hipertansiyon
şişmanlık
alkol ve sigara tüketiminden olumsuz etkileniyor
Hipertansiyon riskini artıran etkenler neler?
"Hipertansiyon kan basıncının bazı nedenlerden dolayı
böbrek hastalığı
kullanılan bazı ilaçlar
kalp-damar hastalığı
gebelik
gibi normal değerlerinin
120/80 mm/Hg üzerinde olmasıdır
Şişmanlık
aşırı tuzlu yeme alışkanlığı
doymuş yağların aşırı tüketimi
alkol ve sigara tüketimi hipertansiyon riskini arttırır
"
Ne gibi belirtileri var?
"Kişi çoğu zaman hipertansiyon belirtilerini hissetmez
başka bir nedenden dolayı doktora gittiğinde açığa çıkar
Bu nedenle düzenli olarak özellikle 50 yaş üzeri kişiler ölçüm yaptırmalıdırlar
Baş ağrısı
ensede ağrı hissi
yorgunluk
sık idrara çıkma
çarpıntı
kulak çınlaması gibi belirtiler görülebilir
"
Zararları neler?
"Tedavi edilmezse tansiyon kişide kalp-damar hastalığı ve böbrek hastalıkları riskini artırır
hatta görme bozuklukları yaratabilir
"
Nasıl bir beslenme uygulanmalı?
"Tedavide olumlu sonuç alınması için doktor tarafından önerilen ilaçların yanı sıra yaşam tarzı değişikliği de gereklidir
Şişmanlık
hastalık riskini artıran en önemli etkendir ve bu nedenle kişide kilo fazlalığı varsa kilo vermelidir
Kilo ile beraber şeker hastalığı ve kalp-damar hastalıklarının görülme riski de artacaktır
Tansiyonlu kişide 1 kg
yağ kaybı tansiyonu 0
2 cm/Hg düşürecektir
Tuz tüketimi tansiyon değerine göre ya azaltılmalı ya da kaldırılmalıdır
Tuz tüketiminin azaltılması tansiyonu düşürecek ve ilaca olan ihtiyacı da azaltacaktır
Yemeklere tuz serpilmemeli
yemekler az tuzlu pişirilmeli
tuzsuz ekmek tüketilmelidir
Birçok yiyecek içinde doğal olarak sodyum bulunmaktadır
Sodyumu azaltılmış tuzlar ise doktor kontrolünde kullanılmalıdır
Yemeklere doymuş yağ asla katılmamalıdır
Doymuş yağ yerine damar sağlığı için fındık yağı
soya yağı
mısırözü yağı
zeytinyağı
ayçiçek yağı tüketilmelidir
Etleri kızartmak yerine ya ızgara ya da haşlama olarak tüketilmelidir
Sakatat asla tüketilmemelidir
Kalsiyum
potasyum ve magnezyum minerallerinin tansiyonu olumlu etkilediklerine dair çalışmalar mevcuttur
Böbrek hastaları dışında tansiyon hastalarının potasyumdan zengin yiyecekler tüketmesi
sebze ve meyveler
veya supleman kullanmasının tansiyonu düşürücü etkisi ve hücre geçirgenliğini artırarak besinlerin hücre içine girmesini sağlamaktadır
Kalsiyumunda tansiyonu düşürücü etkisi bulunmaktadır
bu nedenle hergün öğünlerde az yağlı yoğurt
günde bir bardak kadar az yağlı süt tüketilmeli
günde bir avuç kadar fındık veya bademden de destek alınmalıdır
"
Başka dikkat edilmesi gerekenler nedir?
"Alkolün ve kafeinin kan basıncını artırıcı etkisinden dolayı tüketimi azaltılmalıdır
Sigara ise damar sağlığını negatif etkilediğinden
özellikle büzüşmesine neden olup tansiyonu yükselteceğinden tüketilmemelidir
Düzenli olarak yapılan spor en azından yürüyüşün bile kan basıncını kontrol ettiği
kilo verilmede destek unsur olduğu
kalp-damar sağlığını koruduğu bilinmektedir
Bu nedenle günde bir saatlik yürüyüşün olumlu etkileri olacaktır
"
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul