Konu
:
Bağışıklık Sistemine Güçlendirmek İçin Neler Yemeliyiz
Yalnız Mesajı Göster
Bağışıklık Sistemine Güçlendirmek İçin Neler Yemeliyiz
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bağışıklık Sistemine Güçlendirmek İçin Neler Yemeliyiz
Domates:
Düzenli domates tüketen insanların enfeksiyonlara karşı daha dirençli olduğu tespit edilmiştir
Havuç:
Vücutta A vitaminine çevrilebilen beta-karotenden zengin olması nedeniyle kışın bağışıklık sistemimize güç veren sebzeler arasındadır
Beta-karotenin etkinlik gösterebilmesi için havuç salatanıza bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz
Yoğurt:
İçerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlayan yoğurdun düzenli tüketildiğinde soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır
Günde 1-2 su bardağı yoğurt özellikle kış aylarında ihal etmemeniz gereken besinlerin başında geliyor
Yulaf ezmesi veya yulaf ekmeği:
yulafın içinde bulunan beta-glukan isimli diyet lifinin hastalıklara karşı direnci artırdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır
Kış süresince kahvaltılarda haftada 1-2 defa yulaf ezmesi ve öğünlerinizde 1-2 dilim yulaf ekmeği tercih ederek hastalıklardan korunabilirsiniz
Kuruyemişler:
İçerdikleri yoğun magnezyum
çinko
omega-3 yağ asitleri ve E vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda oldukça başarılılar
Fakat içerdikleri enerji miktarı fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat etmek gerekir
Karbonhidratı eksik etmeyin:
Karbonhidrat eksikliği kişinin kendini bitkin hissetmesine neden olur
Çünkü vücudun başlıca enerji kaynağı karbonhidratlardır
Bu nedenle karbonhidrat
protein ve yağ açısından dengede olan menülerin tercih edilmesi gerekir
Turuncu sebzeler:
Kış ayları boyunca turunçgiller
havuç ve bal kabağı turuncu sebze ve meyveler A vitamini öncüsü ve güçlü bir antioksidandır
Turunçgiller C vitamini açısından da zengindir
C vitamini bağışıklık hücrelerinin yapımında görev aldığı için
bizi hastalıklara karşı koruyan bir vitamindir
Yalnız C vitamini vücutta depolanamaz bu nedenle besinler ile düzenli olarak her gün mutlaka alınması gereklidir
Ispanakla portakal suyu için:
Pazı
roka
brokoli ve ıspanak gibi kış sebzeleri beslenmemiz açısından son derece önemli rollere sahiptir
Ispanak demir minerali açısından da zengindir
Fakat içerisinde bulunan demir vücutta zor kullanılan demir çeşididir
Ispanak yemeği tüketirken içinde yer alan demirden daha fazla yararlanmak adına yapmanız gereken yemeğin yanında taze portakal suyu
domates
patates püresi gibi C vitamininden zengin bir besin kaynağı tüketmek ve az miktarda da olsa et çeşidi tüketmektir
Bu şekilde düzenlenmiş bir karışım öğün ile ıspanaktaki demirden maksimum yararlanmış olursunuz
Patates enerji katar:
Turp
kereviz
yer alması ve patates gibi sebzeler ile kış sofralarımıza lezzet ve sağlık katabiliriz
Kök sebzeler birçok vitamin ve mineral içerir
Ayrıca içeriklerinde bulunan antioksidan öğeler ile vücudumuzu serbest radikallere karşı güçlü hale getirirler
Kışın antioksidanların düzenli alımı kendinizi enerjik hissetmenizi sağlar
Patates potasyum ve C vitamini içeriği ile son derece sağlıklı bir sebzedir
Patatesin C vitamini içeriğinin kabuğa yakın kısmında bulunduğu unutulmamalıdır
Soğan
sarımsak doğal antibiyotik:
Soğan ve sarımsakta kış ayının vazgeçilmez sebzelerindendir
İçerdikleri kükürtlü bileşenler sayesinde soğan ve sarımsak antibiyotik özelliğe sahiptir
vücut direncinizi artırır
Günde 15 bardak su:
Kışın su tüketimimiz de belirgin bir düşüş olur
Fakat susuzluk hissi yaşamıyor olsak dahi
su içmeye özen göstermeliyiz
Günde 8–15 su bardağı su kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak
Kafeinden uzak durun:
Aşırı tüketildiklerinde vücut su dengesini de bozabilen bu tür içecekler yerine su
taze meyve suyu ve ayrana yönelebilirsiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul