Konu
:
Yemek Pişirdiğiniz Kaplara Dikkat Edin!
Yalnız Mesajı Göster
Yemek Pişirdiğiniz Kaplara Dikkat Edin!
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yemek Pişirdiğiniz Kaplara Dikkat Edin!
Yemek pişirmede kullanılan tencere ve tavalar çok çeşitlidir
Bu kaplar genelde alüminyum
demir
bakır
çelik
teneke
toprak
nikel ve krom gibi maddelerin tek başlarına ya da karışımlar haline getirilerek işlenmesiyle elde edilirler
Önceki yıllarda pişirme kapları olarak genellikle bakır kullanılırdı
Bu kaplar ısıyı çok iyi bir şekilde iletmekte
ancak kısa sürede ısınan besinler yine çok kısa sürede soğumaktadır
Bakır kapta pişirilen ve bekletilen yemeklere kaptan bakır karıştığında
alınan bakır miktarı artmakta
bu da zehirlenmeye neden olmaktadır
Bu nedenle
bakırın besinle doğrudan temas etmemesi için bu kaplar kalaylanarak kullanılmaktadır
Kalayın zamanla dökülmesi bakır kapların kullanımını her geçen gün azaltmıştır
Gelişigüzel kalaylanan kaplardan yemek içerisine sağlık için zararlı kurşun gibi maddelerin karıştığı bazı gözlem ve araştırmalar sonucunda saptanmıştır
Bu nedenle
sokaklarda kalaylatılmış veya kalayları yer yer dökülmüş bakır kaplar yemek pişirme ve saklama için uygun değildir
Bakır kapların yerini zamanla alüminyum kaplar almıştır
Alüminyum kaplar işlenmiş “alumina” madeninden yapılır
Alüminyum besinin alkali ve asidinden etkilenir
Alüminyum kapların kararması su ve besinin alkali ortamından ileri gelir
Sirke
limon gibi asitli maddeler konduğunda siyahlıklar giderilebilir
Asitli maddeler kap içerisinde durdukça alüminyumda yavaş yavaş çözünme olur
Çözünen maden besine karışır
Bu çok yavaş ve az olduğundan sağlığa doğrudan zararlı bir etki yapmaz
Ancak
bulaşma sonucunda yıllar sonra unutkanlık gibi yan etkiler görülebilir
Bu arada besinlerle alınan alüminyumun artması
kalsiyum
demir
fosfor
magnezyum gibi minerallerin vücuda olan biyoyararlılığını azaltır
Bu kapların temizlenmesi de zordur
Son yıllarda emaye pişirme kapları yaygınlaşmıştır
Madenin
çok yüksek sıcaklıkta özel maddelerle kaplanmasıyla yapılır
Kolayca çözünmez
fakat yemek kaplara yapışır
Yanmış besin artıklarını kaptan ayırmak güçtür ve kapların rengi zamanla kararır
Emaye yıpranmadığı sürece sağlık yönünden bir sakıncası olmaz
En son piyasaya sürülen pişirme kapları çelik
krom ve nikel alaşımıyla yapılmıştır ve “çelik tencere” adıyla satılmaktadır
Bu kapların görünümü güzeldir
kolay yıpranmaz
yemekler fazla yapışmaz
yapışanlar kolayca temizlenebilir
Kapakları iyi kapandığından ısı kaybı fazla olmaz
tabanına eklenen kaplamayla sıcaklığı tutar ve geç soğur
Yeniden ev kuranlar için satın alacakları en uygun pişirme kapları çelik tenceredir
Yaşam boyu kullanılabilir
Ancak
halen evde emaye
alüminyum gibi tencereler varsa
bunları sağlıksız diye atıp çelik tencere almak savurganlıktır
Pişirme kapları yıkanmadan önce ıslatılırsa yapışan maddeler daha kolay temizlenir
Böylece kapları sert
madeni tellerle ovma gereği kalmaz
Madeni teller çizikler oluşturarak tava ve tencerelerin yıpranmasına neden olur
En iyi saklama kabı
besinle alışverişi olmayan nötr kaplardır
Kaptan besine
besinden kaba geçiş olması besin kalitesini olumsuz etkiler
Besin saklamada kağıt
madeni
plastik
toprak ve cam gibi araçlar kullanılır
Ayrıca
yemek pişirme kullanılan (çelik
emaye
düdüklü tencere vs) bir kap kalan yemeğin saklanması adına da kullanılabilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul