Konu
:
Hangi Gıdalarda Lif Bulunur?
Yalnız Mesajı Göster
Hangi Gıdalarda Lif Bulunur?
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Hangi Gıdalarda Lif Bulunur?
Posa
sağlığın sürdürülmesi için faydalı
hastalıkları önleyici ve tıbbi beslenme tedavisinin bir bileşeni olarak gösterilmektedir
Diyet posası
sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır
Genellikle birçok vitamin ve minerali de içerdiğinden
posadan zengin beslenme sağlıklı bir yaşam tarzının da göstergesi sayılabilir
Posalı yiyeceklerin diyette artırılmasıyla
çiğneme ve dolayısıyla tükürük salgısının artışı
toplam besin alımının ise azalması söz konusu olmaktadır
Yüksek posalı diyetlerle beslenen toplumlarda kalp hastalıkları
divertikül hastalıklar
hemoroitler
kolon kanserleri
şeker hastalığı
şişmanlık… nadir görülmektedir
Diyet posası için değişik yaş ve özel durumlara yönelik tüketim standardı henüz belirlenmemekle birlikte yetişkinler için günde 25 – 30 gram (diyetin her 1000 kilokalorisi için 10 – 13 gram) diyet posası önerilmektedir
Hatta son literatürlerde kadınlarda 30
erkeklerde 38 gram posa alımı uygun görülmektedir
Öte yandan günde 50 – 60 gramın üzerindeki aşırı tüketim ise kalsiyum
demir
çinko gibi bazı mineralleri bağlayarak vücuttan atılmalarına yol açabilir
Posa içeriği en yüksek doğal besin grubu kuru fasulye
nohut
mercimek gibi kurubaklagillerdir
Bunları fındık
yerfıstığı
badem
ceviz gibi yağlı tohumlar
kepeği ayrılmamış tahıl ürünleri
sebze ve meyveler izlemektedir
Soyulmadan yenilebilen sebze ve meyvelerin kabukları ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir
Özellikle kan yağ değerleri yüksek olanlar
şeker hastalığı riski taşıyanlar
kabızlıktan yakınanlar
kilo problemi olanlar beyaz ekmek yerine kepek
çavdar
yulaf veya tam buğday unundan yapılmış ekmek
pirinç yerine bulgur
etin bir kısmı yerine kurubaklagil
bol sebze ve meyve tüketmelidirler
Ancak posanın vücudumuzda faydalı etkiler gösterebilmesi için
yanında mutlaka bol su içilmesi şartı aranmaktadır
Böylelikle şeker
kolesterol ve tansiyonu dengeler
tokluk hissi verir
dışkılama sayısını ve miktarını artırarak kabızlığı
dolayısıyla kalın bağırsak kanserini önleyici etkiler gösterir
Örnek Menü;
Kahvaltı
Taze sıkılmış portakal suyu (posası ile)
Peynir
Zeytin
Esmer ekmek
Kuşluk
Kuru kayısı
Ceviz
Öğle
Etli bezelye
Kepekli pirinç pilavı
Probiyotik yoğurt
Söğüş salata
İkindi
Açık
şekersiz çay
Kepekli bisküvi
galeta veya grissini
Akşam
Mercimekli bulgur pilavı
Cacık
Gece
Armut
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul