Konu
:
Zeytinyağlı Lahana Sarması (6 Kişilik)
Yalnız Mesajı Göster
Zeytinyağlı Lahana Sarması (6 Kişilik)
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Zeytinyağlı Lahana Sarması (6 Kişilik)
MALZEMELER
Lahana 1 orta boy - 1
5 kg
Su 2 2/3 su bardağı - 530 gr
Tuz 3 tatlı kaşığı - 18 gr
Soğan 6 büyük boy - 600 gr
Zeytinyağı 3/4 su bardağı - 150 gr
Çamfıstığı 2 yemek kaşığı - 20 gr
Pirinç 1 1/3 su bardağı - 240 gr
Şeker 2 tatlı kaşığı - 8 gr
Kuşüzümü 2 yemek kaşığı - 20 gr
Maydanoz 1 küçük demet - 40 gr
Dereotu 1 küçük demet - 30 gr
Nane 1 1/2 yemek kaşığı - 2 gr
Tarçın 3/4 tatlı kaşığı - 1
5 gr
Kara biber 3/4 tatlı kaşığı - 1
5 gr
Yenibahar 1/2 tatlı kaşığı - 1 gr
Limon suyu 2 yemek kaşığı - 20 gr
Limon 1 orta boy - 100 gr
HAZIRLANIŞI
Lahanayı yıka
Tencereye suyu ve 1 tatlı kaşığı tuzu koy
kaynayınca lahana yapraklarını ekle
bir kez alt üst ederek yumuşayıncaya değin
3-4 dakika haşla
Kevgirle sudan çıkar
Haşlama suyunu ölç
2 2/3 su bardağına tamamla ve beklet
Soğanı soy
yıka
ince ince doğra
yağ ve fıstıkla tencereye koy
kapağı kapat
kısık ateşte
ara sıra karıştırarak 20 dakika öldür
fıstıkların sararması için birkaç kez açık olarak karıştır
Pirinci yıka
süz
tencereye ekle
birkaç kez daha çevir
Kalan tuz
şeker ve haşlama suyunun 1 3/4 su bardağını sıcak olarak tencereye kat
karıştır
üzerine kuşüzümünü serp
Önce orta
sonra kısık ateşte suyunu çekene değin
10-15 dakika pişir
Diğer yanda maydanoz ve dereotunu yıka
ayıkla
ince ince doğra
nane
baharat ve limon suyu ile birlikte pişmiş pilava ekle
10 dakika dinlendir
Lahana yapraklarını büyüklüğüne göre iki-üç parçaya böl
Yaprakların birer kenarına hazırlanan içten koy
yan kenarlarını için üzerine katla ve sar
Yayvan bir tencerenin dibine
maydanoz ve dereotu saplarıyla lahana yapraklarından döşe
dolmaları diz
en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak kapat
Haşlama suyunu ısıt
dolmaların kenarından tencereye ekle
kısık ateşte yaklaşık 50 dakika pişir
Soğuyunca servis tabağına al
dilimlenmiş limonla süsle
Notlar
Kış mevsiminde
Batı
Güney ve Güneydoğu bölgelerinde sıklıkla pişirilir
Öğünlerde et yemeğinin ardında ikinci yemek olarak servis edilir
Davet yemeklerinin ve kokteyllerin önemli mezesidir
1 Porsiyonun Besin Değerleri
Enerji 473 cal
Sodyum 1149 mg Protein 6
7 g
A Vitamini 893 iu Yağ 27
7 g
Tiamin 0
16 mg Karbonhidrat 53
0 g
Riboflavin 0
12 mg Kalsiyum 123 mg
Niasin 1
51 mg Demir 2
59 mg
C Vitamini 44 mg Fosfor 140 mg
Çinko 2 mg
Kolesterol 0 mg
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul