Konu
:
Mısır Yemek Kültürü
Yalnız Mesajı Göster
Mısır Yemek Kültürü
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Mısır Yemek Kültürü
Sebze ve meyveye dayalı bir mutfak
coğrafi konum olarak üç önemli bölgeye ayrılır
Birincisi kuzeyda 1000 km
lik bir kıyı şeridi olan Akdeniz kıyısı ile
doğuda yine 1000 km
lk Kızıldeniz kıyı şerididir
İkinci bölge ise Nil Deltasıdır
Yüzölçümü küçük olan bu bölge nüfus yoğunluğu açısından en fazla olanıdır
Üçüncü bölge ise
Nil Nehri’nin her iki tarafında ve Sina Yarımadasının ortasında bulunan çöldür
Bu coğrafi konum
toplumun sosyo-ekonomik konumunu belirlediği gibi yeme alışkanlıklarını da belirler
Kıyı şeridinde daha çok balık ve deniz ürünleri
Nil Nehri Deltası'nda ise pirinç ve kümes hayvanları yenir
Çölde ise daha çok kuzu
koyun ve bakliyat tüketilir
Mısırlılar kahvaltıda ekmek
tereyağı
reçel
bal ve değişik peynirler yer
yanında ise süt veya çay içerler
Bazı bölgelerde kahvaltıda kaynamış yumurta
bazılarında ise Tameya denilen Mısır'a özgü bir yemek yerler
Tameya bakla ve undan yapılmış bir çeşit sebze köftesidir
Kızartıldıktan sonra üzerine susam serpilerek yenir
Mısırlılar öğle yemeklerini
öğleden sonra saat dört civarında yerler
Öğle yemeği kışın
çorba
tavuk veya kuzu eti
salata veya sebze
makama veya pilavdan oluşur ve meyve ile biter
Mısır sıcak bir ülke olduğu için
Mısır Mutfağı genelde sebze ve meyveye dayalıdır
Bu ülkede çok bol ve çeşitli sebze ve meyve yetişir ve çok da ucuzdur
Mısır halkının yemekleri daha çok tencere yemekleridir
Kızartma ve ızgara da sık kullanılan ve sevilen pişirme yöntemlerindendir
Tencere yemeklerinde en önemli olanlar çorbalardır
Özellikle tüm baklagilleri kullanarak çok çeşilli ve zengin çorbalar yaparlar
Baharat ve ot olarak en çok karabiber
kimyon
kuru nane
dereotu
samusak
soğan
maydanoz ve kişniş kullanan Mısırlılar
tatlıya da çok düşkündür
Baklava
kadayıf
kabak tatlısı ve tüm sütlü tatlılar hemen her gün aranan tatlılardandır
Bu tatlıların en önemlilerinden biri "Ommu Ali" "Ali'nin Annesi" dir
Bu tatlının küçük bir öyküsü vardır
Bu öyküye göre
Mısır Hıdiv'i (Osmanlı'nın Mısır Valisi) zaman zaman kıyafet değiştirerek halkın arasına karışır ve onları evlerinde "Tanrı misafiri" olarak ziyaret ederdi
Tine bir akşam Vali
Kahire'nin yan mahallelerinden birindeki küçük bir evin kapısını çalar ve eve konuk olur
Kıyafet değişikliğine rağmen Vali'yi tanıyan aile ne ikram edeceği konusunda telaşa düşer
Evde yenebilecek hemen hiçbir şey yoktur
Fakat evin hanımı mulfağındaki malzemelerle
ki bunlar çeşitli kuruyemişler
süt ve yufkadır
çok hoş bir tatlı yapar ve Vali’ye ikram eder
Vali tatlıyı çok sever
ev sahibine tatlının adını sorar
Tatlının herhangi bir adı olmadığından ev sahibi birden şaşırır ve hemen tatlıyı karısı yaptığı için "Ommu Ali" "Ali'nin Annesi" der
O gün bugün Mısırda bu tatlı ünlü olur ve büyük bir zevkle yenir
Mısırlıların ilkbahar başlangıcında kutlanan "Firavunlar Bayramı" vardır
Bu bayramda Mısırlılar taze soğan
tuzlu balık ve haşlanmış yumurta yerler
Mısırlıların günlük yaşamında Türk Kahvesinin çok önemli bir yeri vardır
Yalnız Mısırlılar bu kahvenin içine çekilmiş kakule katarak
kahveyi kokulandırırlar
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul