Konu
:
Macar Yemek Kültürü
Yalnız Mesajı Göster
Macar Yemek Kültürü
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Macar Yemek Kültürü
Dünyanın önemli mutfaklarından biri
Macarların yaşamında büyük önemi vardır
Ayrıca
mutfak
toplumda kişinin sosyal konumunu ve entelektüel düzeyini de belirler
Macarların yüzyıllardan beri gelen geleneksel yeme alışkanlığı bölgelere göre çeşitlilik gösterir
Macarlar günde 3 öğün yerler ve onlar 3 öğün yenmeyen bir yaşamı düşünemezler
Kahvaltı
öğle yemeği ve akşam yemeği
Bu öğünlerin önemi şehir ve kırsal kesime göre değişir
Özellikle kırsal kesimde öğle yemeği en önemli öğündür
Geleneklere göre öğle yemeği tam saat 12
00'de yenir
Şehirde ise çalışma hayatının getirdiği zorunluluklardan dolayı akşam yemeği en önemli öğün haline gelmeye başlamıştır
Macarlarda yemek yemek bir zevktir
Bu nedenle yemeğe vakit ayırırlar
Özellikle akşamları yemeklerini dışarıda dostlarıyla "Çigan müziği" eşliğinde yerler
Macarlar genellikle bir öğünde 3 çeşit yemek yerler
Bu çeşitlerin en önemlisi çorbadır
Çorbanın Macar Mutfağı'nda çok özel bir yeri vardır
Eskiden kırsal kesimde tarlada çalışanlar yalnızca çorba içerlerdi
Zaten Macar Mutfağı'nın en ünlü çorbası "Gulaş" bu yaşam tarzının ürünü olan zengin bir çorbadır; özellikle tarlada çalışıp
üç çeşit yemek yapmaya vakti olmayanlar için doyurucu özelliğinden dolayı tercih edilir
Macarlar tarhana çorbası da içerler
Buna "Tarhanya" derler
Macarlar tarhanayı Türklerden almışlardır
Orta Avrupa'nın en büyük gölüne "Balaton"a sahip olan Macarlar çok balık yerler
Bunlar özellikle tatlı su balıklarıdır
Ayrıca Tuna Nehri'nden de çok bol miktarda balık avlarlar
Macarların 3 ayrı bölgeye göre hazırladıkları 3 ayrı balık çorbası vardır
Bunlar
Tuna
Balaton ve Orta Macaristan usulleridir
Orta Macaristan usulü yapılan balık çorbası hem en geleneksel hem de en lezzetli olanıdır
Macarlar patates ve özellikle de taze kesilmiş ev yapımı makarnayı çok yerler
Makarna hem temel hem de yan yemek olarak hazırlanır
Macar Mutfağı ete
sebzeye ve balığa dayanır
Macar gulaşı et
patates ve sebze
özellikle de Macar kırmızı biberi "paprika" ile hazırlanır
Koyu kırmızı çok tatlı bir rengi olan ve bu rengini yemeğe de veren "paprika" bu mutfağın en önemli baharatıdır
Çorbadan yemeğe
balıktan ete
her besin maddesi ve her yemek çeşidi ile kullanılır
Macarlarda "paprika"nın girmediği tek yemek çeşidi tatlılardır
Macarlar paprika dedikleri zaman
bu hem toz kırmızı biber hem de taze kırmızı biber olabilir
İkisinin farkı
kullanım şeklinden anlaşılır
Yani paprika Macar Mutfağı ile bütünleşmiştir
Macaristan'da tüm Orta Avrupa Mutfaklarında yaygın olan "Palacsintak" "palaçinka" (krep) tatlı olarak çok yenir
Özellikle içine dövülmüş ceviz ve toz şeker serperek yedikleri palaçinka tüm Macaristan'da çok yaygındır
Bazen palaçinkayı taze peynir
toz şeker ve cevizle hazırlayıp fırında bir iki dakika ısıtıp servis yaparlar
Bu şekilde palaçinkanm içindeki taze tuzsuz beyaz peynir erir ve şeker ve cevizle karışarak nefis bir tat oluşturur
Macarların en ünlü tatlılarından biri de "Dough nut" dır
Özellikle bir karnaval çöreği olan Donut aslında "Dough nut" yani ceviz veya fındık şeklinde hamur anlamındadır
Orijini Macar olan "Dough nut"
Macar göçmenlerle Amerika'ya gitmiş ve ünlü "Amerikan Çöreği" "Donut" haline gelmiştir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul