Konu
:
Arap Mutfağı=)
Yalnız Mesajı Göster
Arap Mutfağı=)
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Arap Mutfağı=)
Havuç Kalyesi Tarifi
Bakımlıyız
Com -
ARAp mutfağı=)
Malzemeler
1 tutam ceviz içi
Kara biber
3 çorba kaşığı öğütülmüş ceviz
1
5 kahve kaşığı tarçın
1 küçük salkım üzüm
2 kahve kaşığı dövülmüş kişniş
3 çorba kaşığı nar ekşisi
2 adet kuru soğan
250 gr
koyun kıyması
Tuz
Tuz nane
Kuru nane
Gülsuyu
4 çorba kaşığı nebâtî yağ
Zencefil
1 demet havuç
Damla sakızı
500 gr
koyun budu et
Yapılışı
Küçük kuşbaşı kesilmiş eti yağda çevirin
Çok az su ve 2 bütün kuru soğanı ekleyin
Pişmeye bırakın
Bu arada
üzümü soyup çekirdeklerini giderin
Nar ekşisi ile birlikte mikserden geçirin
Kıymaya 1 kahve kaşığı öğütülmüş kişniş
½ kahve kaşığı tarçın
kara biber
biraz sakız ve zencefil ekleyip fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın
Etlerin pişmesine yakın soğanları tencereden çıkarın
Halka doğranmış havuçları
köfteleri ve mikserden geçirilmiş nar ekşisi ile üzüm suyunu katın
Birer kahve kaşığı öğütülmüş kişniş
tarçın
kara biber
sakız
zencefil ve taze naneyi ilâve edin
Tencereyi pişmeye bırakın
Piştikten sonra
ateşi söndürüp üstüne ceviz içi
dövülmüş ceviz
kuru nane ve son olarak
gülsuyu serpin ve dinlenmeye bırakın
Maklube Tarifi
Malzemeler
5 ADET DOMATES
2 ÇORBA KAŞIĞI Z
YAĞI
150 GR MARGARİN
500 GR YOĞURT
1 ADET SOĞAN
2 ADET PATATES
3 ADET SİVRİ BİBER
1 kg BALDO PİRİNÇ
5 ADET SALATALIK
500 GR YAĞSIZ KUZU KUŞBAŞI
Yapılışı
ÖNCE KUŞBAŞI ETLERİMİZİ BİR TENCERE SUYA KOYUP YARIM SAAT KADAR HAŞLIYORUZ
DAHA SONRA BAŞKA BİR TENCERENİN İÇİNE ZEYTİN YAĞIMIZI DÖKÜP PATETESLERİİ YUVARLAK BİÇİMDE KESEREK YERLEŞTİRİYORUZ PATATESLERİN ÜSTÜNEDE AYNI ŞEKİLDE KIYILMIŞ SOĞANLARI YERLEŞTİRİYORUZ DAHA SONRA PRİNCİMİZİN YARISINI ÜZERİNE DÖKÜYORUZ ONUN ÜZERİNEDE ETLERİMİZİ YERLEŞTİRİYORUZ KALAN PRİNCİDE ÜZERİNE KOYUP KARARINCA SU İLE DOLDURUYORUZ EN ÜSTEDE MARGARİNİMİZİ EKLİYORUZ
Püf Noktaları:
O kendi halinde pişerken
domates ve biberi küçük küçük doğrayarak salatamızı yapıyoruz daha sonra yoğurdumuzu bir kaba koyup iyice özüyoruz yemek piştikten sonra büyük bir tepsiyi alarak tenceredeki yemeğimizi ters çevirerek tepsiye koyuyoruz etrafınada papatya deseni gibi bir yoğurt bir salata koyarak süslüyoruz ve tencereyi kaldırıyoruz işte servis ve yemek
Afiyet olsun
Kibbeh - İşkembe Dolması Tarifi
Malzemeler
Kuzu işkembesi 3 kg (5 parça)
Tarçın ve Kişniş
Kuşbaşı dolmalık et (1
5 kg)
Tuz (1 çorba kaşığı)
Bulgur (1
5 kg)
Pirinç (100 gr)
Soğan (2 baş)
Karabiber (1 tatlı kaşığı)
Kırmızı biber
Nane
Yapılışı
İşkembeler kaynar suda iyice yıkanır
Bir el büyüklüğünde parçalara ayrılır ve ağzı açık kalacak şekilde iğne iplikle dikilir
Satır satır yapılan kuşbaşı et önceden ıslatılan bulgur ve pirinçle karıştırılır
Soğanlar küçük küçük kesilerek ilave edilir
Ardından baharatlarla harman edilerek karıştırılır
Hazırlanan iç
işkembelerin içine doldurulup ağızları dikilir
Bir miktar su ile düdüklü tencerede 45 dakikada kaynatılıp servise hazır hale getirilir
Geriye afiyetle yemek kalır
Ful mudammas Tarifi
Malzemeler
Kuru bakla
soğan
domates
mercimek
tuz
zeytinyağı
Domates sosu
Yapılışı
Kuru baklaları kabukları soyulana kadar haşlayın
Soğuduktan sonra kabuklarını temizleyin
Temizlenmiş baklaları soğan
domates ve mercimekle birlikte güvece koyun
Üstünü kaplayacak kadar soğuk su ekleyin
Kaynamaya başlayınca üstünde biriken köpükleri kepçe ile alın
Ateşi kısın ve on iki saat çok yavaş ateşte pişirin
Suyun azalmamasına dikkat edin
Aksi halde yemek altından tutar ve lezzeti yanık tadına döner
Ateşten aldığınızda yemek tümüyle püre haline gelmiş olacaktır
Tuzunu ekleyip
tabağa alın ve üstüne zeytinyağı gezdirin
Domates sosu veya sarımsak sosu ekleyin
Geleneksel Mısır sarımsaklı sosu tuzda dövülen sarımsağa kıyılmış taze kişniş ekleyerek hazırlayabilirsiniz
Mısırlıların musabıka diye adlandırdıkları geleneksel domates sosu ise genellikle hazır satılır
Orta boy çırpılmış bir soğanı ve altı diş ezilmiş sarımsağı yarım çay bardağı zeytinyağında kavurup
içine üç kaşık domates salçası
dört bardak su
bir kaşık sirke
tuz
kara biber ve kırmızı toz acı biber koyup yirmi dakika kısık ateşte pişirirseniz Mısır usulü domates sosu elde etmiş olursunuz
Bu kadar değil
Tam şimdi nasıl sınıfsal bir yemek olduğunu açıklayacağız
Eğer zengin bir aile iseniz pişirdiğiniz yemeği süsledikten sonra sabah kahvaltısına
yanında yağda yumurta
bolca pastırma ve kurutulmuş domatesle sofraya getireceksiniz
Eğer bir dükkanınız varsa ve sabah kahvaltı etmeye zaman bulamadan dükkanınızı açmaya geldiyseniz öğleye doğru ful mudammasınızı bir lokantaya sipariş vereceksiniz ve yanında sadece yağda yumurta ile biraz salata gelecektir
Eğer yoksul biriyseniz ful mudammasınızı akşam yemeğinde yanında hiçbir şey olmadan; hatta üstünde zeytinyağı bile olmadan güvecin içinden kaşıklayacaksanız
Ancak gönül koymayın
Her üç halde de karnınız doyacak ve size bunu sağlıkla nasip eden Allah'a şükredeceksiniz
Mısır Usulü Köfteli Bamya Makarna Tarifi
Malzemeler
350 gr Selva bamya makarna
1 tutam kimyon
150 gr dana kıyma
1 tutam karabiber
1 adet kuru soğan
2 diş dövülmüş sarmısak
1 kahve fincanı ayçiçek yağı
50 gram dövülmüş fındık
1 adet orta boy domates
1 çay bardağı köftelik bulgur
1 çorba kaşığı domates salçası
tuz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tutam kırmızı biber
Yapılışı
Lezzetli bir makarna pişirmek için oldukça geniş ve derin bir tencereye
bol miktarda suya ihtiyacınız olacak
Suyu yüksek ateşte kaynatın
Her 100 gr
makarna için bir litre suya 10 gram tuz yeterlidir
Su kaynadıktan sonra tuzu ilave edin
Tuzu kaynamadan atmanız halinde suyun kaynama süresi gecikir
Eğer tuz diyetiniz var ise yarım limonun suyunu kullanabilirsiniz
Dilerseniz 1 çorba kaşığı zeytinyağı ya da sıvıyağ ekleyebilirsiniz
Makarnaları yavaşça azar azar ekleyin ki suyun kaynaması durmasın
Tencerenin kapağını kapatmadan paketin üzerinde belirtilen süre kadar kaynatın
Ara sıra karıştırın
Pişme süresinin sonuna doğru sık sık kıvamını kontrol edin
Haşlanan makarnayı soğuk suya tutmadan kevgirde süzün
Hazırladığınız sosu ilave edin
SOSUN HAZIRLANIŞI
Köftelik bulguru
kendi hacmi kadar kaynar suyun içinde
suyunu iyice çekip yumuşayana kadar bekletin
Kıymayı
bulguru
rende kuru soğanı
kırmızı biberi
kimyonu
karabiberi
dövülmüş sarmısağı
tuzu
çekilmiş fındığı yoğurarak makarnanın çapı büyüklüğünde küçük köfteler hazırlayın
Köfteleri ayçiçek yağında kızartın
Ayrı bir kapta domatesleri rendeleyerek
1 fincan su
domates salçası
biber salçası ile birlikte ayçiçek yağında pişirerek sos hazırlayın
Köfteleri ve sosu hazırladığınız bamya makarnayla karıştırın
Sıcak servis yapın
Arap Usulü Selek Tarifi
Malzemeler
Soğan (8`e bölünmüş) 200 gr
Kuzu budu 1 büyük parça
Süt 800 ml
Basmati Pirinci 1 kg
Margarin 250 gr
Tuz
Karabiber
Yapılışı
Kuzu budunu soğanlarla beraber derin bir tencereye yerleştirip üzerini aşacak kadar su ilave edin
Bir taşım kaynatın
Oluşan kefi alın
Ateşi kısın
Tuzunu ve karabiberini ilave edin
Eti kısık ateşte iyice yumuşayıncaya kadar pişirin
Et pişince tencereden alin ve bir kenarda sıcak olarak bekletin
Etin tenceredeki pişme suyunu ince bir süzgeçten temiz bir tencereye süzün
Eğer pişme suyu 1200 ml`den az ise
et suyu ilavesi ile 1200 ml`ye tamamlayarak sütü katıp beraberce bir taşım kaynatın
Kaynar kaynamaz pirinci ilave edin
Tuzunu ve karabiberini kontrol edin
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte
pirinçler fazlasıyla yumuşayıp
püremsi bir kıvama gelinceye kadar pilavı pişirin
Pilav pişerken eti iri parçalara ayınn
Pişen pilavı 20 dakika demlenmeye bırakın
Demlenmiş pilavı bir tepsiye aktann ve ortasına et parçalanın yerleştirin
Üzerine margarini eritip gezdirerek servis yapın
Hurmalı Seyyah Kurabiyesi - Mamoul Tarifi
Malzemeler
1 çay kaşığı aktif kuru maya
1 bardak un
¼ bardak ılık su (60 mL)
1 çay tabağı kadar süt
2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
Dolgu: ¾ bardak hurma
3 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
1
5 çay kaşığı su
1 yumurta
Yarım paket margarin
1
5 bardak ince irmik
2 yemek kaşığı şeker
¼ çay kaşığı tuz
Yapılışı
Geniş bir kapta mayayı suda çözün
Portakal kabuklarını
yumurtayı ve yağı ekleyip malzemeleri karıştırın
Ardından önce irmiği karıştırın
sonra şekeri
Unu da ekleyip kolayca parçalanabilecek ama sıkıldığında bir arada durabilecek kıvamda hamuru elde edin
Hamurun üzerini ıslak bir bezle örtüp 1 saat dinlendirin
Hamur dinlenirken bütün malzemeleri yiyecek öğütücüye koyup macun kıvamındaki dolguyu hazırlayın ve fırını 175 dereceye (350F) ısıtın
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avcunuzda açın
1
5 çay kaşığı kadar içi açtığınız hamurun ortasına yerleştirip kenarlarını birleştirin
Hamuru tekrar yuvarlayın
Topları yağlanmış tepsiye
aralarında 1 santimden biraz fazla boşluk bırakarak yerleştirin
Kurabiyeler üzerinde çatal ile ufak delikler açın ve üstlerine fırça ile sütü sürün
Tabanı kızarıncaya kadar 20-25 dakika kadar pişirin
Soğumaları için hemen ızgara üzerine alın
Orjinal tarifte portakal kabuğu yerine portakal aroması
ince irmik yerine kaba irmik ve dolgu için gül suyu verilmişti
Evde portakal aroması ve gül suyu olmadığı için ilkini portakal kabuğu rendesi ile değiştirdim
ikincisini de direk tariften çıkardım
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul