Konu
:
Lübnan Yemek Kültürü
Yalnız Mesajı Göster
Lübnan Yemek Kültürü
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Lübnan Yemek Kültürü
Lübnan
meze zengini
Lübnan Doğu Akdeniz Mutfağı’nın merkezi konumundadır
Bazıları Lübnan Mutfağı’nın seksi olduğunu söylerler
Peki nedir onu bu denli “seksi” kılan?
Renkler
kokular
lezzetler
en acılar (yani “hot”)
en tatlılar
otlar
baharatlar
zeytinyağı
şarap ve tabii arak
Lübnan Mutfağı
üçte bir Güney Doğu (bulgur ve acıdan dolayı)
üçte bir Ege (deniz
zeytinyağı ve otlardan dolayı)
üçte bir Arap (sunumu ve renkleri ile)
üçte bir de diğer Akdeniz Mutfaklarının bir karışımı
Toplam dört adet üçte bir bulunmasının sebebi ise
işin sırrı!
Lübnan mutfağı meze zengini
Bu kadar çeşitli
farklı ve bol mezeyi bir arada ilk defa görüyorsunuz: Semsek (labneli börek)
humus
tabuli (ince bulgurlu maydanoz salatası)
nar ekşili zahter salatası
çiğ köfte (bulgurlu veya bulgursuz)
patlıcan ezme (közlenmiş)
zeytin
deniz ürünleri (onlar başlı başına bir paragraf)
zeytinli börek
kibbe (içli köfte)
sadece bazıları
Yoğurdu en çok kullanan mutfak
Lübnan Mutfağı’nın
ismi gibi beyaz
beyaz peyniri (daha çok taze peynir olarak karşımıza çıkıyor)
yoğurdu ve bu yoğurt ile yapılan türlü sosları ve çorbaları
ünlü Lübnan klasikleri
Yoğurdu bu kadar çok kullanan bir de Türk Mutfağı var dünyada
Lübnan mutfağı deyince akla gelen ilk yemek Zahter
Tadı damağınızda kalacak ürünlerden birisi
bu zahter
Kekik türünden
ancak kekikten çok daha aromalı ve lezzetli
Tazesi
salata malzemesi; tozu
susam unu ve zeytinyağı ile karıştırılınca
kahvaltı malzemesi (ekmeğe sürebiliyorsunuz); kurusu
“zahterli pide” malzemesi şeklinde; günün her anında karşınıza değişik bir kılıkta çıkıyor ve sizi mest ediyor
Ana yemeklere gelince
b
aş rollerde yine bulgur
nohut
fasulye ve yoğurt var
“Lebeniye” (nohutlu yoğurt çorbası)
“kibbe lebeniye” (içli köfteli versiyonu) “falafel” (kızarmış soğanlı nohut ezmesi)
tavuklu pilav
“maluf” (fasulye ezmesi)
ekşili yaprak sarma
ana yemeklerin en baştan çıkarıcıları
Falafel aynı zamanda Lübnan’ın tipik “sokak” yemeklerinden
Lübnan
bir zeytin ve zeytinyağı cenneti
Salatalara ve yemeklere konan yetmiyormuş gibi; zeytinyağı
sabah
öğlen
akşam değişik karaf ve kaselerde sofrada da sunuluyor
Lübnan’da üç değişik mutfak fark edebiliyoruz: Dağ/Vadi Mutfağı
Sahil Mutfağı ve Beyrut Mutfağı
Bu mutfakları kısaca açıklamak gerekirse
Dağ/Vadi Mutfağı
kuzu eti
peynir
yoğurt; Sahil Mutfağı
deniz ürünleri (barakudalar muhteşem); Beyrut Mutfağı
mezeler geçidi ve üçü birden
zeytinyağı diyebiliriz
Meyveler ise
kendi başlarına bir seremoni
Bekaa Vadisi Lübnan’ın bereket sembolü
Burada her türlü meyveyi yetiştiriyorlar
Başta
tabii üzüm geliyor
Bunu
narenciye
muz
hurma
nar
diğer Akdeniz meyveleri ve hatta çeşitli tropikal meyveler takip ediyor
Beyrut’u gezerken çok sık rastlayacağınız “meyve sucuları”
sizlere istediğiniz taze meyveleri önünüzde soyup ilginç kokteyller sunabilecekler
“Meyve Sucular” yine Beyrut’a özel bir durum
Lübnan Mutfağı’nın en çıldırtıcı bölümlerinden
birincisi tatlılar
ki
haklarında fazla bir şey söylememek en iyisi
Onları tabu kabul edip (kod adı “mamul” veya “pita arası künefe”)
bir diğer çıldırtıcı bölüme
içeceklere
geçelim…
Alkolsüz içeceklerde b
ir numarada kahve var
Kahve değişik kılık
koku ve lezzetlerde karşımıza çıkıyor
En muhteşemi “Café Turc” (kakuleli Türk kahvesi)
“Café Turc”ü
yine kakuleli mırra veya daha hafif bir tat tercih edenler için
“Café Blanc” takip ediyor
“Café Blanc”
sıcak suya bir çay kaşığı portakal çiçeği suyu ilave ettiğinizde ortaya çıkan iksir
Meyve suları
ikinci sırada
(Tabii bu bizim için geçerli
) Tercihler herhalde portakaldan başlayacaktır
Lübnanlar alkollü içeceklerde oldukça başarılı
Lübnanlılar üzüm suyu dersini güzel çalışmışlar
Hem de binlerce yıl boyunca
Durum böyle olunca
ortaya iki olağanüstü ürün çıkmış
İlk üzüm suyu
beyaz veya kırmızı
“şarap” şeklinde doluyor bardaklarınıza
Bunun en güzel örneklerini Ksara’da tadabilirsiniz
Cabernet Sauvignon
Merlot
Chardonnay ve Semillon bu sihirli şaraplardan bazıları
Klasik bir Bordeaux karışımı olan
altın madalyalı “Chateau Ksara” favoriniz olmaya aday…
İkinci ve son üzüm suyu Arak”
rakı tarzında
şirin küçük bardaklarda geliyor sofraya
Arakın rakıdan farkı sadece üzüm suyundan yapılıyor olması
Alkol derecesi rakıdan biraz daha fazla ama içimi daha yumuşak
son derece baştan çıkarıcı bir “su”
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul