Konu
:
Bayat Ekmeği Değerlendirme Ve Bayat Ekmekle Yapılan Yemekler....
Yalnız Mesajı Göster
Bayat Ekmeği Değerlendirme Ve Bayat Ekmekle Yapılan Yemekler....
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bayat Ekmeği Değerlendirme Ve Bayat Ekmekle Yapılan Yemekler....
Bayat ekmeği değerlendirme ve bayat ekmekle yapılan yemekler
Arkadaşlar çoğumuz ekmekleri bayatlayınca maalesef çöpe atıyorus
dünyada o kadar aç varken israfı önleyelim
Birçok insan bayatlayan ekmeği çöpe atmak istemese bile nasıl değerlendireceğini bilmediği için israf ediyor
Hâlbuki bayat ekmekle hazırlanabilecek o kadar çok yiyecek var ki
İşte bunlardan bazıları
1
Ekmek kavurması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır
Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur
Ekmekler kavrulurken
1 çay bardağı soğuk su
üzerine serpilir
İyice
karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir
2
Papara
Bayat ekmekler
çukur bir kaba kuşbaşı doğranır
Halka halka doğranmış soğan
tereyağı veya zeytinyağında kavrulur
Ardından
tuz ve su eklenip kaynatılır
Üzerine tulum peyniri dökülür
Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür
3
Tirit
Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir
Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir
Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür
Dileyen
kıyılı maydanoz
veya sumak serpebilir
4
Ekmek süpürgesi (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)
Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir
Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir
Ardından
sarımsaklı yoğurt dökülür
Son olarak da
bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir
5
Ekmek oğması
Bayat ekmeklerin içi -istenirse
kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur
Sonra üzerine bir yumurta kırılıp
ekmek ufakları ile alt üst edilir
Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır
Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir
Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir
Ilınınca
yenilir
6
Yalancı paça
Küçük küpler şeklinde doğranan soğan
tencerede
1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir
Üzerine salça ilâve edilerek eritilir
Dövülmüş
2 diş sarımsak
1 limonun suyu
tuz
kırmızı toz biber ve et suyu katılır
Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur
Kıtırlaşınca
çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür
7
Kalacuş
Bayat ekmek
küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur
Kıyılmış soğan
tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur
Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su
yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir
Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra
oluşan karışım derin kapta bulunan
doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür
Kabın kapağı kapatılır
Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir
8
Ekmekli omlet
4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır
8 yumurta
2
5 su bardağı süt
tuz ve muskat karıştırılıp
iyice çırpılır
Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir
Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır
9
Ekmek karıştırması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır
3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir
Erimiş tereyağına kaşık ucu
ile salça koyulur
Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir
Ardından karabiber serpilir
Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık
ateşte biraz karıştırılır
Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılır
Ekmek karıştırması
cacık veya salata ile yenilebilir
10
Yumurtalı ekmek aşı
Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır
Piyaz doğranmış soğan
bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile
pembeleştirilir
1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır
Doğranmış ekmekler
soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir
Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır
Üzerine tuz ve karabiber ekilir
Tavanın kapağı kapatılarak
yumurtaların pişmesi beklenir
4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır
Sarımsaklı yoğurt servis tabağına
alınır
Üzerine
tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı
bozulmadan çıkarılır
1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe
yakılır
Biberli yağ
yemeğin üzerine gezdirilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul