Konu
:
Pastırma Nasıl Yapılır?
Yalnız Mesajı Göster
Pastırma Nasıl Yapılır?
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Pastırma Nasıl Yapılır?
Pastırma çok eski bir Türk yiyeceğidir
Savaşçı olan eski Türklerin hayatı at üstünde geçtiğinden
yola çıkarken
savaşa giderken
yanlarına sığır eti alırlardı
Deri bir kılıf içinde
bazan da açıkta atın eyerine bağlanan
bacakların arasına sıkıştırılan bu tuzlu et
yol boyunca basıla basıla "bastırma" durumuna gelir
binici de bu bastırmayı yiyerek karnını doyururdu
Eskiden "bastırma" diye anılan bu yiyecek
zamanla "pastırma" diye anılmaya başlanmıştır
Etten kurutularak tuz
kırmızı biber
sarımsak ve çemenle bastırılarak yapılan bu yiyeceğin benzerlerine Avrupa'da da rastlamak mümkündür
Ancak Avrupalıların yaptıkları pastırma'ların baharatı başka türlü olduğu gibi bu kurutulmuş etlerin üstüne çemen de sürülmez
Pastırma deve
sığır
hattâ davar etinden yapılır
Kullanılacak malzeme:
Sırt bölümünün sinirsiz ve mümkün olduğu kadar az yağlı ya da yağsız yerinden kesilen en az 1 kiloluk bir et parçası
toz durumuna getirilmiş çemen tohumu
yeteri kadar tuz
sarımsak ve kırmızı biber
Yapımı:
Et parçası
ya da parçaları önce bolca tuzlanır
Özel biçimde hazırlanmış tahta kalıplar içinde dövülerek bastırılır
Birkaç gün sonra bastırma kalıplardan alı
nır
sudan geçirilerek tuzunun bîr kısmı giderilir
Sonra hususi olarak hazırlanmış yerde kurutulur
Beri yanda dövülerek un durumuna getirilmiş çemen tohumuyla sar-mısak
kırmızı biber ve tuz bir bulamaç durumuna getirilir
Halk arasında çemen diye anılan bu bulamaç dövülerek bastırılmış olan et parçasına iyice sıvanır
Ete sürülen bu bulamaç ete hem hoş bir koku verir
hem de uzun süre bozulmadan saklanmasını
temin eder
Pastırma daha çok sonbahara doğru yapılır
Tuzlanmış ve çemene bulanmış etler sonbahardaki son sıcaklarda (pastırma yazında) güneşe karşı ve rüzgârlı yerlerde tutulur ve böylece kurutularak olgunlaşır
yani pişer
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul