Konu
:
Mutfakta Pratik Olmak...
Yalnız Mesajı Göster
Mutfakta Pratik Olmak...
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Mutfakta Pratik Olmak...
işinize yarayanları keşfedin ve rahat bir nefes alın
Kadınlar için en önemli şey mutfak pratikliğidir
Çünkü mutfakta ayrıntı çok fazladır ve bir kadın zamanın büyük bir çoğunluğunu mutfakta geçirir
İşiniz kolaylaşsın diye; birçok kadının deneme-yanma yoluyla keşfettiği pratik yöntemleri derledik
Gerçi kimi kadınlar
pratik yöntemlerin hepsini reddediyor; her şeyi zamanında
taze taze alıp pişirmek ve tüketmek en doğrusu diye
Kimine göre en büyük pratiklik
eşlerin desteği ve yardımı
Zamandan tasarruf etmek
mutfakta vakit geçirmemek için yemeğini kayınvalidesinde yiyenler de var
İşi abartıp sebze ve meyvelerin bulaşık makinesinin durulama programında yıkanabileceğini keşfeden kadınlara ne demeli peki? Dört çocukla her işe yetişen
çamaşır
bulaşık
bebek bezlerini hep ellerinde yıkamak zorunda olan
titiz babaları da aynı anda idare eden anneleri de düşünüyor ve pratik olmanın keyfini çıkarın diyoruz
Pazardan aldığınız sebzelerin ömrünü uzatmak için; yeşil sebzeleri yıkadıktan sonra havlu kağıda sarıp buzdolabına koyun
Çorbaların üzerine her defasında yeni yağ kızdırmamak için; küçük bir kavanoza önceden kırmızı toz biberli kızarttığınız yağı koyup saklayın
Bulaşıktan da tasarruf edin
Kaşarın küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın
sonra poşete koyun
Meyve yemeyi unutanlar için; boş zamanlarınızda tek kişilik meyve salataları hazırlayıp hava almayan kaplarda saklayın
Salata yapmaya üşenen kadınlar için; maydanoz
taze nane
kıvırcıkları salata kurutucusunda kuruttuktan sonra saklama kaplarında dolaba koyun
Her akşam yıkamakla uğraşmayın
Bakliyatlara vakit ayıramıyorum diyenler için; bakliyatların pişme süresi uzun
Fasulye
nohut
yeşil mercimek vs
haşladıktan sonra bir kullanımlık olarak poşetlere bölüp buzluğa koyun
Ancak tam pişirmemeniz gerekiyor
İkinci pişirmede dağılabilir
Dolapta çürüyen maydanozlar için; maydanoz
dereotu
nane gibi çok çabuk bozulan yeşillikleri hiç zayi etmeden kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklamak
Kesmeden cam kavanoza koyup alt katta da saklayabilirsiniz
Domates rendelemekten bıkanlar için; domatesleri topluca rendeledikten sonra buz kalıplarında dondurun
Sonra hepsini bir poşete koyarak saklayın
Hazır et ve tavuksuları kullanmak istemeyenler için; haşladığınız tavuğun suyunu buz kalıplarına koyup dondurun
pilav ve çorbalarda kullanabilirsiniz
Kıymanın ömrünü uzatmak için; kıymayı soğanla kavurup yemek harcı olarak saklama kabına ya da poşetlere koyun
Elinizin altında kavrulmuş kıyma olunca işleriniz hızlanır
hem de kıyma uzun ömürlü olur
Soslara bulaşmak istemeyenler için; tavuk kanadını soslayıp buzluğa atın
istediğinizde fırına verin
Sarımsak soymayı sevmeyenler için; sarımsakları topluca soyduktan sonra sirkeli suya koyup dolapta saklayın ya da sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı koyup
ağzını iyice kapatıp saklayın
Elinin altında hazır dolma olmasını isteyenler için; yaprak sarma
kuru patlıcan ve biber dolması
mantı gibi yiyecekleri hazırlayıp dondurucuya koyun
acil zamanlarda kurtarıcınız olur
Tavuk didiklemekten kurtulmak için; tavuğu haşlayın
didikleyin
tek kullanımlık kaplarda saklayın
Eti yumuşacık ve erkenden pişirmek için; eti alır almaz kuşbaşı şeklinde yağ koymadan bir tencereye koyun
önce kızgın ateşte 1-2 dakika
sonra kısık ateşte suyunu tamamen salıp çekene kadar pişirin
Yumuşacık olduğunu göreceksiniz
Birer yemeklik poşetlere doldurup buzluğa kaldırın
İstediğinizde çıkarıp kullanın
Lezzetli çorba yapamıyorum diyenler için; makarnanın suyunu çorbalarda değerlendirebilirsiniz
Her sabah tost hazırlamaya üşenenler için; önceden hazırladığınız tostları pişirmeden buzluğa atın
gerektiğinde hemen tost makinesine sıralayın
Yapılmaması gerekenler
* Kuru soğanı önceden doğrayıp buzlukta saklamayın
Tadı acılaşıyor ve sulanıyor
* Çiğken dondurulan sebzeler besin değerini kaybediyor
Pişirdikten sonra iyice soğutun
hatta birkaç saat buzdolabında soğuttuktan sonra buzluğa atın
* Saklama kaplarının dondurmaya uygun olmasına dikkat edin
Hava almamalı
Buzluk poşetlerinin havasını iyice alıp ağzını sıkı bağlamak gerekiyor
Özellikle etlerde soğuktan yanık izleri olabiliyor
Sağlık için zararlı
* Plastik kapları kullanmak istemiyorsanız
aldığınız sebze
meyve vs
her şeyi yıkayıp doğrayıp annelerinizin pirinç
bulgur vs
saklamak için kullandığı beyaz bez torbalara koyun
Sonra da naylon poşetlere koyup öyle saklayın
Bir hafta bozulmuyor
Yazın hazırlanan kışlıklar
* Kırmızı erikleri buzluk poşetine koyarsanız kışın komposto yapabilirsiniz
* Taze fasulyeyi ayıklayıp domates ve soğanla kavurun
Soğuduktan sonra buzluğa atın
Kışın ister etli
ister zeytinyağlı fasulyeniz hazır
* Yaz sonunda patlıcanları mangalda ya da fırında közleyip bir yemeklik poşetlerde saklayın
Patlıcanları karnıyarıklık kızartıp da saklayabilirsiniz
Kırmızı biberleri de aynı işlemden geçirip salatası için birer kullanımlık poşetlere koyun
* Bamyaları bol limon suyu ile rengi sarıya dönene dek kısık ateşte kavurup saklayabilirsiniz
* Yazın sonuna doğru rondodan geçirilen domatesleri kaynatıp sıcakken kavanozlara doldurun
* 500 gr�ık poşetlere çilek
vişne
böğürtlenleri koyun
kışın pastalarda kullanın
* Yazın mısır haşladığınızda tanelerini çıkarıp kışın salatalarda ve çorbalarda kullanmak üzere buzluğa koymayı unutmayın
Pratik yemekler
* Yaptığınız herhangi bir çorbayı kaynar haldeyken kavanoza koyup kapağını iyice kapatıp ters çevirin
İyice soğuyunca buzdolabına kaldırın
En az iki hafta dayanıyor
* Mercimek
soğan
patates ve havucu haşlayıp blendırdan geçirin
Saklama kaplarına veya buzdolabı poşetlerine birer kullanımlık bölüp dondurucuya kaldırın
Akşamları gelince sıcak suyla karıştırarak
baharatını
tereyağını
nanesini ekleyin
* Hamsiyi mevsimi geçmeden unlayıp kağıt tabaklara hamsi tava yapar gibi sıralayıp dondurun
İşten gelince tabaktan doğru tavaya
ortasına iki kaşık sıvıyağ ile hamsi tavanız hazır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul