Konu
:
Genel İsinize Yarar Bilgiler
Yalnız Mesajı Göster
Genel İsinize Yarar Bilgiler
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Genel İsinize Yarar Bilgiler
GENEL
Buzdolabınız bozuldu
ya da artık boş yer yok
Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun
İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın
Şişeleri daldırın
Yeterince soğuyacaktır
Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için
kemik kazanını bir evyeye oturtun
kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız
özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz
Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız
çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz
Gravyer peynirinin kurumaması için
daha evvel tuzlu suya batırılmış
nemli bir beze sararak muhafaza ediniz
Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri
üst üste koyarak
nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız
uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz
Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir
Kuş üzümlerini ayıklamak için
onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız
un ile beraber çöpler de düşer
Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız
Gözleri pırıl pırıl parlak
solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır
Limon sert ise
kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız
daha sulu olur
Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun
Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz
Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz
temizleme işi sizi daha az yorar
Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi
Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin
Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız
yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz
Kovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin
Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin
Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır
dağılır
Muntazam dilimler elde etmek için
ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin
sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın
Sık sık
hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır
Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır
Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz
Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi
Bu tür limonları kesmeden önce
birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin
Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz
Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz
yeniden canlandıklarını göreceksiniz
Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz
Pirinç
fasulye
mercimek
kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki
üç diş sarımsak koyun
Sucukları serin bir yere asmak yetmez
Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar
Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin
Çok yağlı taze süt
kaynatılırken çoğu kez dibi tutar
Tencerenin dibini temizlemek de güç olur
Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce
kabı temiz su ile çalkalayın
Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın
Dibi tutmayacaktır
Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir
Bir yumurta akı 30 gr
gelmektedir
Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin
Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun
Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir
Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin
Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın
Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin
Kabuklarını soyduğunuz meyveların kararmalarını önlemek için limonla ovun
Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir
Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin
Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın
Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz
Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun
Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin
Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz
LEKELER
Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için
eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur
Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır
Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz
Bira lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekelenin üzerine sürün
Zeytinyağ lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir
Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin
ilk yıkamada çıkacaktır
Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız
Masa üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın
düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin
Ekmekler lekeyi emecektir
Şarap lekesini çıkarmak için
oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin
daha sonra yıkayın
Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın
Bunu tavanızın içine dökün
10 dakika kaynatın
Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için nalburdan alacağınız boya incelticiği lekenin üzerine döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle incelticiği silin
Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için
üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin
TEMİZLİK
Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için
15 dakika kadar içinde sirke
kaynatın
Sürahinizin dibi kir tutmuş ise
içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız
tertemiz olacaktır
Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp
bakırı ovun
Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir
Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır
Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir
Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir
Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir
Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz
Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir
Biraz sirkeyi atese koyup isitin
Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun
Ama sonra da iyice durulayin
Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz
çelik tencereniz piril piril olur
Kristallerin isil isil parlamasi için
yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkeli suya batirin
Göreceksiniz bardaklariniz
kadehleriniz piril piril olacaktir
Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin
Tuzlu su
sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler
Parlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun
üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın
Teflon tavalar
tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir
Bunu önlemek için zaman zaman
içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin
Indirince de önce sicak
sonra da soguk suyla iyice durulayin
Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir
Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin
tencere daha kolay temizlenecektir
YEMEK YAPARKEN
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın
Fazla tuzu çekecektir
Patates pişirirken
pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun
Hem rengi sapsarı kalır
hem daha lezzetli olur
Domatesin kabuğunu kolay soymak için
kaynar suya daldırıp
bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun
Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse
bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın
Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin
Tuz bazen sütü keser
Bu nedenle
beşamele ve diğer sütlü soslara
kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz
Pilavınızı tekrar ısıtırken
bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder
Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için
çatlak yerine bir dilim limon sürünüz
yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( kaynar değil ) batırınız
Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır
Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz
değişik bir garnitür olur
Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz
Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz
evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz
Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için
büyük delikli rende kullanınız
Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir
Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü almalı
sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın
Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için
mümkünse kapağın kenarını hamurla sıvamalıdır
Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz
kaynayan şeker
suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır
Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı
hafif ateşte iki saat pişirmelidir
O zaman rengi güzel olacaktır
Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız
Aksi halde pişim çok uzun sürer
Derin tencerelerden kaçınmalısınız
Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin
Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz
Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin
Çünkü araya başka bir iş girer de pişiremezseniz
bezelyeler kuruyup sertleşebilir
Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz
yeniden dirildiklerini görürsünüz
Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın
Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır
Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için
kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz
Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın
Bir miktar pişirdikten sonra patatesleri çıkarın
Fazla tuzun gittiğini farkedeceksiniz
Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir
Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür
Ama içine bir tutam kadar tuz atarsanız
yağın patlamasını önlemiş olursunuz
Dolmanıza yeni bir tat katmak için
içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz
Enginarı alüminyum tencerelerde pişirmeyin
Enginar
alüminyumu karartır
Fasulyeyi önce haşlayıp
daha sonra kılçıklarını almakta fayda vardır
Böylece vitaminleri de gitmemiş olcaktır
Bazen fırında pişirdikleriniz kurur
kavrulur
sertleşir
Bunu önlemek için
fırının içine
bir bardak kadar su koyun
Göreceksiniz
pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır
Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz
Izgarada et pişirirken
etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin
İkinci yüzü bildiğiniz gibi pişirin
sonra yine çevirin
Yani bir yüzü iki
öteki yüzü bir kez pişirin
Etiniz daha yumuşak olacaktır
Balığın çıtır çıtır kızarması için
önce biraz sütün içine batırın
Sonra unlayın tavaya atın
Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa
daha canlı bir renk kazanır
Pancarı haşlarken içine saplarını da koyarsanız
rengi daha kırmızı olur
Hatta bir kaşığı da sirke dökün
Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun
Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra
patates nişastası da katmayı deneyin
Pudingin ununu az koyduğunuz için yumuşak olduysa en iyisi yeniden un katmak yerine bir kaşıkla krema haline gelene kadar iyice hazırlamaktır
Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse
muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır
Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu
İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave
ederek bir dakika kadar daha pişirin
İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz
Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin
Turta için hazırlanan hamura bir miktar sütün yanında biraz da
bira ilave edilirse
turtanız yumuşak ve hafif olur
Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada
kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun
kavururken renginin
canlı olması için biraz tuz serpin
Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin
Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri
uzun süre dayanmaları
için toz şekere bulamayı unutmayın
Pişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin
Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir kaşığı şeker atın
Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun
Ağır ateşte kendi
bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur
Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır
Birkaç tane
buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz
Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız
ellerinizin
temizlenmesi daha kolay olur
Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur
Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç
soğan ve kereviz sapı ( veya maydanoz ) konursa haşlama suyu
çok lezzetli olur
Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur
Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır
Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun
Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız
tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz
İSTENMEYEN KOKULAR
Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için
evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz
Kaz
ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların
bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır
Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı
sonra soğan suyu
tuz
biber
arzu edilen baharatı karıştırıp
haşlanmış etin etrafına sürmeli
en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp
yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir
Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar
zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler
Bunu önlemek için en kolayı
içine bir parça kesme şeker koymaktır
Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu
hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz
Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun
Turşu
kerevizin kokusunu alacaktır
Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır
Bunu önlemek için
lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine
biraz ekmek içi koymak yeterlidir
Yemeğe karışmaması için
ekmek içlerini küçük
temiz bir torba içinde koymanız
sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır
Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp
hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın
Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz
Hatta soğan ve balık kokusunun da
Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız
soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz
Balık kokusunu tabaklardan
çatallardan
bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz
Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın
Telve balık kokusunu emecektir
Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın
Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleride sarar
Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz
istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz
Balık kızartırken çıkan kötü kokuyu önlemek için yağa limon suyu sıkın
Böylece aynı yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz
Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat yada kabartma tozu dökerseniz etrafa yaadığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz
Yanmış süt kokusunu yok etmek için tencerenin üzerine ıslak bir bez koyun
Daha sonra bezi tencerenin üzerinden kaldırıp
durulayarak tekrar tencerenin üzerine örtün
Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın
Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın
Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun
Karidesi haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul