Konu
:
Et Pisirmenin İncelikleri
Yalnız Mesajı Göster
Et Pisirmenin İncelikleri
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Et Pisirmenin İncelikleri
İnsanoğlu sığır ya da danayı ilk kez pişirdiğinde
büyük bir olasılıkla bir sopaya geçirip
ateşin üstüne oturtmakla yetinmiştir
Günümüzdeki ızgara ve fırında kızartma yöntemleri de
aradan binlerce yıl geçmiş olmasına karşın
söz konusu ilk yöntemden pek farklı değillerdir
Fırında pişirmek
eti
günümüzün modern fırınlarında her yerden gelen sıcaklığın etkisiyle kızartmak anlamına gelir; ızgara etmek de
sıcaklığı -ister fırın ızgarasında olduğu gibi üstten
ister mangalda olduğu gibi alttan gelsin etin yalnızca bir yanında yoğunlaştırmak demektir
Et bu yöntemlerde sıcağın doğrudan etkisi altında olduğundan
pişirenin başlıca kaygısı
kurumasını önlemek olmalıdır
Bizden önceki kuşaklar boyunca
bunun için
çeşitli biçimlerde yağa başvurulmuştur: Izgara edilecek etlerin arasına kuyrukyağı
vb
yağ parçaları konuyor
fırında pişirilen etin üstüne bol bol tereyağı ya da sıvıyağ sürülüyordu
Günümüzdeyse
ağız tadına en düşkün kişiler bile
sağlık koruma kaygılarıyla besinlerindeki yağ miktarını azaltmaya çalıştıklarından
yemeklerinde kullanacakları etleri
yağ kapsamlarına göre seçmektedirler
Bu yüzden
eskiden en çok beğenilen bölüm olan pirzolalar (kaburga bölümü) oldukça gözden düşmüş ve yerlerini biftek
bonfile
vb
parçalar almaya başlamıştır
Kıyma da
etin bütün yağları aldırıldıktan sonra çektirilmektedir
Aynı biçimde
ızgarada pişecek etlerin arasına kuyruk parçaları yerleştirmekten
fırında pişen etlerin üstüne bol bol yağ dökmekten büyük ölçüde kaçmamaktadır
Etin içerdiği yağlı maddelerdeki bu azalmanın yolaçtığı kuruluk da
özellikle Batı mutfaklarında
eti içten sulayıp
pişme sırasında suyu dışarı bırakan sebzeli harçlarla doldurma yöntemiyle giderilmektedir
Dana etinin yağsız etinin kurumasıysa
tariflerde özellikle
yağ kullanılmadan hazırlanmış değişik marinatlar kullanılabilir
Sözgelimi yoğurt
baharlı otlar
limon suyu vb
malzemeyle hazırlanmış marinat
hem etin kurumasını önlemekte
hem de yemeğe hoş bir koku vermektedir
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul