Konu
:
Margarin Ve Tereyagi
Yalnız Mesajı Göster
Margarin Ve Tereyagi
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Margarin Ve Tereyagi
damar sertliği yapıyor
” gibi gerekçelerle yerini zamanla margarine bırakan tereyağın şimdilerde önemi daha fazla anlaşılıyor
Bir düşünün geçmiş nesil tereyağ kültürü ile büyümüşken
o nesilin yaşlıları etin üstündeki tereyağına ekmek banarak yerken şimdiki nesilde margarin ön planda
Margarinin çok çok daha uygun olan fiyatı öyle bir ortam yarattı ki köylerde yaşayanlar dahi tereyağ üretimini bırakarak şehirlerden margarin siparişleri verir oldu
80-90 yaşındaki büyüklerinizi hatırlayın
Bir de günümüzde 60 yaşındayken eli ayağı tutmayanları
Dolayısıyla size hayatınızda ilk olarak margarinden vazgeçmenizi öneriyoruz
Şuna dikkat edin: Margarin yerine tereyağ tüketmenizi biz değil
uzmanlar söylüyor
Siz de doktorunuza danışarak fikir elde edebilirsiniz
Margarin ve Tereyağı arasındaki farkı biliyor musunuz?
· Her ikisi de hemen hemen aynı kaloriye sahiptir
· Tereyağı çok az daha fazla doymuş yağ oranına sahiptir
8 grama 5 gram
· Harvard Tıp Fakültesinin çalışmasına göre tereyağı ile karşılaştırılınca margarin yemek kadınlarda kalp hastalığına yakalanma olasılığını S artırıyor
· Tereyağı yemek
yiyeceklerdeki diğer besin öğelerinin emilimini artırıyor
Tereyağının besinsel değeri yüksek olmasına rağmen margarinin çok düşüktür
Çünkü katkılıdır
· Tereyağı margarinden çok daha lezzetlidir ve diğer yiyeceklerdeki tadları zenginleştirir
Tereyağı yüzyıllardır bilindiği halde margarin 100 yıldan az bir süredir yapılmaktadır
Ve şimdi margarine gelelim
· Yağ asitleri çok yüksektir
· Koroner kalp hastalığı riskini üçe katlar
· Toplam kolesterolü ve LDL'yi yükseltir
(Kötü kolesterol)
· HDL'yi düşürür
(iyi kolesterol)
· Kanser riskini beş katına çıkarır
· Anne sütünün kalitesini düşürür
· Bağışıklık sistemini zayıflatır
· İnsülin tepkisini düşürür
· Margarin plastikten yalnızca 1 molekül farklıdır
İşte bu gerçek beni hayatım boyunca bir daha margarin ve diğer hidrojene yiyecekleri yemekten alıkoymuştur
(Hidrojene demek moleküler yapısına hidrojen eklenmiş demektir
) Kendiniz de deneyebilirsiniz: Bir paket margarin alın ve gölge bir yere koyun
İki gün içinde şunları gözlemleyeceksiniz
Üzerinde bir tane bile sinek yok
Çürümemiş ve kötü kokmamıştır
Çünkü hiçbir besin değeri yoktur ve üzerinde hiçbir şey gelişmez
Hatta mikro organizmalar bile yerleşmez
Neden? Çünkü nerdeyse plastiktir
Evdeki plastik kablonuzu eritip de tostunuza sürer misiniz
Tereyağı
hayvansal bir gıda maddesidir
Tereyağının hammaddesini süt yağı oluşturur
Tereyağı bir çeşit hayvansal (İnek veya koyun) yağdır
Yağın bileşiminde %82 oranında süt yağı
su
süt şekeri
mineraller
kolesterin
suda çözülmüş vitaminler
protein
asitler
aromalar ve proteinler bir araya gelmiştir
Tereyağının fiziksel özelliğini ise kısa bağlı doymuş yağlarla
yağ asitleri oluşturur
Gıda ve kozmetik sanayisinde vazgeçilmez ve yedeksiz bir hammaddedir
Besin değeri yaklaşık 740 kcal/100 gram'dır
Yağın hafif sarı ve beyaz olmak üzere iki renkte olması ihtimal dahilindedir
Çünkü sütü yağ elde etmek için alınan hayvan
öncesinde yeşil renkte (yani canlı) besinler tükettiğinde yağ rengi sarıya daha yakın
kurumuş tahıl sapı veya samanı ile beslemiş hayvanlarda ise elde edilecek yağın rengi beyaza daha yakın olmaktadır
Oda sıcaklığında mayi yapısı
soğuk buzdalabı (yak
7 °C) soğukluğunda sert mayileşmesi vardır
Modern tereyağları katkısız ve kaliteli yağı yüksek sütlerden yapılır
Buzdolabında saklanır
Türkiye'de yayık ayranından imal edilen tuzlanmış tereyağı
ağır kokulu ve tuzlu
ekşimsi tadlıdır
AT standartlarına uygun üretim ve tüketim için çalışmaların başladığı belirtilmektedir
Suni soğutma tekniğinin (buzdolabı) 19
yüzyılında geliştirilmesi tereyağın geniş kitlelerin için sıradan bir gıda olmasında büyük bir etkendir
Gelişmiş sanayi ülkelerinde
süt üretiminden ve nakliyattan tüketime kadar süreçteki kesintisiz soğutma zorunluluğu bugün belirlenmiş bir standarttır
Sanayileşme ile birlikte tereyağına esaslı bir rekabet oluştu: Bitkisel Margarin tereyağını alamıyacak yoksul kitle için
ekmeğe sürülebilen ekonomik bir yağ gerekli idi
Bunu Fransız kralı 3
Napolion un verdiği sipariş üzerine kimyager Hippolyte Mège-Mouriés margarini buldu
Bugün margarin fiyatı nedeni ve sadece %50 yağ içerdiği için tercih edilsede kızartma için uygun değildir
AT de sadece pastorize edilmiş sütten üretilir
Hindistan en büyük terayağı üreticisidir (Yılda 2
500
000 ton
2005)!
Türkiye'de tereyağı ve tüzüğü
Anadolu'da tereyağı genelde kendi ihtiyacı için yayık ayrandan üretilen ekşi tereyağıdır
Uzun müddet dayanması (salamura) için bol tuzlanır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul