Konu
:
Yagsiz Yemek...
Yalnız Mesajı Göster
Yagsiz Yemek...
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yagsiz Yemek...
Çoğumuzun doğru bildiği yanlışlar vardır
En önemlisi ile diyet yaparken herşeyden eli ayağı çekmek gibi görürüz
Diyet yapmak demek çoğu kişi için lezzetsiz
yağsız
tuzsuz yemekler demektir
Maalesef lezzetli olan çoğu yiyeceğin kalorisi yüksektir
çünkü yağ lezzeti arttıran bir besindir ve yemeklerde
pasta
kurabiye gibi hamurlu yiyeceklerde bu nedenle kullanılır
Yağ gibi fındık
fıstık veya ceviz gibi yağlı tohumlarda lezzetli besinlerdir ve dolayısıyla kalorileri yüksektir
1 kase antep fıstığı yerine 1 demet maydanoz yemeği kimse tercih etmez ! Bu yağlı tohumları daha az yemeli ve yeşil sebzeleri de en azından salatalarda veya sebze yemeklerinde bolca kullanmalıyız
Besinlerde günlük aldığımız enerjiyi azaltmak ama lezzetli yemekler yemek istiyorsanız yapacağınız küçük değişiklikler bile damak tadınıza hitap edecektir
Her zaman söylediğimiz gibi obezite oranı ve dengesiz beslenme gittikçe artmaktadır
Bu nedenle sorunların kaynağına inip mutfak alışkanlıklarımızı da değiştirmeliyiz
Daha az kalori almak için yapacağınız değişiklikler şu şekilde olabilir;
* Besinleri kızartmak yerine
suda
ızgarada veya buharda pişirme yöntemleri kullanın veya mikrodalgada pişirin
Bu şekilde yemeğe yağ koymamış olursunuz
* Yüksek yağlı malzemeleri azaltın
tostun üzerine yağ sürmeyin
salata için isteyeceğiniz extra peyniri veya sosu istemeyin
* Tüm yemek tariflerindeki malzemeleri yağı azaltılmış veya yağsız olanlarını kullanın
sütün
yoğurdun
peynirin
etin az yağlı olanlarını tercih edin
* Tavaya kaşıkla yağ koymak yerine hafifçe yağlayın
daha sonra kağıt havluyla silin veya yağ spreylerinden kullanın
Böylece 30 g yağ ( 3 yemek kaşığı
270 kalori) yerine 1 g yağ (10 kalori) konmasını sağlayabilirsiniz
* Bazı yemeklerde ya da soslarda yağ yerine süzme yoğurt kullanın
* Kızartılmış besinlerin üzerine kağıt havlu koyarak fazla yağını alın
* Restoranda yemek veya salata için sosları ya da zeytinyağı ayrı isteyin
böylece az miktarda kullanabilirsiniz
* Kümes hayvanlarının derisini piştikten sonra ya da öncesinde ayırın
unutmayın deriyi alarak yağın sadece yarısını ayırabiliriz
* Eti pişirdikten sonra yağını alın
fırında eti süzgeçte bırakırsanız pişerken yağı süzülür ya da piştikten sonra üzerine sıcak su dökün 2-5 g yağı azalır
* Et ve kümes hayvanları için az yağlı soslar hazırlayın
limon ya da portakal suyu
yağı ayrılmış et suyu
domates suyu
az yağlı yoğurt veya süt kullanın
taze bitkilerle aroma verebilirsiniz
* Et ve kümes hayvanlarını daha nemli ve yumuşak tutmak için
alüminyum folyo içinde meyve
sebze
soğan
sarımsak
otlar ve baharatlar ile birlikte sararak pişirin
* Et
tavuk ve balığı fırında kızartın
önce eti yumurtanın beyazına batırın sonra baharatlı galeta ununa batırın
Sıvı yağ püskürtülmüş ve yapışmayan tavada pişirin
* Zeytinyağlı sebze yemeklerine zeytinyağı azaltın
etli sebzelere yağ koymayın
* Sebzeleri fırında kızartın
patates ya da soğanı yağda kızartma yerine fırında kızartın
sebzelere yağ püskürtün (yağ miktarını azaltır) ve 200 C fırında ya da ızgara da 15 dakika gevrekleşinceye kadar kızartın
* Mayonez yerine baharatla karıştırılmış yağsız ya da az yağlı yoğurt kullanın
* Yağ oranı düşük soslar tercih edin
daha az yağ ve bol sirkeli
limonlu
yoğurtlu soslar kullanın
* Makarnayı yağlamayın
suyuna lezzet için taze bitki koyun
hemen ardından yağ oranı düşük domates ya da diğer sebze soslarını kullanırsanız makarna yapışmayacaktır
Bunun dışında yoğurtla karıştırıp
çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz
* Pirinç
bulgur ve diğer tahılları
yağ yerine sebze suyu
yağsız et ya da tavuk suyu ile pişirin
* Kremalı soslar yerine
sebze pürelerini blender edip yağsız süt
yoğurt ya da çökelekle karıştırabilirsiniz
* Çorbalarınızı
vitaminden zenginleştirmek için sebze püresi
kıvamını arttırmak için süt ekleyebilirsiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul