Konu
:
Filizlenmis Kuru Sebzeler
Yalnız Mesajı Göster
Filizlenmis Kuru Sebzeler
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Filizlenmis Kuru Sebzeler
Çeşitli kuru sebzeleri evde filizlendirerek
özellikle taze sebze çeşitlerinin bir ölçüde azaldığı kış aylarında salatalarınızı renklendirebilirsiniz
Üstelik filizlendirilmiş kuru sebzeler
yüksek besleyici değerlerinin yanı sıra
bol miktarda A
B
C ve E vitaminleri de içerirler
Kuru sebzeleri filizlendirmek hem çok kolaydır
hem de sanıldığından çok daha dar bir alan gerektirir
Gerekli olan şeyler yalnızca
filizlendirilecek kuru sebzelerin yanı sıra
genişçe
tercihen bölmeli bir kap ve filizlenme için gerekli sıcaklık ve nemdir
içinde bölmeler bulunan filizlendirme kabı (tahta bir elek de bu işe çok uygundur)
filizlendirme işlemini kesin zaman dilimlerinde yapmanızı
her tohumun aynı derecede filizlenmesini ve birden çok tohumu bir defada filizlendirebilmenizi sağlar
Geniş ağızlı büyük kavanozlar da
tohumların filizlendirilmeleri işlemine son derece uygundur
Kavanoz içinde filizlendirme yapacaksanız
iri taneli bir kuru sebze kullanıyorsanız 180 g kadar
küçüktaneli bir kuru sebze kullanıyorsanız da 2 - 3 çorba kaşığı kadar geniş ağızlı bir kavanoza koyun
Kavanozun içine 1 ölçü kuru sebze başına 4 ölçü soğuk su koyun
iri taneli kuru sebzeler kullandıysanız suyun içinde 8 -10 saat
küçük taneli kuru sebzeler kullandıysanız 3 - 6 saat bekletin (çizelgede gerekli süreler verilmiştir)
Suda tutma işlemi sonunda sularını iyice süzdürüp
kâğıt mutfak havlusu arasında kurulayın
Sonra yeniden kavanoza koyup
kavanozun ağzını etamin gibi iri gözenekli bir kumaşla ya da kullanılmamış bir naylon çorapla kapatın (böylece kavanozun içinde hava akımı olmasını sağlarsınız)
Kavanozu kuru sebze tanelerinin iyice yayılıp dağılmalarını sağlamak için hafifçe salladıktan sonra
sıcak ve karanlık bir yere
nemin süzülmesini sağlamak için hafifçe eğik olarak yerleştirin
Günde 2 - 3 kez kavanozu soğuk suyla doldurup
suyla doluyken kavanozu hafifçe salladıktan sonra
suyunu yeniden süzün
Sebzeleriniz filizlenmeye başlayınca hemen kullanılabilir ya da kapaklı bir kaba (ya da plastik bir torbaya) koyulup
buzdolabında 5 gün kadar saklanabilir
Filizlendirme Çizelgesi
Islatma süresi Filizlendirme (saat) süresi (gün)
Alfalfa ________________3-6__________________3-5
Barbunya fasulyesi______8-12_________________2-4
Çemenotu________________4-8__________________3-6
Karabuğday______________4-8__________________2-3
Mercimek________________5-8__________________2-4
Nohut___________________8-12_________________2-4
Tirfil (üçgül)__________3-6__________________3-6
Turp tohumu_____________4-8__________________3-5
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul