Konu
:
Sofra Ve Hazilama Kurallari
Yalnız Mesajı Göster
Sofra Ve Hazilama Kurallari
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Sofra Ve Hazilama Kurallari
Sofra Hazırlama Kuralları
1
Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını
yaşadıkları yeri
sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün
2
Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın
3
Bir yemek listesinde iki salçalı veya birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı
4
Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur
Ancak yemek kuralları aynıdır
5
Sofraya üç takımdan fazla bıçak
çatal koymayın
Ancak bardaklar dört adet olabilir
6
Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal
bıçak ve tabak değişmelidir
7
Soğuk yemek soğuk tabakta
sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir
8
Çatalları kullanış sırasına göre
sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir
Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir
9
Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak
tabağın sağına yerleştirilirler
Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne
sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır
10
Bardaklar her zaman sağda dururlar
11
Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında
bıçağın sağına yerleştirilir
Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırlır yerine tatlı kaşığı koyulur
12
Çiçekler
Şamdan vb
misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır
13
Tuzluk ve biberlik
tatlı çatal ve bıçağının arkasında
masanın ortasına yakın konur
14
Hardal
ketçap
mayonez önceden sofraya konmaz
eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir
15
Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir
İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır
Sol taraf çatalın önüne koyulur
16
Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır
Mümkünse içine 3-4 gül
karanfil vb
yaprağı konur
17
El tası verilmeyecekse
özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir
18
Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları
kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır
19
İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur
20
Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir
Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır
21
Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır
22
Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur
Şekilli katlamalar doğru değildir
23
Evin hanımı yemek servisini
evin beyi içki servisini yapmalıdır
24
Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur
Bunların içinden sadece el tası
ekmek ve slata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur
25
Yemekten önce içki servisini yapılır
26
Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız
Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz
27
Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir
28
Önce hafif şaraplar
sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir
29
Sofrada hastalık sebebiyle yada özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır
30
Sofrada hastalık sebebiyle
özel sebeplerle yada inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır
31
Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez
32
Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler yada sarımsaklı yemekler verilmez
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul