Yalnız Mesajı Göster

Kuru Gidalarin Pisirilmesi

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kuru Gidalarin Pisirilmesi





Mercimek dışında diğer kuru baklagiller pişirilmeden önce ıslatılırlar Ayıklanarak birkaç defa iyice yıkanıp pişirilmeden bir akşam ya da 5-6 saat önce üzerlerini bir iki parmak yükseklikte örtecek kadar ılık su ile ıslatılmalıdır Islatılan taneler yumuşar ve su çeker Islatma suyunun ılıklığı su çekme oranını yükseltir

Islatma suyuna konulacak bir miktar karbonat tanelerin daha kolay yumuşamasını sağlar Pişirilmeden önce bu yöntemle ıslatılan baklagillerin muhakkak yıkanması gerekir Kuru baklagilleri ıslatma yaş sebzelerdeki gibi besin değerinden kayba yol açmaz

Pişirmede iyi kalite su kullanılmalıdır Pişme sıcaklığı ilk kaynamadan sonra kaynama noktasını geçmeyecek biçimde ayarlanmalıdır (B) vitamini yüksek ısıdan etkilenir Pişme süresi ısı kontrol altına alınarak uzatılabilir

Basınçlı tencerelerde ısı fazla olduğundan iyi nitelikli bir yemek tenceresi tercih edilmelidir Pişirme sindirimi de kolaylaştırır

Yemeğin özelliğine göre baklagiller önceden haşlanacaksa haşlama suyu değerlendirilmeli dökülmemelidir

Pişirme sırasında su eklemek gerekiyorsa bu su sıcak olmalıdır Diğer sebzelerle birlikte bir yemek yapılacak olan baklagiller önce yumuşayıncaya kadar pişirilmeli sonra diğer sebzeler konulmalıdır Ezilecek kadar fazla pişirip şekli bozulmamalıdır


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla