Konu
:
Bilinmeyen Tadlar_Armi De Tomat
Yalnız Mesajı Göster
Bilinmeyen Tadlar_Armi De Tomat
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bilinmeyen Tadlar_Armi De Tomat
Yepyeni bilinmedik bir yiyeceği adlandırmak tarih boyunca ilginç sonuçlar vermiştir
Osmanlı zamanında Batı’dan gelen şeyler genellikle Fransız kabul edilmiş
Frenk işi diye anılmıştır
Domates de ilk başta Trakya Yahudileri tarafından Frenk işi kabul edilmiş ve özellikle Kırklareli’nde Frenkes diye adlandırılmış
Önceleri yemeklerde yeşilken kullanılıp
örneğin “
Frenkes Yenas
” yani yeşil domates dolması gibi yemekler yapılırmış
Bu tarif ise tam tersi çürüme derecesinde olgun domatesten yapılıyor
Domateslerin giderek bozulduğu bu devirde bu yemeğin hakkını vermek için son ağustoslardan birini yaşıyor olabiliriz
Tarifimiz ise bize unutulmaz bir Sefarad gecesi yaşatan Gina Alkaş’tan
[*]
1 iri soğan
[*]
2 adet çarliston biber
[*]
Yarım kahve fincanı pirinç
[*]
1 fincan zeytinyağı
[*]
1 çorba kaşığı şeker
[*]
1 tatlı kaşığı tuz
[*]
Yarım demet maydanoz
[/list]Soğanı ince ince çentin ve yağda kavurarak öldürün
Günümüzde Sefarad mutfağında yaygın olarak ayçiçek yağı kullanılıyor ama ayçiçek yağı icat edilmeden önce zeytinyağı ve susamyağı kullanılırmış
Biberleri ekleyin ve yağda çevirmeye devam edin
Domateslerin kabuklarını soyun
çekirdeklerini çıkarıp etli kısmını küp küp doğrayın
Tuz ve şekerle birlikte tencereye ekleyin ve pişmeye bırakın
Bir süre sonra biraz suyunu çekince pirinci ekleyin ve kapağını kapatın
Pirinçler pişmeye yakın incecik doğradığınız maydanozu ekleyin
Oda sıcaklığında veya soğuk olarak serin serin servis yapın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul