Konu
:
Türkiye?Nin En Ünlü Kuru Fasulyesi Markalaşıyor
Yalnız Mesajı Göster
Türkiye?Nin En Ünlü Kuru Fasulyesi Markalaşıyor
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Türkiye?Nin En Ünlü Kuru Fasulyesi Markalaşıyor
Erzurum?un Karadeniz?e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi
suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor
İşte o fasulyenin tarifi
Bakımlıyız
Com -
Türkiye?nin En Ünlü Kuru Fasulyesi Markalaşıyor
Türk Patent Enstitüsü?nde coğrafi işareti tescillenerek
marka olma yolunda önemli adım attı
İspir?de paketlenerek ve logolu olarak önümüzdeki yıl satışa sunulacak olan İspir fasulyesi
böylece korsan satıştan arınacak
Böylece İspir adını kullanarak satış yapanlara karşı dava açılacağını belirten İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süphan Şahin Feyizoğlu
"Bilimsel ve makineli tarımla İspir fasulyesi yetiştirilecek
Şimdiye kadar yılda 250-300 ton arasındaki üretim 600 tona çıkarılacak" dedi
PİŞİNCE KABUK ATMIYOR
Erzurum?un Karadeniz?e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi
suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor
İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Türkiye Patent Enstitüsüne başvurarak ?İspir kuru fasulye?nin haklarını aldı ve markalaşma yolunda önemli bir adım attı
İspir kuru fasulyesi Atatürk Üniversitesi?ne bağlı İspir Hamza Polat Meslek Yüksekokulu
İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliği ile hazırlanan ?Sürdürülebilir yerel marka
İspir Kuru Fasulyesi? projesine
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) destek verdi
Böylece yörede önce makineli tarıma geçilecek
İspir?de bir paketleme ünitesi kurulacak
Önümüzdeki yıldan itibaren logolu paketlerle ?İspir kuru fasulye?si satışa sunulacak
ÜRETİM KAPASİTESİ ARTACAK
İlgisi olmayan kuru fasulyenin ?İspir kuru fasulyesi? adıyla satışının böylece önleneceğine dikkati çeken İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süphan Şahin Feyizoğlu
"Proje sayesinde bilimsel ve makineli tarımla İspir fasulyesi yetiştirilecek
Önce İlçe Tarım Müdürlüğü
fasulye ekilecek alanları belirleyecek
Tescillenen ürünün kalitesine göre yeni ekim alanları oluşturulacak
Şimdiye kadar yılda 250- 300 ton arasındaki üretim makineli tarımla 600 tona çıkarılacak
Eskiyen yöntemlerle üretildiği için şimdi bir dekardan 160 kilo yerine 100 kilo fasulye üretiliyor
Yurt dışından da çok fazla talep var
Paketleme ünitesiyle sorunlar ortadan kalkacak
Ürünümüzün tesciletmemizdeki temel amaç korsanın önüne geçmek
İspir kuru fasulyesi adı altında ambalajsız ve izinsiz satış yapanlar Patent Hakları Koruma Kanununa göre 4 yıl hapis cezası alacak
Ayrıca işletmelere 46 bin lira para cezası verilecek" diye konuştu
Projede
çiftçilerin makineli tarım ile ilgili bilgilendirme görevini üstlenen Atatürk Üniversitesi İspir Hamza Polat Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve proje sorumlusu Yrd
Doç
Dr
Ümmügülsüm Erdoğan
"Amacımız ulusal düzeyde bir marka değeri taşıyan ?İspir kuru fasulyesi?nin bu değerini sürdürülebilmek
Projenin tanıtımı ve çiftçilerin eğitilmesi için Yükselokulda çalışmalar yapıyoruz
KUDAKA?nın desteklediği proje yaklaşık 192 bin liraya çıkacak
Projeyeyle berebar paketleme ünitesi yapılacak
Logosuz
paketlenmemiş ürün satılmayacak
Okulumuz bahçesinde çiftçilere yönelik bilimsel ve makineli tarım hakkında pratek eğitim de verilecek" dedi
İSPİR FASÜLYESİ'NİN YAPILIŞI
Fasulye
bir gün önceden kaynar suyla ıslatılır
Bir sonraki gün haşlayıp suyu süzülür
Etli yapılacaksa
eti ayrı bir tencerede kavrulur ve soğan eklenip kavurmaya devam edilir
Domates ve biber salçası eklenip karıştırıldıktan sonra suyu eklenip iyice pişirilir
Et iyi bir şekilde piştikten sonra tuzu ve İspir Fasulyesi eklenip biraz daha pişirilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul