Konu
:
Lifli Besinlerin Faydası
Yalnız Mesajı Göster
Lifli Besinlerin Faydası
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Lifli Besinlerin Faydası
Besinlenmemizde lifli besinler çok önemliymiş
Liflerin en önemli faydaları
hem koruyucu olma hem de tedaviye katkı sağlamasıdır
Düşük lifli
yüksek yağlı ve şekerli diyetler yüksek lif içeren diyetlere göre kanser açısından risk taşır
Aynı şekilde çağımızın en önemli amaçlarından (sorunlarından) biri olan fazla kiloları kaybetme çabalarına da faydası çok büyüktür
Posanın diğer önemli bir yararı da
kolesterolü düşürücü etkisini safra asitlerini bağlayarak diyetteki toplam yağ ve kolesterol alımını düşürerek
daha uzun süre doygunluk hissi yaratır
Bu fonksiyonu da
bir ölçüde besin alımının azalmasını sağlar
Posanın kanser yapıcı öğelerin bağırsakta kalma süresini kısaltma özelliği
bağırsak duvarı ile temasını azaltır
bağırsak pH’sını değiştirerek
bakterilerin bu tür öğeleri üretmesini engellemesi de
sağlımız için ne kadar önemli olduğunu gösterir
İnsüline bağımlı olmayan diyabet tedavisinde
yüksek posalı diyet programları insülin gereksinimi azaltır
dokuların insüline duyarlılığını artırır
O nedenle
diyabet tedavisinde “posa” çok önemli bir besindir
Hangi besinlerde bulunur?
*Tam buğday taneleri
bunlardan yapılmış tahıl ürünleriyle
sebze ve meyvelerde
(özellikle meyve kabuklarında) bulunur
Tahıl ürünlerinin posa değeri ve kalitesinin korunması için
tahılın saflaştırılmamış olması gerekir
* Buğday tanesinin kaba kepeği ve özünü ayrıştırmadan yapılan ürünler
vitamin-mineral
ve lif yönünden çok değerlidir
* Buğday tanesinin etrafında kepek bulunur
Altındaki tabaka
B1
B2
B6
folik asit
çinko ve potasyumdan
çok zengindir
Onun da altındaki taba-kada saf nişasta ve biraz da ‘gluten’ diye adlandırılan bir protein vardır
* Bundan yıllar önce bu kadar rafine gıda yoktu
ülkemizde
kuru baklagil
daha çok tüketilirdi
Şimdi teknoloji ve
hızlı
yaşam şekli beslenme şeklimizde lifi azalttı
Tüm bu nedenlerle günlük ortalama 30-40 gram posa alınması birçok açıdan sağlığımıza olumlu katkı sağlar
* Bunun için
armut
elma (kabuklu)
incir
portakal
başta olmak üzere 5-6 meyve
3-4 porsiyon sebze
1 porsiyon kuru baklagil yemeği ve bulgurdan oluşan bir tahıl yemeği
5-6 dilim tam buğday ekmeği tüketilmelidir
* Tam buğday unuyla yapılmış ürünler içerdikleri zengin
B vitamini ve lifler
düşünülerek kepek karıştırı-larak hazırlanmış ürünlerle beyaz undan yapılmış ürünlere tercih edilmelidir
* Besinlerdeki posa; çözünür ve çözünmez olarak ikiye ayrılır
Çözünebilen posa daha çok
kuru baklagiller
meyve
arpa ve yulafta
bulunur
Bağırsakta suyu tutarak yumuşak ve hacimli bir dışkı oluşturur
bağırsaktan geçiş zamanını düzenler
Bu özellik bazı bağırsak
hastalıklarının tedavisinde önemlidir
* Rafine buğdaydan üretilen ekmeklerde saf nişasta ve glüten kısmı vardır
Yani buğdayın en besleyici kısmı atılır
Normal kepek ekmekte ise rafine edilmiş beyaz una kepek eklenir
“Tam buğday unu”
ndan kastedilen
buğdayın tamamının ekmekte kullanılmasıdır
Tam buğday unundan yapılan ekmek
sinir hücrelerinin iyi çalışması ve beyni etkileyen toksik maddelerin vücuttan atılmalarında önemli görevi olan B grubu vitaminlerinin de çok iyi bir kaynağıdır
Daha fazla lif almak için ne yapmalıyız?
Lif bir besin öğesi değildir
Posa diğer adıyla lif
bir besin öğesi değildir ve hiçbir vitamin
mineral ya da kalori sağlamaz
Fakat birçok yoldan sağlığımıza yararı vardır
Bunlar:
* Kilo vermeye yardımcıdır
* Kan şekeri kontrolünde olumlu
etki
yapar
* Kansere karşı koruyucudur
* Kolesterolü düşürücü beslenme planında önemli bir yeri vardır
Daha fazla lif almak için
* Kabuklu yenebilen meyvelerin kabuklarını soymayın
* Yoğurdun veya cacığın içine kepek ekleyin
* Çorbalarınıza kepek ilave edin
* Rafine edilmemiş tahılları seçin
* Yemeklerde beyaz pirinç yerine kabuklu pirinç veya bulgur tercih edin
* Haftada 1-2 gün mutlaka kuru baklagil yemeye özen gösterin
* Kuru baklagilleri yemek olarak yapmak zor geliyorsa haşlanmış mercimek veya nohut veya fasulyeyi salatalarınıza ekleyebilirsiniz
Bazı besinlerin lif (posa) içeriği
MEYVELER ve POSA MİKTARLARI
Armut 100 g
1
4
Elma 100 g
1
0
Erik (kuru) 100 g
1
6
İncir (kuru) 100 g
5
6
Şeftali 100 g
0
6
Üzüm (kuru) 100 g
0
9
Ispanak 100 g
0
7
Enginar 100 g
4
8
Kuru fasulye 100 g
4
3
Mercimek 100 g
3
9
Nohut 100 g
5
0
Badem 100 g
2
6
Ceviz 100 g
2
1
Fındık 100 g
3
0
Ekmek 100 g
0
2
Çavdar ekmeği 100 g
0
4
Bulgur 100 g
1
3
Alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul