Konu
:
Hayatiniz Sona Ermeden Tatmaniz Gereken Lezzetler
Yalnız Mesajı Göster
Hayatiniz Sona Ermeden Tatmaniz Gereken Lezzetler
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Hayatiniz Sona Ermeden Tatmaniz Gereken Lezzetler
BBC’nin ‘Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler’
‘Yapılması Gereken Şeyler’ tarzı listeleri büyük ilgi gördü
Kitap olarak Türkiye’de de yayımlanan bu listelerin bir de ünlü yiyeceklerle ilgili olanı var
İzleyicilerin oylarıyla derlenen bu liste
kanalın sempatik yemek şefi Ainsley Harriott’ın sunduğu bir program olarak televizyonda da yayınlandı
İşte
‘Ölmeden Önce Tatmanız Gereken 50 Lezzet’
1
Taze balık
Geniş bir kategori ama oy verenler böyle düşünüyor
Taze balık
mümkün olan en az müdahaleyle (mesela ızgara olarak)
en güzel yiyeceklerden biri
2
Istakoz
2
Istakoz Kabuklu deniz ürünlerinin kralı
En iyisini yemek istiyorsanız canlı canlı alıp kendiniz öldürmek zorundasınız
(Eziyete derhal son vermek için kaynar suya baş aşağı sokulması gerekiyor
) İç organları çıkarılan ıstakoz haşlanabilir
ızgara yapılabilir
buharda pişirilebilir
Sonra da erimiş tereyağ
limon suyu veya mayonezle servis edilir
3
Biftek
Dünyanın her yanında etoburların rüyası
Damak zevkinize göre pişmiş
hafif yağlı ve sulu kırmızı eti Arjantin’de de
Paris’te de
İstanbul’da da bulabilirsiniz
4
Thai yemeği
Ekşi
tatlı
acı ve tuzlu tadların baharatlarla zenginleştirilmiş hali
Ana malzeme pirinç
Zaten Thai dilinde yemek yemek
pirinç yemek demek
Başlangıç
ana yemek
tatlı gibi bir ayrım yok
Yemek sonrası taze meyve dışında bir şey de yok
5
Çin yemeği
Çinlilere göre yemek yerken barbarlığı temsil eden çatal bıçağı kullanmaktansa
sûkûnet temsilcisi çubukları kullanmak gerek
Tıbbi özellikler de taşıyan Çin mutfağı
dünyanın en zengin ve en gelişmiş mutfaklarından biri
6
Dondurma
En başarılı süt ürünlerinden biri
Ticari üretimine 1851′de Baltimore’da Jacob Fussell başlamış
Dondurma yerken soğuktan başınızı ağrıtmamanın çareleri; yavaş yiyin ve dondurmayı üst damağınıza yapıştırmayın
7
Pizza
Napoli’de yaratılan ilk pizzalarda yalnızca peynir
yağ
sarmısak ve domates vardı
Biraz da kekik
Otantik pizza için tuğla fırın ve odun ateşi gerekiyor
8
Yengeç
Gurmeler nezdinde ıstakozdan daha az itibar görse de ağız sulandırıcı bir deniz ürünüdür kendisi
Beyaz eti
kıskaçların içindedir
gövdesindeki kahverengimsi kısım da çok lezzetlidir
Kahverengi ekmek
tereyağ ve mayonezle soğuk olarak servis edebilir ya da beyaz etini makarnaya karıştırabilirsiniz
9
Curry
Aslında tek bir baharat (köri) değil
bir pişirme şekli
Hindistan’da kullanılan bir deyim de değil
İngilizler
kırmızı biber
kimyon
kişniş ve zerdeçalla pişirilen yemeklere böyle diyor
Sömürge döneminde Hint baharatlarından etkilenen İngiliz subayları tarafından ithal edilmiş bir pişirme şekli
Yoğurtla ve birayla iyi gidiyor
10
Karides
Tazesinin yerini hiçbir şey tutmaz
Kaynar tuzlu suda bir iki dakikada hazırlanan jumbo karidesin tereyağlı ve kırmızı biberli ızgarası da makbul
Küçük karidesleri soğuk olarak
limon suyu ve tereyağlı kahverengi ekmekle ya da salatada yiyebilirsiniz
11
Moreton Körfezi böceği
Listeye Avustralya’dan giren bu kabuklu
aslında böcek falan değil
Leziz beyaz etinin tadı ıstakozu andırıyor
Memleketinde barbekü edilmiş olarak
buz gibi birayla çok tüketiliyor
12
Clam chowder
İngiliz ve Fransız balıkçıların icadı olduğu söylenen ve kum midyesi
taze balık
sebze
bacon ile krema ya da sütle hazırlanan bu koyu çorba
Amerikalılar tarafından da benimsenmiş
Moby Dick’in bir bölümünde uzun uzun bahsi geçiyor
13
Barbekü
En utangaç erkeği bile usta bir şef haline getiren barbekü
bildiğimiz mangal işte
Burada
mangalda pişirilenlerden söz ediyoruz tabii
Piknik ve bahçe partilerinin vazgeçilmez unsuru
Bol salata ve ekmekle iş bitiyor
14
Pancake
Bir erkeğin mutfakta çocuk mu
yetişkin mi olduğunu anlamak için birebir (miş)
Un
yumurta ve süt karıştırılarak hazırlanan bu basit yiyeceği havada kırılmadan çevirip iki yüzünü de pişirmek maharet istiyor
15
Makarna
Çabucak hazırlanışı
herkesin favori yemeği yapıyor makarnayı
Un ve sudan yapılanı
bir de yumurtalı olanı var
600′den fazla da çeşidi
16
Midye
Brüksel’in midye ve kızarmış patates ikilisi
Genellikle buharda pişirilen midyenin esas mevsimi kış
Haşlandıktan sonra kabuğu açılmamış midye bozuk demektir
haberiniz olsun
17
Cheesecake
En şişmanlatıcı cheesecake konusunda ABD’nin birinciliği tartışılmaz
tabii en ‘iyi’ler de ABD’den çıkıyor
New York da bu lezzetli tatlının merkezi olarak kabul ediliyor
İtalyanlar
cheesecake’i ricotta peyniri ile polenta adı verilen mısır unu peltesiyle veya badem
rom
kırmızı pancar yapraklarıyla yaparken Ruslar Paskalya’da yenen zengin
özel bir tarife sahip…
18
Kuzu eti
Kızarmış
naneli bir kuzu etine ya da sarımsak ve biberiyeli kuzu pirzolasına karşı koymak pek mümkün değil
Evde ‘anne’ tarifiyle yapılanların dışında ‘kuzu eti’ yemek için en iyi ülke İspanya
Yeni Zelanda da bu konuda ünlü
Özellikle Maori yerlilerinin ‘hangi’ adı verilen
toprağın altındaki fırınlarda sebzeyle birlikte buharda pişirilen kuzu eti denemeye değer
19
Kremalı çay
Kesinlikle İngilizler’e özgü… Kremanın çok iyi olması şart
Britanya’nın Devonshire ve Cornwall bölgelerinin kreması bir numara olarak kabul ediliyor
Yanında ev yapımı çilek reçeli ve yine İngilizler’e özgü ‘scone’ adı verilen kurabiyeler tavsiye ediliyor
20
Timsah eti
Geçmiş dönemlerden bu yana ABD’nin Florida eyaletinde derileri ve etleri için avlandıkları bilinen timsahlar
bugün koruma altındaki hayvanlar arasında
Dolayısıyla ‘birinci sınıf’ mutfaklarda yer almıyor
timsah eti… Tadı neyi mi andırıyor? Ürkütücü görüntüsünün aksine gayet yumuşak
yağsız en favori yeri ise kuyruğu
Etinin tadı ise domuz
tavuk
tavşan etinin kombinasyonu gibi…
21
İstiridye
Asırlardır şöhretinden bir şey kaybetmeyen bir afrodizyak
Roma İmparatorluğu’nun devasa ‘libido’sunun bu basit ‘yumuşakça’ üzerine kurulu olduğu söylenir
Öyle ki imparatorlar kölelerini istiridye toplamak için İngiltere kıyılarına gönderir
istiridyenin kilosu altınla eş tutulurmuş
Biraz limon suyu ya da ‘konsantre acı bir sos’ olan ‘Tabasco’ ile yenilmesi tavsiye ediliyor
22
Kanguru
20
yüzyıla kadar kanguru eti
Avustralya yerlileri Aborjinler’in favori yemeğiydi
Daha ucuz olan koyun ve sığır etinin yaygınlaşmasıyla popülerliğini kaybetti
Avustralya milliyetçiliğinin patladığı 1970′lerin ortasında yine sofralarda yerini aldı
Geyik eti gibi yağ ve kolesterol oranı düşük
Bonfilesi var; kebabı
güveci
böreği de yapılıyor
23
Çikolata
Çıkış yeri Latin Amerika
Mayalar ve Aztekler
tropikal kakao ağacının tohumlarından yapılan yoğun bir içeceği
statü ve zenginlik sembolü olarak kabul ederdi
İspanyol kaşifler sayesinde Avrupa da bu müthiş tatla tanıştı
Çikolatayı neden bu kadar çok seviyoruz? Birinci neden ağızda erimesi ki çikolatanın erime noktası vücut sıcaklığının biraz altında… Ayrıca çikolata yerken vücut endorfin salgılıyor ve mutlu hissediyoruz
Hatta bazı bilimadamlarına göre mutluluğu yüzde 50 oranında artırıyor
24
Sandviç
Atkins Diyeti gibi günümüzün popüler diyetlerine rağmen ayakta kalmayı başardı! ‘Sandviç’e adını veren ise ’4
Sandwich Kontu’ İngiliz aristokrat John Montagu
Kriket maçları arasında kremalı çayla birlikte yenilmeye başlandı
günümüzde ise farklı damak tatlarına göre pek çok çeşidi var
25
Meze
BBC’nin hazırladığı bu listede ‘Greek food’ olarak yer alan 25′inci kategoriye ‘meze’ dedik çünkü Türk mutfağının da demirbaşlarını içeriyor; patlıcan yemeği ‘musakka’
humus
tarama
zeytinyağlı dolma gibi… Üstelik sert-yağsız salata peyniri (feta)
salatalık
domates ve soğanla yapılıp zeytinyağıyla tatlandırılan ‘Greek Salad- Yunan Salatası’na övgüler düzülüyor
26
Burger
Cheeseburger mi çift köfteli ‘double’ mı yoksa üç köfteli devasa ‘triple’ mı? Yıllar geçtikçe çeşitlenen ‘hamburger’
domuz eti anlamına gelen ‘ham’ ve ‘burger’ kelimelerinden oluşuyor ki bu durum biraz yanıltıcı
Çünkü köftesinde (genellikle tüm ülkelerde böyle) domuz eti yok
Bir rivayete göre adını Almanya’nın Hamburg kentinden alıyor
Kökeninin Moğollara kadar uzandığını söyleyenler de var
Amerikalılar tarafından çok seviliyor ve 20
yüzyılın ortalarından itibaren ‘hamburger’ ya da ‘burger’ olarak benimseniyor
Rock’n roll kuşağıyla zirveye çıkıyor
27
Meksika yemeği
Sıcak
baharatlı ve renkli; Meksika gibi! İspanyol kaşifler tarafından Avrupa’da da tanındı ve çeşitli sebzelerle daha da zenginleşti
Ortaya Hispanik- İspanyol bir mutfak çıktı
Klasik tatlardan örnek verelim; burrito (içinde et
tavuk
fasulye olan ‘dürüm’ benzeri bir Meksika yemeği) ve enchiladas (‘Meksika gözlemesi’ olarak bilinen tortilla’ya sarılı tavuklu ya da peynirli
acı soslu
Meksika kremalı bir yemek)…
28
Kalamar
En lezzetli deniz ürünlerinden
Yılın her döneminde taze olarak yenebiliyor
derin dondurucuda saklanabiliyor
Japonya’nın büyük kalamarı (ika deniyor) çok ünlü
Halka şeklinde ya da bütün olarak ızgara yapılabiliyor
Japonlar’ın zencefil ve soya soslu özel bir tarifi de var
29
ABD’de ‘diner’ kahvaltısı
Amerikalılar günün ilk yemeğine çok önem verir
Sofrada adeta yok yokturmaple şuruplu (akçaağaç) pancake’ler
waffle’lar
ev işi kızarmış patatesler
yumurta
bacon ve sosisler… Akşam
çay saatine kadar acıkmamanız garanti
30
Somon
Bu balık çoğalmak için doğduğu akarsuya göç etmesiyle bilinir
Denizden geri dönüş yolculuklarında
akıntıya karşı atlar ve genellikle de böyle yakalanırlar
Pasifik ve Atlantik Okyanusu’nun açıklarında çok fark edilmezler
Omega-3 yağ asidi açısından zengindir
Fırında pişirilebilir
ızgarası ya da kızartması da yenir
Fümesi de nefistir
31
Geyik eti
Çiftlik hayvanlarına alternatif sağlıklı bir et
Yağ oranı düşük
Protein
demir
potasyum ve fosfor (dişler ve kemikler için çok yararlı) içerir
Yurtdışında marketlerde satılıyor
32
Guinea pig
Güney Amerika kökenli bu sevimli hayvan
İnkalar’ın geleneksel yemeğiydi
Yağda ya da ateşte kızartılarak hazırlanıyor
Bu yumuşak kemirgenin etinin tadı tavşan etine benziyor
33
Köpekbalığı
Çin Mutfağı’nın vazgeçilmezlerinden
Çorbası çok ünlü
yalnız hayli pahalı
Örneğin bir köpekbalığının yüzgeçlerinden yapılan bu çorbanın fiyatı 10 bin pound’a (yaklaşık 24 bin 500 YTL) kadar çıkabiliyor
Protein açısından zengin
34
Suşi
Japonya’da bir sanat olarak kabul ediliyor
Bir suşi ustası on yılda şef mertebesine yükseliyor
Bu pirinç ve çiğ balıktan oluşan lezzetli ‘rulo’lar
soya soyu
wasabi adı verilen sert hardalı ve zencefille servis ediliyor
35
Paella
İspanyol yemeği
Bölgelere göre farklı tarifleri olsa da sığ metal bir tavada pirinçle yapılıyor
İçinde et ya da deniz ürünleri
sebze
safran ve zeytinyağı var
36
Barramundi
Kuzey Avustralya’nın
kilosu 60′a kadar çıkan ünlü balığı
Bir testere gibi olan solungaçları sayesinde ağları yırtıp kaçabiliyor
Çok zor yakalanıyor
37
Ren geyiği
Ren geyiği asırlar boyunca Norveç
İsveç ve Finlandiya’da ulaşımda kullanıldı
derisinden kıyafet yapıldı
eti sofraların baş köşesinde yerini aldı
Dili ve kalbi lezzetli ama eski dönemlerdeki gibi rağbet görmüyor
Dünyanın başka bölgelerinde ise tütsülenmiş ren geyiği eti bulunabiliyor
38
Kebap
Ülkemizin yegane gururu kebap
BBC’nin listesine 38
sıradan giriyor
Şiş kebap
patlıcanlı kebap
Adana
Urfa
Beyti
döner… Dünyanın pek çok ülkesinde artık bu lezzet tanınıyor
39
Eskalop
Denizlerin altındaki bir hazine gibi
pahalı ve lezzetli
İstiridyeye benziyor
Pişirme süresi çok kısa çünkü o kendine özgü zengin tadını koruması şart
Buharda sarımsak ve limonla pişirin
nefis eskaloplar servise hazır!
40
Avustralya böreği
Kökeni İngiltere ama İngilizler gibi börekleri de bu kıtaya göç edince Avustralyalılar sahiplendi
Orta sınıfın favorisi
Patatesli
etli olarak hazırlanıyor
tart hamurunda pişiriliyor
Özellikle rugby ve kriket maçlarında birayla iyi gidiyor
41
Mango
Bu meyvenin Hint kültüründe ‘gizli’ bir rolü olduğunu biliyor muydunuz? Hint mitolojisine göre mango ağacı Tanrı’nın yaratılışının bir transformasyonu ve aşkı sembolize ediyor
Mango tropikal ve yarı tropikal ülkelerde yetişiyor
Yüzden fazla çeşidi var; sarı
kırmızı
turuncu
yeşil…
42
Durian meyvesi
Güneydoğu Asya’nın bu ilginç meyvesinin dış kabuğu sert
keskin ve dikenli
Garip görüntüsünden daha da garip olan ise tıkanmış kanalizasyon gibi kokan iç kısmı
Öyle kötü kokuyor ki Singapur gibi bazı ülkeler otellere bile bu meyveyi sokmuyor; toplu taşımada ve uçaklarda da yasak
Afrodizyak özellikleri olduğu biliniyor
tadı ise koyu krema ve çilek karışımına benziyor
Enfes yani…
43
Ahtapot
Adı ‘sekiz ayaklı’ anlamına geliyor
Bu vantuzlu yumuşakça
Akdeniz ülkelerinde ve Japonya’da çok popüler
Yemeden önce yere vurularak yumuşatılır
Kızartılır ya da haşlanır
44
Kaburga
Barbeküden fümeye kadar farklı tarzlarda hazırlanabiliyor
Özellikle ‘Güney Amerika tarzı’ popüler; bal
ketçap
limon
Tabasco sosu
biber
şeker
sarımsak ve hardalla marine ediliyor
45
Rozbif
Fransızlar nasıl ki kurbağa bacağını kimseye kaptırmazlar
İngilizler de ‘rozbif’lerine sıkı sıkıya bağlıdır
Fırında ağır ama yüksek ateşte pişirilen et
ince ince dilimlenerek servis edilir
Hafiftir
46
Tapas
İspanyol mezeleri diyebiliriz
Barlarda içkinin yanında servis edilir
Nelerden oluşur? Zeytin
deniz ürünleri
köfte
soslu mantar
sebze ve tortilla…
47
Jerk tavuk ve domuz
Jamaika tarzı et pişirme şekline ‘jerk’ deniyor
(İngilizce’de görgüsüz
aptal anlamına geliyor!) 1200 yıldır kullanılan bu pişirme tarzında
tavuk ya da domuz eti barbeküde pimento adı verilen tatlı
taze kırmızı biberlerle hazırlanıyor
Yanında rom ve Bob Marley şarkıları tavsiye edilir
48
Haggis
Geleneksel bir İskoç yemeği… Koyun yüreği
akciğeri
karaciğeri iyice kıyıldıktan sonra haşlanır ve çeşitli baharatlarla birlikte koyunun midesine doldurulur
İki saat süreyle haşlanır
Ne kadar iştah açıcı değil mi?!
49
Havyar
Roma İmparatorluğu’ndan bu yana pahalı ve lüks bir lezzet
Hazar Denizi’nde yaşayan mersin balığından elde edilen yumurtaların tuzlanmasıyla hazırlanır
Şampanyayla çok iyi gider
50
Cornish böreği
İngiltere’ nin Cornwall yöresine özgü etli
sebzeli börek
Maden işçilerinin açık börek ve turtalardan zehirlenmemesi için keşfedilmiş
Hamurun kıvrılmasıyla iç malzeme dökülmüyor
açıkta kalmıyor
Dolayısıyla hem hijyenik hem de işçileri kötü şanstan kollayan ‘mucizevi’ bir özelliği olduğuna inanılıyor
Kaynak: Sabah
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul