Konu
:
Mutfak Hakkinda
Yalnız Mesajı Göster
Mutfak Hakkinda
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Mutfak Hakkinda
Pişirme Araçları
Eski yıllarda odunla ısıtılan ocak
tandır ve kuzine kullanılırdı
Yemekler
topraktan
bronzdan
bakırdan ve demirden yapılmış tencere ve tavaların içerisinde pişirilirdi
Günümüzde havagazı
bütan gazı ve elektrikle çalışan ocaklar ve ocaklı fırınlar; kuzine
ocak ve tandırın yerini almış bulunmaktadır
Açık ocak şöminenin ilkel şeklidir
Tencere ve tava yerleştirmek için sacayağı veya topraktan ocak içinde bölüm yapılmıştır
Tencere ilgili ayaklık veya bölmeye yerleştirilip altında odun ateşi yakılarak pişirme gerçekleştirilir
Tandır
topraktan yapılmış
tepesi açık ve altta külü ayrılabilen yeri bulunan bir kuyu gibidir
Odun tandırın içinde yakılır
Odunun dumanı bitip tandır kızınca doğrudan et veya toprak kap (güveç) içinde yemek sarkıtılır
tepesi kapatılarak yemek pişirilir
Tandırın kenarlarına mayalı hamur yapıştırılarak ekmek de pişirilebilir
Tandırın ikinci bir türü bir yanı açık ve üç tarafı kapalı olandır
Açık tarafa kapak yapılmıştır
Bu tür tandır genellikle tepsi içinde ekmek ve börek pişirmek amacıyla kullanılır
Kuzine
altında odun ateşinin yakıldığı onun üzerinde fırınımsı yeri ve yüzeyde ocak yeri bulunan basit bir ocaklı fırın gibidir
Yakılan odunun veya kömürün dumanı boru aracılığıyla bacaya verilir
Az çok kapalı sistem olduğundan ve de aynı zamanda ısıtma aracı olarak kullanıldığından
enerji ekonomisi yönünden açık ocak ve tandırdan daha iyidir
Tencere
tava
tepsiler
Güveç sırlı toprak kaplardandır
Günümüzde çok seyrek kullanılır
Son yıllarda paslanmaz çelikten yapılan tencerelerle emaye tencere ve tavalar daha sıklıkla kullanılmaktadır
Bunun yanında kalaylı bakır tencere ve tavalar da hala kullanılmaktadır
Son yıllarda teflon tava ve tencerelerin kullanımı da artmıştır
Sac
demirden yayvan şekilde yapılan bir gereçtir
Genellikle açık ocaklarda üzerinde ekmek (yufka) pişirmek için kullanılır
Ayrıca sac üzerinde ince tek kat yapılmış börek (sac böreği) etli ekmek
gözleme
pide ve katmer pişirmek için de kullanılır
Sacın iç yüzeyi iyice temizlendikten sonra sac kebabı pişirmek için de kullanılır
Tahta ve metalden (kalaylı bakır veya paslanmaz çelik) kaşık ve kepçeler
karıştırmak ve tencereden servis tabaklarına ve oradan kişisel tabaklara yemeği aktarmak için kullanılır
Et tahtası
kalın sert kuru ağaçtan yapılır
Üzerinde bıçakla et kıyma ve dövme için kullanılır
Et tokmağı bazı köftelik eti
külbastı ve pirzolaları düzeltmek ve ezmek için kullanılır
Değişik büyüklükteki bıçaklar kesme için kullanılır
Ceviz
susam
sarımsak ezmek için havan kullanılır
Fındık daha çok ufak el değirmeninde çekilir
Son yıllarda elektrik karıştırıcı
öğütücü ve sebze doğrayıcılar mutfaklarda yer almaktadır
Servis Gereçleri
Eskiden kalaylanmış değişik büyüklükte bakır tas ve tabaklar kullanılırken
günümüzde bunların yerini porselen
cam ve paslanmaz çelikten yapılanlar almıştır
Yemekler çoğunlukla sulu olduğundan kaşık başlıca yeme aracıdır
Son yıllarda çatal ve bıçak hemen hemen her evde bulunmaktadır
Bunun yanında kırsal kesimde tek kaptan yeme alışkanlığı sürdürülmektedir
Yemekler "sini" adı verilen büyük bir tepsi (genellikle kalaylı bakırdan yapılmış) üzerine
tas ve geniş tabaklara (servis tabaklarına) konarak yerleştirilir
Her bireyin önüne kaşık ve yerine göre çatal ve bıçak konur
Herkes kendi kaşığı ile ortadaki yemekten alıp yer
Önce çorba
sonra et
sebze - pilav - börek ve et son tatlı servisleri yapılır
Siniler 30 - 40 cm
yükseklikte bir altılık üzerine yerleştirilir
Oturanların önüne sofrayı boydan boya çevreleyen uzun el dokuması peçete konur
Yemekten önce ve sonra el yıkama alışkanlığı vardır
Kentlerde ayrı kaptan modern yöntemlerle yemek servisi yapılır
Besinlerin saklanmasında
tahtadan yapılmış sandık ve kutular
sırlı topraktan yapılmış küpler
bez torbalar
cam kavanozlar
cam bidon ve şişeler
plastik bidon ve kaplar bir arada kullanılmaktadır
Ayrıca sazlardan
ince ağaç dallarından buğday sapından yapılan çeşitli büyüklükteki sepet ve seleler sebze ve meyvenin taşınmasında
kurutulmuş sebze ve meyvenin saklanmasında kullanılır
Sap siniler
metal siniler gibi yemek masası yerine kullanılmaktadır
Mutfak
Yemeğin yapıldığı yer
geleneksel kesimde "mutfak
ocaklık
aşevi
aşdamı
ocak vb
" gibi adlar alır
Bazen ekmek
çörek türleri ve daha uzun süreli ısı kullanımının gerektiği yemek
yiyecek çeşitleri tandır
ocak ocaklık vb
adlar alan ayrı bir bölümde pişirilir
Mutfak yalnız yemek pişirilen bir mekan değildir
Ailece yemeklerin yenildiği oturulup yatılan mutfağın bir bölümünde yemek hazırlama
pişirme ve servis gereçlerinin konulduğu düzenlemeler de bulunur
Kent yerleşimlerindeki ise mutfak ayrı bir bölümdür
Mutfağın genişliği elverişli ise aile yemeklerinin bu mekanda yer konuk davetinde veya geniş ailelerde
genelde salonun bir bölümünde bulunan ve "yemek odası takvimi" olarak adlandırılan mobilyanın konulduğu bölümde yemek yenir
Bu uygulamanın yanında kentte de yer sofrasında yemek yeme geleneğinin devam ettiği gözlenmektedir
Kültür ve Turizm Bakanlığı
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul