Konu
:
Yumurta Kötü Huylu Kolesterol De Düşmeyi Sağlıyor
Yalnız Mesajı Göster
Yumurta Kötü Huylu Kolesterol De Düşmeyi Sağlıyor
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yumurta Kötü Huylu Kolesterol De Düşmeyi Sağlıyor
Günde bir yumurtanın
sağlıklı
kişilerde kalp ve damar hastalıkları yönünden hiçbir risk oluşturmadığı
kalp hastalarının da hiç tereddütsüz gün aşırı bir yumurta yiyebilecekleri bildirildi
Prof
Dr
Bingür Sönmez
“Gün aşırı ve günde bir yumurta yiyenlerde kan yağları ve damar sertliği risk faktörlerinde yükselme olmadığını
kötü huylu kolesterolde ise düşme meydana geldiğini saptadık
Sonuç olarak ‘günde bir yumurta
doktor bana dokunma’ diyoruz”
dedi
YUMURTA HAKKINDA GERÇEKLER
• Yumurta
anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır
• Bir yumurta
yüzde 8 B12 vitamini
yüzde 6 A vitamini
yüzde 20 protein
yüzde 4 B6 vitamini
yüzde 6 D vitamini
yüzde 3 E vitamini
yüzde 6 folik asit
yüzde 2 tiyamin
yüzde 8 fosfor
yüzde 15 riboflavin
yüzde 4 çinko
yüzde 4 demir içerir
• İri bir yumurtada sadece 71-75 kcal enerji bulunur; aynı zamanda doyurucudur
Bu nedenle diyet programları için son derece uygun bir besindir
• Proteinler
vücutta doku ve organların tamirinden sorumludur
Protein kalitesi büyüme için kullanılabilme etkinliği olarak ifade edilen “biyolojik yararlılık” ile ölçülür
Bu
yumurtada yüzde 93
7
tavuk etinde yüzde 79 oranındadır
• Yumurtada bulunan D vitamini ve fosfor kemik gelişimi ve sağlığı
folik asit ve B12 vitamini kansere karşı koruyucu
çinko bağışıklık sistemini kuvvetlendirme bakımından oldukça önemlidir
A ve B6 vitaminleri gibi antioksidanlar kansere karşı vücudu koruduğu gibi yaşlanmayı geciktirme gibi özelliklere sahiptir
• Yumurta sarısında bulunan lutein
erken kalp rahatsızlıklarını önlemede yararlıdır
• Yumurta beyin gelişimi ve işlevselliğinde önemli bir rolü olan kolin bakımından da oldukça zengindir
• Yumurta dışarıdan hiçbir besin maddesi katkısı olmaksızın sadece nem ve ısı ayarlamaları yoluyla bünyesinden eksiksiz bir canlı (civciv) oluşturan
mucizevi
bir üründür
• Yumurta çevre dostu bir gıdadır
Yumurta kabukları ve ambalaj kartonları çevreyi kirletmeyen
geri dönüşümü mümkün olan maddelerdir
• Yumurta doğal ambalajı yani kabuğu içinde
hiçbir şekilde hile karıştırılmayan tek gıdadır
• Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür
Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır
• Tavuk eti ve yumurta son derece besleyici gıdalar olduğu gibi bol
hızlı ve ekonomik bir şekilde üretilebilmeleri nedeniyle de oldukça ucuz gıdalardır
1 litre süt ile 35 gr protein alınırken
aynı miktar protein 5 yumurta veya 175 gr
tavuk etiyle de sağlanabilir
Alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul