Konu
:
Bilinmeyen Tatlar_Anusabur Nedir?
Yalnız Mesajı Göster
Bilinmeyen Tatlar_Anusabur Nedir?
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bilinmeyen Tatlar_Anusabur Nedir?
aslında aşureye benzeyen
fakat içinde baklagil ile buğdayın dışında tahıl bulunmayan
kuruyemiş
kuru meyve ve nar taneleri ile hazırlanan bir nevi aşure
Malzeme (15-20 kişilik)
500 gr aşurelik buğday
250 gr
kuru üzüm
250 gr
kuru kayısı
Yarım paket patates nişastası
1 kepçe gülsuyu
1 kilo toz şeker
1 çimdik tuz
Üzerini süslemek için:
Tarçın
ceviz içi
nar taneleri
1 paket çam fıstığı
Yapılışı
“Yarım kilo aşurelik ak başak buğdayı ayıklar
birkaç kez soğuk suyla yıkar
bol suda üç dört saat beklettikten sonra yavaş yavaş
büyük bir tencerede bol su ile pişirmeye başlarız
Buğdaylar pişedursun
biz bu arada 250’şer gram kuru üzüm ve kuru kayısıyı ayıklar
iyice yıkarız
Kayısılar iriyse ikiye veya dörde böler
üzümlerle birlikte sıcak suda iyice yumuşamaları için bekletiriz
Kısık ateşte
tencerenin kapağı azıcık aralık olarak pişen buğdayların iki üç saat sonra suyu özlenmeye başlamış olur
Ateşten indirir
tencerenin kapağını kapatır
üzerini de kalınca bir bezle örteriz ki
gelinimiz üşümesin
Böylece aşurelik buğdayımız gelin olur
Bu gelinlik en az üç dört saat
isterseniz
isterseniz geceden sabaha dek sürebilir
Gelin ettiğimiz buğday
artık “Anuşabur” olmaya hazırdır
Tekrar tencereye ateşe oturtur
ıslattığımız kuru üzüm ve kayısıları da buğdaya katarız
Çorba kıvamına gelene kadar kaynar suyla sulandırır
ara sıra karıştırarak
pişirmeye başlarız
Kuru üzümler şişip mini minnacık baloncuklar haline geldiğinde
yarım paket patates nişastasını
bir su bardağı soğuk suyla sulandırır
Anuşabur’a katar
sürekli karıştırarak bir iki taşım daha kaynatırız
Artık Anuşabur’umuz pişmiştir; sıra şekerine gelir
1 Kilo toz şeker ve bir çimdik tuz ilave eder
bir iki dakika daha karıştırarak kaynatırız
Kaynama
ısısını kaybettikten sonra
bir kepçe dolusu gülsuyunu Anuşabur’a katıp iyice karıştırır
uygun gördüğümüz kaplara doldururuz
Soğuduktan sonra üzerlerini nar taneleri
çam fıstığı
ceviz içi parçacıkları ve tarçınla süsleyip
yolumuzu gözleyen komşularımıza bereket götürürüz
” (Takuhi Tovmasyan’ın “Sofranız Şen Olsun” kitabından)
Bizim asure degilmi bu:)
kaynak gurme rehberi
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul