Konu
:
Ramazan Ayı İçin Öneriler
Yalnız Mesajı Göster
Ramazan Ayı İçin Öneriler
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ramazan Ayı İçin Öneriler
Ramazan aynının gelmesi ile
oruç tutan üyelerimiz için bazı öneriler hazırladık
Günümüzde sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce yenilen yemek ya da kahvaltı tercih edilmektedir
Bu alışkanlıktan uzak durup; azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az dörde çıkarmak gereklidir
Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer
halsizlik
başağrısı
yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülür
Anadolu Sağlık Merkezinden Diyetisyen Cemal Aytaç Ak
Ramazan ayını sağlıklı geçirmek önerilerini bizimle paylaşıyor:
Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi çok önemlidir
Yemeklerin seçiminde çok yağlı
çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir
Bunların yerine hazmı kolay
mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze
meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir
Sahur yemeği erken kahvaltı olarak da düşünülebilir
Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur
Yumurta
süt
yoğurt
peynir
kurubaklagiller tercih edilebilir
Sahurda zeytin
peynir
esmer ekmek
çiğ sebzeler
süt veya yoğurt
meyve veya taze sıkılmış meyve suları
reçel ve komposto türü gıdalar veya kurubaklagil çorbaları
etli veya etsiz sebze yemeği
yoğurt
esmer ekmek ve meyveden oluşan posa içeriği yüksek bir öğün tüketilebir
Yetişkin bir insanın günde en az 1
5-2 litre su içmesi gereklidir
Gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmelidir
Geceden itibaren iftar zamanına kadar uzun süreli açlık ve özellikle sıvı tüketiminin olmaması önemli sağlık sorunlarına neden olabilir
İftar yemeklerinde yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak iftar ile sahur arası 2 litre (10 su bardağı) su içmek doğru bir davranış olacaktır
Gün boyunca aç kalınacağı için yavaş sindirilen mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri
sebzeler
kurubaklagiller
salata gibi gıdaları tercih etmek iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları engeller
İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir
Azar azar
iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla besin tüketilmeli; çok yağlı
çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir
Çorba ve kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan 1-2 saat sonra ana öğün tüketmek hem metabolizmayı çalıştırmak hem de boş mideye birden yemek yemenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek adına önemlidir
İftardan birkaç saat sonra tüketilen ana öğünde etli veya etsiz
az yağlı sebze yemeği ile az miktarda pilav
makarna veya börek yenebilir
Bunun yanında yoğurt
ayran veya süt tüketimi ihmal edilmemeli; günde 2-3 su bardağının altına düşmemesine özen gösterilmelidir
Yemeğin ardından şerbetli hamur tatlıları
kızartılan tatlılar yerine sütlaç
güllaç gibi sütlü tatlılar veya meyve tüketilmelidir
kaynak: realage
com
tr
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul