Konu
:
Ramazanda Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir?
Yalnız Mesajı Göster
Ramazanda Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir?
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ramazanda Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir?
Oruçta Tok Tutacak Yiyecekler Nelerdir? - Ramazanda Tokluk Hissi Veren Yiyecekler
Ramazan ayının başladığı şu günlerde açlık ve susuzluğa karşı orucumuzu daha rahat tutabileceğimiz hakkında bilgiler
Ramazanda tok kalmak için beyaz ekmek yerine kepek ekmeğini
meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin
Uzmanlar
oruç tutanlara iftara kadar acıkmamaları için sahurda yulaf gibi posalı gıdalar yemelerini öneriyor
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz
iftar ve sahur mönülerinin tok tutan besinlerle hazırlanması durumunda
daha sağlıklı ve kolay oruç tutulabileceğini belirtti
Unutmaz
Ramazan?da sağlıklı ve tok tutan gıdalarla beslenmenin başlıca yollarını anlattı:
Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktaları nelerdir?
En önemli özellik; yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamaktır
Oruç tutan kişi ihtiyaç duyduğu protein
vitamin ve minerali sağlayacak olan besinleri iftar ve sahur arasındaki zamana dengeli şekilde dağıtmalı
Öğün sayısına dikkat etmeli
İftar ve sahur arasında 1 veya 2 ara öğün yapmak
çok daha faydalı olur
İftardan 1
5-2 saat sonra almamız gereken vitamin
mineral ve posayı düşünüp; meyve ara öğünü yapabilirsiniz
Açlık süresinin uzun olacağı bu yıl en çok dikkat edilmesi gereken konu; su tüketimi
İftar ile sahur arasına kişi 3 litre suyu sığdırmak zorundadır
Eğer sudan hoşlanmıyor ise; bunun yarısını su olarak alır
geri kalan kısmı içinse ayran ya da çay içebilir
İftar sofrasında
beslenme sıralaması nasıl olmalıdır?
İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak ve arada sadece salata tüketerek en azından 20 dakika geçirmeye çalışmak faydalıdır
Devamında ana yemeği tüketmek ve karbonhidratlı gruptan seçim yapmak gerekir
Yani pide yenilecek ise makarna ya da pilavı sınırlamak veya hiç yememek gerekir
İftar yemeğinden 1
5-2 saat sonra meyve ara öğünü yapmak faydalı olacaktır
Yemekten 1-2 saat sonra
yarım saatlik ufak bir yürüyüş de yapılabilir
Ramazan ayında açlık hissine yenik düşmemek için tok tutacak besinler var mı?
Tokluğu uzun süre sürdürecek olan besin grupları; sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır
Öncelikle açlığın kaynağı kan şekerinin düşmesi ise
ilk hedef kan şekerinin hızlı düşüşünü engelleyecek gıdalar olmalıdır
Yani glisemik indeksi ve yükü düşük gıdalar!
Glisemik indeks; yenilen bir besinin kan şekerini yükseltme derecesini gösterir
Ramazanda bizim isteğimiz; kan şekerimizi hızlı yükselten gıdalardansa yavaş yükselten ve yavaş düşmesini sağlayacak gıdaların tüketilmesidir
Glisemik indeksi düşük gıdalar kişilerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlar
Örneğin; beyaz ekmek yerine kepekli ekmek
meyve suyu yerine meyvenin kendisi gibi tercihler yapılmalıdır
Ramazan?da meyveyi nasıl tüketmek gerekir?
Ramazan?da amaç tokluk olduğu için dikkat edilmesi gereken hangi meyvenin
ne miktarda ve nasıl tüketildiğidir
Sağlıklı olan meyvenin kendisinin
mümkünse soyulmadan
sıkılmadan ve ortalama 1 porsiyona denk gelecek şekilde tüketilmesidir
Amaç mümkün olduğunca çok posa tüketmektir
Posa besinlerin glisemik indeksinin düşmesini sağlar ve bu sayede tokluk verdiği gibi
bağırsak hareketlerini de düzenler
Tok tutan besinlerde sebzelerin yeri nedir?
Ramazan boyunca; gerek pişmiş
gerekse çiğ sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin
Sebzeleri yerken miktarları çok önemli değildir
Yeter ki; yapılırken içine konan yağın cinsi ve miktarı doğru olsun
Ortalama 4-5 yemek kaşığı sebze yemeğine 1 tatlı kaşığı yağ gelecek şekilde yapılmış sebze yemeklerinden
6-8 kaşık rahatlıkla yenilebilir
Kök sebzelerin içerdikleri karbonhidrat miktarı yüksek olduğu için bu sebzeleri tüketirken miktarlarına mutlaka dikkat etmekte fayda vardır
Karbonhidrat oranı daha yüksek olan başlıca sebzeler; havuç
şalgam
bezelye
pırasa
bakla ve enginardır
Ancak bunların karbonhidrat oranlarının fazla olması
Ramazan boyunca tüketilmemeleri gerektiği anlamına gelmemektedir
Bu sebzelerden ortalama 4 yemek kaşığı tüketmek
yeterli olacaktır
Posanın diğer kaynaklarından biri de yulaftır
Yulaf; tok tutucu özelliği ve kolesterol düşürmedeki önemli etkisi nedeniyle
Ramazan ayında bol bol tüketilebilecek bir besin maddesidir
Yulafı
1 dilim ekmek hakkınızın yerine
2-3 yemek kaşığı kadar sütün veya yoğurdun içine karıştırarak
rahatlıkla tüketebilirsiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul