Konu
:
Anadolu'nun Özel Bayram İkramları...
Yalnız Mesajı Göster
Anadolu'nun Özel Bayram İkramları...
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Anadolu'nun Özel Bayram İkramları...
Anadolu'nun Özel Bayram İkramları
Anadolu'nun Özel Bayram İkramları
temizlik
alışveriş
yemek ve tatlı hazırlıklarıyla bayram telaşı yaşanıyor
Çörekler
börekler
geçmişten bugüne tadı değişmeyen şerbetli
sütlü tatlılar
bayram günlerine şenlik havası katıyor
Bayramı bayram yapan tatlı ve yemek hazırlıklarını
gelen misafirlere yapılan ikramlarla yaşanan yorgunlukları
“eline sağlık” diyen mutlu yüzler unutturur
Ayrı bir beceri ve zaman isteyen yöresel yemekler daha bayram öncesinde misafirlerin yüzleri gülsün diye üşenmeden yapılır
Dünyanın sayılı mutfakları arasında bulunan ve tatlıdan tuzluya yüzlerce tarif barındıran Türkiye’de
en güzel yemekler bayram günlerinde sofralardaki yerini alıyor
Bayram sofralarını her yörenin kendine özgü tarifleri ve tatlıları süslerken
yemeklerin ikram şekli de büyük önem taşıyor
ERZURUM’DA KADAYIF DOLMA
Erzurum’da bayram sofraları ayran aşı çorbası
su böreği
yaprak sarması
lor dolması
cevizli kete ile şenlenirken
kadayıf dolmasız bayram sofrası düşünülemiyor
Yüzyıllar ötesinden gelerek Erzurum mutfağına damgasını vuran “kadayıf dolmasının” tescili amacıyla çalışma yapan Erzurumlular için bu lezzet vazgeçilmez
Kadayıf dolması
kadayıfın içine dövülmüş ceviz içi konularak dolma gibi sarılarak yapılıyor
Sonra yumurtaya batırılarak yağda kızartılan kadayıflar önceden hazırlanmış şerbete atılıp
süzülerek servis yapılıyor
Erzurum’da yemeklerin bayramdan 3 gün önce yapılmaya başlandığını söyleyen Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk
yörede Ramazan Bayramı’nda eş
dost ve akraba ziyaretlerinin yoğun olarak yaşandığını ve ziyarete gelen misafirlere özel ikramlar yapıldığı belirtti
KAZ PİLAVI
Ardahan Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri
kentte bayrama özel olarak katmer
hengal
maviş ve etir (kaz pilavı) yemeklerinin yapıldığını
bayram tatlısı olarak un helvası
baklava
sütlaç ve elma dolmasının tercih edildiği; Ardahan’da kaz dolmasız bir bayram sofrası düşünülemeyeceğini belirttiler
Ardahanlılar
kazı bir tencerede su ile 40-45 dakika haşladıktan sonra
süzdürerek sudan çıkarıp
8 parçaya ayırarak bir kapta bekletiyor
Kazın pişme suyundan 6 bardak tencereye süzdürülüp
bu suyla bulgur pilavı pişiriliyor
Pilav 10 dakika dinlendikten sonra tahta bir kaşıkla ezmeden karıştırılıp
bir servis tabağına aktarılıp
üzerine kaz parçaları konularak servis ediliyor
ERZİNCAN’DA BAYRAM MUTFAĞI
Erzincan Kültür ve Turizm Müdürü Metin Çankaya
bayramda Erzincanlıların yöresel yemek ve tatlılara çok önem verdiğini söyledi
Erzincan’ın hamur işi yemekleriyle öne çıktığını ifade eden Çankaya
bayram sofralarında un çorbası
yaprak sarması
kabak kurusu sarması
gendime çorbası ve su böreğinin mutlaka bulunduğunu vurguladı
Acem mutfağının izlerini taşıyan Erzincan mutfağı
bulgur yemekleri açısından da zengin bir menüye sahip
Hayvancılık ve tarımın yaygınlığı Erzincan’da hem et hem de sebze yemeklerinin farklı tariflerinin oluşmasını sağlamış
Yaprak dolması
ekşili çorba ve kete
bayram spesiyalleri arasında bulunuyor
Tatlı
Erzincanlılar için de bayram sofralarının olmazsa olmazı
Özellikle kayısıyla yapılan gasefe adlı tatlı ve hoşaf
özel gün sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor
MUŞ’TA HAZÜT DOLMALARI HAZIR
Muş’ta bayram öncesi her evde
yöresel yemekler neredeyse hazır
Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alınan bilgiye göre
Muş köftesi
hazüt dolması
kırçıklı kalem dolması ve keşkek
bayram sofralarının vazgeçilmezleri arasında
Muş’ta Bayram namazından önce hazır edilen Hazüt Dolması’nın tarifi şöyle:
“Yağlı et iyice çekilir
Pirinçle karıştırılır
iyice yoğrulur
Kelem (Lahana) suda iyice haşlandıktan sonra ufak ufak parçalara bölünür
Pirinçle karıştırılmış etin üzerine sonradan sumak ekilir
lahanaların içine konularak sarılır
Çömleklere (toprak tencere) konularak haşlanır
Tabaklara dizilir
üzerine yağ dökülerek yenir
BİNGÖL’DE TUTAMAÇ VE KELDOŞ
Bingöl’de bayramlarda en çok tutamaç
mastuva
keldoş ve içli köfte tercih ediliyor
Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri
Bingöl’de bayramlarda en çok undan yapılan tutamacın
pirinç ve ayrandan yapılan mastuvanın
mayalı undan yapılan keldoş yemeğinin tüketildiğini belirtiyor
Mastuva
pirince ayran ilave edilerek yapılıyor
Bir tencerede ayran ve pirinç karıştırılarak ateşe oturtuluyor
Ayranın bozulmaması için kaynayıncaya kadar tahta kaşıkla sürekli karıştırılıyor
Kaynadıktan sonra karıştırma işlemi bırakılarak katı hale gelinceye kadar pişiriliyor
KARS’IN EKŞİLİ ET YEMEĞİ
Kars’ta
domates ve etten yapılan yöreye özgü ekşili et yemeği
yeşil mercimek ve erişteden yapılan erişteli pilav ile elma ve cevizden yapılan elma dolması
en çok tercih edilen bayram yemekleri arasında yer alıyor
Karslılar için bayramın vazgeçilmez lezzeti elma dolmasının tarifi şöyle:
“Elmaların sebze dolmalarında olduğu gibi içleri
çekirdekleri alınarak oyulur
Elmaların oyulan kısmına ezilmiş ceviz içi ve pudra şekerinden alabildiği kadar konulur
Bu şekilde hazırlanan elmalar
ağzı küçük ve kapalı bir kaba sırayla yerleştirilir
üzerine bir kaşık yağ ve bir bardak su ilave edilip tencerenin kapağı sıkıca kapatılır
Elmalar yumuşayıncaya kadar iyice pişirilir
İsteğe göre sıcak veya soğuk servis yapılır
”
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul