Konu
:
Hangi Vitamin Günde Ne Kadar
Yalnız Mesajı Göster
Hangi Vitamin Günde Ne Kadar
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Hangi Vitamin Günde Ne Kadar
A Vitamini:
Gözün değişik durumlarda görebilmesi için gereken temel vitamindir
Ayrıca
büyüme
üreme
bağışıklık sistemi koruması
kansere karşı mücadele ve tiroid hormonları metabolizmasında görevlidir
Yetişkin kadın ve erkek
günde ½ adet havuç yerse
A vitamini ihtiyacını fazlasıyla karşılar
C Vitamini:
Dokuların bir arada tutunarak vücutta durmasını sağlayan kollajen adı verilen proteinin yapımı için gereklidir
Ayrıca
vücudun korunması ile bir çok vitamin ve mineralin daha elverişli kullanılmasında rol oynar
Erişkin erkek ve kadın
1 su bardağı portakal suyu veya 1 adet orta boy domates tüketirse
günlük C vitamini ihtiyacını karşılamış olur
K Vitamini:
Yağda eriyen bir vitamin olup
kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve bağırsaklarda yararlı bakterilerin sentezinde görev alan bir vitamindir
Ayrıca kemik sağlığının korunmasında
osteoporoza bağlı kırılmaları önlemesinde ve kalp-damar sağlığında önemli yer tutar
Yeşil salataya maydanoz
ıspanak ve pazı çiğ doğranıp eklenirse
günlük K vitamini ihtiyacı karşılanır
E Vitamini:
En önemli görevi antioksidan özelliğidir
Gözde güneş ışınlarının olumsuz etkilerini azaltarak katarakt oluşumunu geciktirir
Yetersiz E vitamini
bireylerde kas yorgunluğu ve zayıflaması
sinir sistemi bozukluğu gibi etkilere sebep olur
Günlük kullandığımız yemeklerdeki yağlarda yeterli E vitamini bulunmaktadır
Folat:
Günde 1 kase kuru baklagiller yemeği ve salatalara eklenecek 1 kase çiğ ıspanakla günlük ihtiyaç karşılanmış olur
Niasin (B3 Vitamini):
Yetişkinlerde tam buğday unundan 4 dilim ekmek ve 3 köfte kadar tavuk eti yenirse
günlük gereksinim karşılanmış olur
Riboflavin (B2 Vitamini):
Günde 3 su bardağı süt ve taze sebzelerle karşılanabilir
Tiamin (B1 Vitamini):
Kahvaltıda 1 kase sütün içine 5-6 yemek kaşığı buğday tanesi içeren tahıl atarak tüketilirse
gerekli oranda alınmış olur
Biotin:
Günde 1 adet yumurta yiyerek gereksinim karşılanabilir
Demir:
Erkekler günde 6 köfte büyüklüğünde et ve ½ kase kuru baklagiller yemeği ile demir gereksinimlerini karşılarken
kadınlar aynı oranla ancak %50’sini karşılayabilirler
Bu edenle gebe
emziren ve gelişme çağında olan kadınlara hekime danışarak oran belirlemelidir
Çinko:
3 köfte kadar et ve yanında 1 kase yoğurt tüketilirse
günlük ihtiyaç karşılanır
Bakır:
Günde !/2 çay bardağı ay çekirdeği bu ihtiyacı karşılayacaktır
Kalsiyum:
2 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt ve 1 kibrit kutusu kadar sert peynir ihtiyacı karşılamaktadır
Alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul