Konu
:
Karadeniz Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
Yalnız Mesajı Göster
Karadeniz Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Karadeniz Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
Karadeniz yemekleri
Karadeniz yöresine ait yemekler
Karadenize has yemekler
Karadeniz bölgesi yemekleri
Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;
* BAKLA ÇORBASI (Gerede)
* Karalahana Çorbası (Ordu)
* Fasulye Kavurması (Giresun)
* HAMSİ BÖREĞİ (Giresun)
* CEVİZLİ TAVUK (SAMSUN)
* PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI (GİRESUN)
* GELİN TIRNAĞI (SAFRANBOLU)
* GENDİME ÇORBASI (GÜMÜŞHANE)
* BEYAZ BAKLAVA (Zonguldak)
* TOYGA ÇORBASI (AMASYA)
* TOKAT DOLMASI
* Kızarmış Hamsi Buğulama (Karadeniz)
* ETLİ EKMEK (Kastamonu)
* FINDIK KÖFTESİ (GİRESUN)
* Laz Helvası
* Ayvalı Et (Gümüşhane)
* MISIR PASTASI (SİNOP)
* Kuymak (Mıhlama) Trabzon
* Uğut (Bolu)
* Siron (Gümüşhane)
* Laz Böreği
* Mengen Pilavı (Bolu)
* Kıymalı Karalahana (Samsun)
* Kağıtta Hamsı (Samsun)
* Peynirli Ve Cevizli Mantı (Samsun)
* Yanıç (Samsun)
* Böbrek Kavurma (Samsun)
* Mısır Çorbası (Samsun)
TAZE BAKLA ÇORBASI
MALZEMELER
10 adet taze bakla
1 küçük soğan
3 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 yumurta
dereotu
zeytinyağı ve tereyağ
1 tatlı kaşığı salça
HAZIRLANIŞI
Baklaları tahta üzerinde incecik kıyın
diğer tarafta tencerede 1 küçük soğanı yağla beraber kavurup salçayı ekleyin daha sonra kıyılmış baklaları ilave edip biraz sote edin ve 1 su bardağı sıcak suyuda katıp baklaların pişmesini sağlayın
Bu arada çukur bir kapta yoğurt
1 yumurta
3 çorba kaşığı unu ve dereotunu da katıp karışımı hazırlayın
Diğer tarafta pişmekte olan baklalar yumuşayınca üzerine 4 su bardağı kadar daha suyu ilave ederek tam kaynamaya yakın yoğutlu olan karışımıda ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişmesini sağlayalım
Biraz dinlendikten sonra üzerine pul biber ilave ederek servis yapalım
Karalahana Çorbası
Malzemeler
* 3 Yemek kaşığı naturel sızma zeytinyağı (misal: Zeytin İskelesi)
* 2 yemek kaşığı minicik doğranmış kahverengi kuru soğan
* 2 yemek kaşığ minicik doğranmış kereviz
* 2 yemek kaşığı minicik doğranmış havuç
* Yarım demet minicik doğranmış maydanoz
* 1 lt
kaynar su
* 250 gr
karalahana
* Hazırladığınız kuru fasulye püresi
* 1 cup haşlanmış kuru fasulye veya haşlanmış barbunya (veya yarım yarım
ikisi birden)
* Tuz ve taze öğütülmüş karabiber
* Ekstra sızma zeytinyağı (misal: Selatin)
Tarif:
1
Orta boy bir tencereye zeytinyağını
kuru soğanı
kerevizi
havucu
maydanozu koyun
Tencerenin kapağını kapatıp
kısık ateşte 30 dakika pişirin
2
Sebzelerin üzerine bir litre kaynar suyu ekleyin
Karalahanaları teker teker yıkayın
Saplarını ince ince doğrayın
Yaprak kısımlarını boylamasına ve enlemesine bir veya 2 cm'lik kareler şeklinde kesin
Büyük parçalar bırakırsanız
kaşıktan sarkar ve yemesi zor olur
Doğradığınız karalahanayı da tencereye ekleyin
Hepsi yumuşayana kadar pişirmeye devam edin
3
Karalahanalar ve diğer sebzeler yumuşayınca
kuru fasulye püresini ve haşlanmış fasulyeleri ekleyin
Çorba koyulaşana kadar
pişirmeye devam edin
Tuz ve biberini ayarlayın
4
Hazırladığınız çorbayı
kaseye koyun
Üzerine eksra sızma zeytinyağı gezdirin
Acılı
ekmek kıtırından serpiştirin
Servis yapın
HAMSİLİ BÖREK
Malzemeler:
6 adet yufka
1 kilogram hamsi balığı
1 yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
6-7 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
Karabiber
pul biber
Tuz
Yapılışı:
Hamsiler ayıklanıp sırt dikenleri çıkarılır
İyice yıkanıp süzülür
Bir kaba konur
İçine ince doğranmış taze soğan ve maydanoz
karabiber ve tuz konur harmanlanır
Diğer tarafta
bir kapta yağ ve yumurta iyice karıştırılır
Tezgâhın üzerine serdiğimiz yufkaya bu karışımdan sürülür ve balıklar serpiştirilir
Yufka kol böreği şeklinde
sıkıştırılmadan rulo yapılır
Tepsiye uzunlamasına konur
Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır
Üzerine yumurtalı harç sürülür
200 dereceye ayarlanmış fırına verilir
Böreklerin üzeri nar gibi kızarınca fırından alınır
Dilimlenerek sıcak sıcak servis yapılır
CEVİZLİ TAVUK
Malzemeler
* 1 adet tavuk göğsü
* 1/2 su bardağı yoğurt
* 3 yemek kaşığı mayonez
* 2-3 yemek kaşığı ceviz
* 4-5 adet kornişon turşusu
* 4-5 adet mısır turşusu
* tane karabiber
* Defne Yaprağı
* tuz
Hazırlanışı
1
Tavuk göğsünü tane karabiber ve defne yaprağı ile beraber haşlıyoruz
2
Pişen tavuk göğsünü liflerine ayırıyoruz
3
Mayonez
yoğurt ve tuzu iyice karıştırıyoruz
4
Kornişon turşusunu küp küp doğrayıp tavuklara ekliyoruz
5
Ufalanmış cevizi de tavuklara ekliyoruz
6
Yoğurtlu sosu tavuklarla karıştırıp üzerini mısır turşusu ile süslüyoruz
PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI
MALZEMESİ:
25-30 pancar yaprağı
3 soğan
2 çorba kaşığı katıyağ
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı barbunya veya kuru fasulye
150 gr
kıyma
1 fincan mısır unu
1 fincan pirinç
su
tuz
Kızdırılmış yağda doğranmış soğanları pembeleştirin ve eti de ekleyip kavurun
Yeterince su döküp
kaynatın ve üstüne
ince doğranmış pancar yapraklarını ilave edin
Haşlanmış fasulye ve ılık suda yıkanmış pirinci
yapraklar yumuşayınca
ilave edin
Kaynayınca
mısır ununu
sütü
tuzu devamlı karıştırarak ekleyin
Fasulyeler yumuşayıp pirinçler şişince ateşten alın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul