Konu
:
Dogu Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
Yalnız Mesajı Göster
Dogu Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Dogu Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
Doğu Anadolu bölgesinin meşhur yemekleri
Sile:
Patates küçük küçük dogranir
Içine bir miktar bulgur katilir
Et kullanildigi gibi kavurma ile pisirildiginde daha lezzetli olur
Bu yemek daha çok kis aylarinda pisirilir
Herle Asi:
Bir miktar un tereyaginda iyice kavrulur
üzerine bir miktar su konur ve devamli karistirilir
15-20 dakika kaynatilir ve sicak sicak içilir
Bu çorba bilhassa kis aylarinda yapilir
Hastalara herle çorbasi içirilerek terletilir ve sifaya kavusmalari saglanir
Lalanga
: Bir miktar patates haslanir ve soyulur
Haslanan patatesler püre haline gelene kadar yogrulur
Bir tavada tereyagi kizdirilir
Patates püresinden bir kasik alinir yumurtaya batirilir
kizdirilmis tereyagina atilir
Kizardiktan sonra sade yendigi gibi üzerine serbet dökülüp tatli olarak da yenilir
Su Böregi:
Anadolu'nun muhtelif yerlerinde pisirilen bu böregi Erzurum'da yufkasi ince ve kalinligi az olarak yapilir
Içerisine Çivil Peynir ve Maydanoz konulur
Ince ve özenli bir sekilde açilmis yufkalar önce kaynar suda haslanir daha sonra soguk su ile yikanarak tepsiye serilir ve her yufkanin arasina erimis tereyagi serpilir
Tatar Böregi:
Hamur iyice yogrulduktan sonra yufka açilir
Yufkalar börek yufkasi gibi degil biraz kalindir
Açilan yufkalar parçalara bölünür
Bu parçalar üçgen seklinde küçük küçük parçalara ayrilir
Kaynayan suya atilir
haslanir
Suyu süzüldükten sonra tepsiye alinir
üzerine bol sarimsakli yogurt ve kizgin tereyagi dökülür
Bunun üzerine zevke göre
ya kavrulmus kiyma veya küçük küçük dogranmis ve tereyaginda pembelesinceye kadar kavrulmus sogan dökülür
sicak olarak yenir
Hingel:
Yurdumuzun her yöresinde manti olarak bilinmekte ve yenilmektedir
Erzurum'da hingel (manti) sulu ve susuz olarak iki sekilde pisirilmektedir
A-Susuz Hingel: Hamur iyice hasillanir
Yufka seklinde açilir
kesilir içine evvelce hazirlanmis kiyma konur
Yarim daire veya bohça seklinde kapatilir
Kaynamakta olan suyun içine atilir ve haslanir
Pistikten sonra suyu süzülür
Genis bir tepsiye alinir
Üzerine sarimsakli bol yogurt ve kizdirilmis tereyagi dökülerek yenir
B-Sulu Hingel: Hazirlanisi aynen susuz hingel gibidir
Haslama suyu dökülmez
bol salça ve bir miktar tereyagi konur
Suyu ile birlikte tepsiye dökülür
Üzerine sarimsakli yogurt
kizdirilmis tereyagi ve salça dökülerek servis yapilir
Eksili Dolma:
Üzüm yapraklarina karisimli et sarilan bu dolmanin etine biraz Eksi Pestil katilarak doldurulur
Eksili Dolma
diger dolmalara nazaran uzun ve büyükçe oldugundan Iri Dolma diye de anilir
Kesme Çorbasi:
Evde hazirlanan hamurdan hazirlanan yufkalar eriste biçiminde kesilir
Findik büyüklügünde hazirlanan köfte
mercimek
sogariç ve tarkin karisimi ile pisirilir
Ayran Asi:
Bazi yörelerde Yayla Çorbasi denen bu çorbaya Erzurum'da Ayran asi denilir
Yogurt çirpilir ve su eklenerek ayran haline getirilir
Daha sonra denler haslanir
Hazirlanan ayrana biraz un katilir
Ayran biraz haslanan denelerle karistirilarak orta ateste olmak üzere ocaga konulur
Bu karisima hazirlanan ufak köfteler eklenir ve karisim kaynamaya çikincaya kadar yavas yavas karistirilir
Karisim Kaynamaya çiktiktan sonra bir müddet daha kaynatilir
Daha sonra tereyagi asotu ve diger istenen baharatlarin karisimindan olusan anik karisima katilir bundan sonra ayran asimiz hazir hele gelir
Çiris
: Ilkbaharda daglarda yetisen yabani bir bitkidir
Yörede sebze yerine kullanilir
Genellikle ispanakla yapilan yemekler gibi hazirlanir
Parça et veya kavurma etle pisirilebilir
Yumurta Pilavi: Yumurta pilavinin hamuru hazirlanirken içine yumurta katilir
Hamur yogrulduktan sonra eriste gibi kesilir
makarna gibi haslanir ve üzerine tereyagi dökülerek yenilir
Çeç Pancari:
Yörede Pancarin yesil saplarina çeç adi verilir
Buda sebze olarak kullanilir
Çiris Gibi parça etle pisirilebilir
Çortuti Pancari
: Bu yemek için gerek tursuya vurulmus salgam gerekse taze salgam kullanilabilir
Salgamlar eriste biçiminde ince ince kiyildiktan sonra yagda kavrulur ve kavrulmus kiyma ile pisirilir
yalniz bu yemek salçasiz hazirlanmalidir
Salgam Dolmasi: Salgam
yaprak halinde dilimlenir ve arasina etten hazirlanmis dolmalik karisim konarak pisirilir
Çasir
: Çasir
çiris gibi daglarda yetisen buruk bur tadi olan yabani bir bitkidir
Çasir yenildigi gibi
patates haslamasiyla karistirilip tereyaginda kavrularak da yenir
Bunun disinda çasir haslanir
haslanan çasir un ve yumurtaya batirilarak yagda kizartilir
buna çasir kizartmasi denir
Erzurumlu yilda en az bir defa çasir yer
Sifali olduguna inanilir
Borani:
Patatesin her türlü yemegi yapilir
Boranide bunlardan biridir
Patates haslanir
kabuklari soyulur ve bir tepsiye dogranir
Üzerine bol sarimsakli yogurt ve kizdirilmis tereyagi dökülür
sicak olarak yenir
Kadayif Dolmasi:
Kadayifin içerisine dövülmüs ceviz içi konularak dolma gibi sarilir
Sonra yumurtaya batirilarak yagda kizartilir
Kizartilan kadayif dolmasi önceden hazirlanmis serbete atilir daha sonra serbetten çikarilarak yenir
Keleços:
Sütün çok bol oldugu yaz aylarinda mayalanan yogurtlar torbalara doldurularak süzme yogurt haline gelir
Bilahare torbalardan çikarilan yogurt
topaklar haline getirilerek tepsiye dizilir ve kurutulur
Buna "kurut" denir
Kurumus olan bu yogurtlar torbalara konarak kisin yenilmek üzere evin münasip bir yerine asilir
Keleços yapmak için torbadan çikarilan kurutlar bir tencereye konulur
Üzerine yeterince sicak su dökülüp
bir müddet sonra kurut çözülmeye ve ayran haline gelmeye baslar
Tepsiye ekmek dogranir
ayran haline gelen kuruta sarimsak katilir ve bu ekmeklerin üzerine dökülür
Tereyagi dökülerek yenir
Un Hasili:
Bir ölçek un
su ile karistirilir ve ates üzerine konur
Kati bir kivam alincaya kadar karistirilarak pisirilir
Bir tepsiye alinir
ortasi çukurlastirilir ve bu çukura erimis tereyagi ve bal doldurulur
Kasikla alinan hamur yag ve karisimina batirilarak yenilir
Pit Pit Hasili:
Çok ince bulgur ve un karistirilir
Aynen un hasilindaki oldugu gibi pisirilir
Tereyagi bal karisimina batirilarak yenir
Peynir Kuymagi:
Tavada kizdirilmis tereyagina bir miktar taze civil peynir veya yagli peynir konur
Üzerine birkaç yumurta kirilir ve karistirilir
Peynirler tamamen eridikten sonra ocagin üzerinden alinir ve sicak sicak yenir
Un Kaymagi:
Bir ölçek un bir kapta sulandirilir
Bir tavaya bir miktar tereyagi konularak eritilir
Eriyen tereyagina hazirlanan un bulamaca yavas yavas karistirilarak dökülür
Un katilasip yag
yag
pisen hamurun üzerine çikincaya kadar ateste pisirilir
Pogaça:
Pogaç
tandir olan evlerde ve bilhassa köylerde yapilir
Özel bir yemektir
Hamur börek gibi hazirlanir
Hamur tereyagi süt veya yogurt katilarak yogrulur ve bir siniye yayilir
Üzerine de bir sini kapatilarak tandira indirilir
Üstüne bol miktarda kor haline gelmis kül karisimi ates konur
Her iki yüzü kizardiktan sonra tandirdan çikarilir
Üzerine bol tereyagi ve bal serbeti dökülerek sicak sicak yenir
Hasuta: Bilhassa dogum yapan kadinlara dogumun akabinde güç kazanmasi için yedirilir
Bir miktar nisasta iyice sulandirilir
Içine bol miktarda seker katilir
Bir tavada kizdirilmis tereyagina
hazirlanmis bu sivi dökülür
1-2 dakika karistirilir ve yenir
Keysefe: Malatya kaysisi
hosaf halinde pisirilir
Kaynatilarak suyu çekilir
üzerine tereyagi dökülür ve sicak sicak yenir
Pestil Çullamasi: Tatli pestil ufak ufak dogranir
bir tavaya bir miktar tereyagi konularak eritilir
Pestiller tereyaginin bulundugu tavaya dökülür ve beklenir
Üzerine yumurta kirilir ve karistirilir
Sicak olarak da yenir
Dut Çullamasi:
Bir miktar dut yikanir bir kaba konur
Tereyaginda pisirilir
Pisirilme sekli aynen pestil çullamasindaki gibidir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul