Konu
:
Marmara Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
Yalnız Mesajı Göster
Marmara Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Marmara Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
Marmara bölgesinin yemekleri
MArmara bölgesi yöresel yemekler
Marmara yöresine ait yemekler
Bozüyük (Bilecik)
1
5 kg
un
2 adet yumurta
250 gr
tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tutam tuz
1 kg
ceviziçi
1 su bardağı susam
50 gr
Hindistan cevizi
400 gdr
nişasta
6 su bardağı tozşeker (ravak için)
5 su bardağı su(ravak için)
Hamur elde etmek için
yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta
süt
sıvıyağ
sirke
tozşeker ve un karıştırılır ve hamur iyice yuğurulur
Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır
Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir
Yufkalar tekrar oklavaya özenle sarılır
Sarılma işleminden sonra hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır
Büzülmüş parçalar isteğe göre kesilerek yağlı tepsiye dizilir
Üzerine 250 gr
tereyağı eretilerek dökülür
Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek
pembeleşinceye kadar pişirilerek kızarması sağlanır
Pişirme işlemi bittikten sonra soğuması beklenirken
üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya kadar kaynatılır
Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır
Diğer taraftan 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır
En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme yapılır
Sebzeli Tavuk Çorbası (Kocaeli)
1 tavuk göğüs eti
4 su bardağı tavuk suyu
15 gr tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 çarliston biber
1 çuska biber
1 küçük havuç
1 küçük kabak
Tuz
karabiber
1
Tavuk göğüs etini haşlayın ve tel tel ayırın
Bir tencerede tereyağını eritip unu karıştırarak kavurun
Tavuk suyunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın
Tuz ve karabiber ekleyin
2
Biber
havuç ve kabağı temizleyin
Biberleri kıyın
Havuç ve kabağı küp şeklinde doğrayın
Sebzeleri tencereye ilave edip pişirin
Sıcak olarak servis yapın
Pazılı Kuzu Kapama (Kocaeli)
6 parça kemikli kuzu eti
4-5 sap taze soğan
4 pazı yaprağı
2-3 diş sarımsak
45 gr tereyağı
1 su bardağı su
Tuz
1
Tavada tereyağını eritin
Etleri ekleyip çevirerek hafif kızartın ve yayvan bir tencereye alın
2
Soğanların yeşil saplarını kıyıp tereyağında hafif soteleyin
Pazı yapraklarını iri iri doğrayın
Soğan ve pazıları etlerin üzerine yayın
3
Sarımsakları soyup ikiye kesin ve etlerin üzerine serpiştirin
Suya bir miktar tuz ekleyip karıştırın ve tepsiye ilave edin
Kapağı kapalı olarak 45 dakika pişirin
Sıcak olarak servis yapın
Kaysepi (Kocaeli)
2 su bardağı kurutulmuş mürdüm eriği
1 su bardağı su
1
5 su bardağı tozşeker
30 gr tereyağı
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
1
Kurutulmuş mürdüm eriğini yıkayıp tencereye alın
Bir miktar su ekleyip yumuşayana kadar pişirin
Suyunu süzün ve eriklerin çekirdeklerini çıkarın
Tencereye alıp 1 bardak kaynar su ekleyin
Üzerine şekeri ilave edip pişirin
2
Bir tavada tereyağını eritin
Erikleri servis tabağına alıp üzerine tereyağını gezdirin
Ceviz içi serpiştirip sıcak olarak servis yapın
Pırasa Böreği (Kırklareli)
1 kg pırasa
2 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Hamur için:
500 gr un
Su
Sıvıyağ
Tuz
1
Pırasaları temizleyin
Yıkayıp küçük küçük doğrayın
Tavada sıvıyağı kızdırıp pırasaları ilave edip yumuşayana kadar kavurun
Salçayı ekleyip karıştırın
Tuzunu ilave edip tavayı ocaktan alın
2
Unu hamur yoğurma kabına alın
Tuz ekleyip harmanlayın
Azar azar su ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun
Hamurdan 10 tane beze hazırlayın
Tezgâha un serpip bezeleri tepsiden biraz daha büyük olacak şekilde açın
Tepsiyi yağlayın ve yufkaları aralarına yağ sürerek üst üste yerleştirin
Hazırladığınız pırasalı malzemeyi en üste yayıp hamurun dışa taşan kenarlarını içe doğru kıvırın
Yufkanın kenarlarına sıvıyağ sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirin
Dilimleyip sıcak olarak servis yapın
Poğaça (Kırklareli)
1 su bardağı ılık süt
1 paket (42 gr) yaş maya
Yarım su bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un
Tuz
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı susam
1 çay kaşığı çörekotu
1
Mayayı ılık sütle ezip iyice karıştırın ve kabarana kadar bekletin
Unu hamur yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın
Mayalı süt
sıvıyağ ve tuz ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun
Üzerini nemli bezle örtün
Ilık ortamda hamur 2 misli kabarana kadar yarım saat bekletin
2
Hamurdan yumurtadan biraz daha büyük parçalar koparıp bezeler hazırlayın
Her bir bezeyi tezgâhın üzerinde elinizle yuvarlayıp uzatın ve iki yöne doğru bükün
Hamuru kendi etrafında sarıp uçlarını kıvırın
Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün
Hamurları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin
Mayalanması için 10-15 dakika daha bekletin
Üzerlerine yumurta sarısı sürün
Susam ve çörekotu serpip önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin
İstanbul Pilavı
MALZEMELER
450 gr
pirinç
125 gr
Tereyagi
1 adet Hindi Fileto
1 su bardagi konserve bezelye
1 tutam safran
1 çay kasigi toz zencefil
50 gr
iç badem
50 gr
kabuksuz antepfistigi
Tuz
YAPILIŞ TARİFİ
Pirinci tuzlu kaynar suda 30 dk
beklettikten sonra yikayip süzün
Bademlerle birlikte tereyaginda 5 dk
kavurun
Hindi filetoyu haslayip 2
bardak hindi suyunu ayirin
Yarim kahve fincani suda 30 dk
beklettiginiz
safsani hindi suyuna ilave edin
Didiklediginiz tavuk etini bezelye
tuz ve
zencefille birlikte kavurdugunuz pirince katin
Hindi suyunu ilave edip kisik
ateste suyunu çekene kadar pisirin
Sicak suda bekletip iç kabuklarini
ayikladiginiz antepfistiklarini ekleyip pilavinizi demlendirin
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul