Konu
:
Malum Yiyeceğin Leziz Macerası 'Bisküvi'
Yalnız Mesajı Göster
Malum Yiyeceğin Leziz Macerası 'Bisküvi'
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Malum Yiyeceğin Leziz Macerası 'Bisküvi'
ortalık karıştı
Bisküvi de kendince önemli bir şey elbette
Lakin bugüne kadar pek kimse merak etmemiş bu mütevazı ?atıştırmalık? yiyeceğin tarihini
İş başa düştü
ne yapalım
Efendim
bisküvi sözcüğünün kökeni Latince ?İki kez pişirilmiş ekmek? anlamına gelen ?Panis bis coctus?tan geliyor
Eski gemiciler uzun seferlerde ekmekleri fırına verirlermiş ki dayansın
bozulmasın? Bir başka rivayete göre en eski bisküviler İ
S
7
yüzyılda Persler tarafından üretilmiş
oradan da Haçlı Seferleri ile Avrupa?ya taşınmış
Larousse Gastronomique ise ?Bisküvinin ilk ortaya çıkış tarihi bilinmese de Romalılar
Venedik orduları ve [dikkat isterim] Türkler tarafından (peksimet olarak) yendiği bilinmektedir? diye yazıyor
Eski Türk korsanlarının yaşamöykülerini karıştırsak Allah bilir ne bisküvi maceraları çıkacak karşımıza ama ne yazık ki buna ayıracak vaktimiz yok? Aynı kaynaktan Fransa?da ilk bisküvi üretiminin 14
Louis zamanında (1634-1715) başladığını öğreniyoruz
Daha sonra da ?1894 yılında asker bisküvisi
nişasta
şeker
su
azotlu maddeler
kemik ve selüloz karışımından oluşan savaş ekmeğinin? yerini almış
?Bisküvid yâni gevrek?
Türkiye tarihinde milli korsan peksimetlerini bir yana bırakırsak
Avrupa kaynaklı bisküvinin ortaya çıkışı ise çok eski değil
Mary Işın
?Gülbeşeker: Türk Tatlıları Tarihi? adlı kitabında bu durumu şöyle özetliyor: ?Batılılaşma sürecinde (?) murabbaların yerini marmelat
kurabiyelerin yerini bisküvi
revanilerin yerini pasta ve gato
peltelerin yerini krema aldı
?
Erken dönem ?Batı tarzı? yemek kitaplarında ise bisküvi tariflerine 20
yüzyıl başından itibaren rastlıyoruz
Örneğin Merzifon Amerikan Koleji aşçısı Boğos Piranyan?ın hazırladığı ?Aşçının Kitabı?nda yer alan ?bisküvit? tarifinde sadece un
şeker ve yumurta sarısı kullanılıyor
Ama son satırda ?Bu hamura vanilya ve limon rendesi çok yakışır? demeyi de ihmal etmiyor
Hadiye Fahriye Hanım?ın 1924 tarihli ?Tatlıcıbaşı? kitabında bisküvi yer almasa da
?Ev Kadını? adlı kitabında iki tarif karşımıza çıkıyor: ?Bisküvid yâni gevrek? ve ?Ananaslı pisküvit?
Bisküvinin Türkiye?deki ilk yükselişi
Cumhuriyet?in ilk yıllarında şeker fabrikalarının açılışı ve ardından moda olan ?çay davetleri? sayesinde oluyor
Kadın dergileri çay masası örtüleri ve çayda yenecek tatlı tariflerini aktarmak için yarışa giriyor
O yılların ?Ev-İş? dergisinde ?Tino Pisküisi? ya da ?Kaşık Bisküisi? gibi adı alengirli tarifler de var
Bir sahaftan aldığım elyazması yemek kitabında da ?Beyaz Peynirli Tuzlu Büsküvi? veya ?Büsküvi Savayer? tariflerine rastlıyorum
Lüks
Haylayf
İdeal
?Bisküvi sadece evlerde ve semt pastanelerinde mi yapılıyordu? Pazarda yerini ne zaman aldı?? gibi bir sorunun cevabını bulmaksa oldukça zor
Elimdeki en eski pakete girmiş bisküvi ilanı 1936 yılına ait
Markası ise ?Lüks?
Aynı yıllara ait olduğunu sandığım bir bisküvi kutusu ise ?Haylayf? (High-life) markasını taşıyor
Adresi Pangaltı olduğuna göre o dönemin ünlü Haylayf Pastanesi?nin ürünü olduğu kesin
1940?lı yıllara ait olduğunu sandığım iki teneke bisküvi kutusunun üstünde ise ?İdeal? markası var
Biri ?Standart asorti?
diğeri ise ?Artistik
Kremalı karışık?
Bizzat hatırladığım en eski bisküvi ise ?Arı? markasını taşıyor
Bilmiyorum ilk fabrika mı? Esentepe?de Emekli Subay Evleri?nin hemen önünde bulunurdu ve etrafını mis gibi kokuturdu
Teneke içinde sıcacık
fabrikadan yeni çıkmış bisküvi yemenin keyfi de başka olurdu elbette
1950?li-60?lı yıllardan itibaren bisküvi markaları çoğaldı
tenekeden paketlere girdi
bakkal tezgahlarını doldurdu
Ülker
Eti
Kent
Önder gibi markalar bunlar arasında ilk akla gelenleri
Sonrası ise malum
Dağ taş bisküviden geçilmiyor!
Yazımız boyunca yaptığımız alıntılardan görüleceği gibi işbu yiyeceğin adı dilimize iyice oturana kadar bisküi
bisküvid
bisküvit
büsküvi
pisküvit
bisküvi gibi çeşitlemeler göstermiş
Halk dilinde ne değişimlere uğradığı
hangi adları aldığı ise ayrı bir araştırmanın konusu olabilir
Adana bölgesinde püskevit dendiğini artık öğrendik
Ama bundan ötesi halkbilimcilerin konusu?
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul