Konu
:
Yiyecek Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Yalnız Mesajı Göster
Yiyecek Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yiyecek Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Aile gelirinin yaklaşık olarak yarıya yakını yiyeceklere harcanmaktadır
Bu nedenle yiyecekleri satın alırken bilinçli bir tüketici olabilmek için aşağıda sayılan hususlara dikkat etmeniz gerekir;
Ilk adımda günlük
haftalık
aylık satın alınacak besinleri belirleyiniz
Kuru besinler (un
bulgur
pirinç
makarna
nohut
mercimek
şeker vb
); kapalı teneke
şişe veya kutularda satılan yemeklik margarin ve sıvı yağ
zeytin ve salçayı aylık olarak satın alınız
Et haftalık veya günlük alınabilir ancak haftalık alınırsa buzlukta dondurarak veya kavurarak saklayınız
Ekmek veya sütü günlük satın alınız
eğer süt haftalık alınacaksa yoğurt yaparak buzdolabında saklayınız
Aylık satın alınacak besinlere karar verdikten sonra haftalık satın alınacaklar için beslenmeye yeter miktarda para ayırınız ve satın alınan malın maliyetini yükseltmesi nedeniyle veresiye alışveriş yapmaktan sakınınız
Çünkü sonuçta alınanlar aynı miktar gelirle ödenecektir
Gerçekçi bir planlama yapabilmek için piyasada bulunan yiyeceklerin fiyat ve kalitesini değişik yerlerden kontrol ediniz
Semt pazarları genellikle manav ve bakkallardan daha ucuzdur
Aylık alınacak besinleri ise tüketim kooperatifleri gibi daha az karla satış yapan yerlerden alınız
Yiyecekleri Satın Alırken (Alışveriş Sırasında) Şu Hususlara Dikkat Ediniz:
Alışverişe giderken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren bir liste yapınız
Ancak listede bulunan bir yiyecek o hafta pazara az gelmişse fiyatı yüksek olabilir
O zaman onun yerine geçebilen başka bir yiyecek satın alınız
Mevsimlik sebze ve meyveler turfanda olanından daha ucuz
daha lezzetli ye daha besleyicidir
Her mevsim pazarda en bol bulunan sebze ve meyvelerden satın alınırsa daha az parayla daha dengeli beslenme sağlanmış olur
Paketlenmiş besin satın alırken dikkatli olunuz
Çünkü;
Verilen paranın bir bölümü kullanılan ambalaja gider
Paketlenmiş yiyecek ve içeceklerden en çok satın aldığımız konserve
süt
meyve suları
bisküvi vb
meyve esansları
besin boyaları ve katkı maddeleri eklenerek hazırlanmış maddelerdir
Bunların hepsinin tabii ve taze olanları daha ucuz ve daha besleyicidir
Paketin içinde neler olduğunu üzerindeki etiketten inceleyiniz
Boya katılmamış olanları
özellikle duyarlı kişilerde ve çocuklarda alerji yapabilir
Paketin veya ambalajın delik
hasarlı olmamasına ve son kullanma tarihine dikkat ederek alınız
Konserve ve süt kutularında yarık
çatlak
kapaklarda bombe (dışa dönüklük) olmamalıdır
Özellikle pastorize sütlerde şişenin üstündeki tarih bir günü
uzun ömürlü sütlerde bir ayı geçmemiş olmalıdır
Satın alınan besinlerin kalitelerine dikkat ediniz
Kuru fasulye
nohut
mercimek
un
bulgur ve pi
rincin taşlı
topraklı
böceklenmiş ve küflenmiş olmamasına dikkat ediniz
Meyvelerin iri ve gösteritli olanları değil
düzgün
çürüksüz
pörsümemiş sulu ve lezzetli olanlarını seçiniz
Örneğin; iri
gösterişli starking elmanın içi unlandığından
küçük Amasya elmasından daha lezzetsizdir
Portakalın kabuğu ince olanı
mandalinanın çekirdeksiz olanını seçiniz
Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları
patatesin yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanları iyidir
Yeşil fasulyenin kırıldığında gevrek ve kılçıksız olanını seçiniz
Yumurtanın en kalitelisi taze ve iri olanıdır
Yumurtanın sarısının koyu ve açık sarı olması besin değerini fazla etkilemez; taze yumurtanın hava boşluğu çok küçüktür
ele alınınca hafif değildir ve sallanırken ses gelmez
Balığın iri veya küçük olması besin değerini etkilemez
taze olması önemlidir
Taze balığın solungaçları kırmızı
pulları yapışık
görünüşü diridir ve hoş oImayan bir kokusu yoktur
Etin yağsız olanının besleyici değeri daha yüksektir
Süt kuzusunun etinin önemli bölümü sudur
Kahvaltılık margarinlerin su oranı da yemeklik margarinden daha yüksektir
Saklama imkanı yoksa israfı azaltmak için gerektiğinden çok besin almayınız
Yiyecekleri Satın Almak Kadar Uygun Koşullarda Saklamak da Önemlidir
Pirinç
bulgur
kuru fasulye
nohut gibi besinleri içerindeki taş
toprak ve diğer yabancı maddeleri ayıkladıktan sonra
bez torbalarda saklayınız
Yağları kapalı olarak serin ve ışıksız yerde sakayınız
Taze sebzeler dayanıksızdırlar
Ispanak
marul gibi sebzeleri
köklerindeki çamur
toz ve toprakları gidecek şekilde yıkadıktan sonra naylon torbalara koyarak buzdolabında 3-5 gün saklayabilirsiniz
Diğer taze meyve ve sebzeleri de çamurluysa yıkadıktan sonra
çamuru değilse yıkamadan naylorı torbalara koyarak buzdolabında saklayınız
Naylon torbanın birkaç yerinde delik olursa
saklanırken fazla nemden çürürneleri önlenir
Patatesi orta nemli
karanlık
hava akımı olan yerde saklayınız
Kuru soğanı serin ve kuru yerde saklayınız
Günlük tüketeceğinizden çok et satın aldığınızda pişirilecek miktarlara ayırarak
buzlukta birkaç hafta saklamanız mümkündür
Yumurtayı buzdolabında bir iki hafta (tazeliğini yitirmeden) saklayabilirsiniz
Yumurtayı yıkamadan saklayınız ve kullanacağınız zaman yıkayınız
Her türlü sütü buzdolabında saklayınız
Pastörize sütü
yazın bir gün
kışın iki-üç gün içinde tüketiniz
Hiçbir işlem görmemiş sütü önce kaynatınız ve iki gün içinde kullanınız
Uzun ömürlü sütü açtıktan sonra en geç üç gün içinde tüketiniz
Ekmeği günlük alınız
Naylon torba içinde uzunca süre tutulan ekmek küflenebilir
Küfler görünür olabileceği gibi
gözle görünmeyebilir
Ekmek iki günden daha uzun bekleyecekse buzluğa koyarak dondurunuz
Yenmeden bir saat önce buzluktan çıkarınız
Eğer derin dondurucuya sahipseniz yiyeceklerinizi daha uzun süre saklayabilirsiniz
Ancak derin dondurucudan çıkardığınız yiyecekleri; çözüldükten sonra yeniden dondurmayınız
Satın aldığınız dondurulmuş gıdaların etiketlerini mutlaka okuyunuz
kaynak: sanayi
gov
tr
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul