Konu
:
Midye Dolma Nasıl Yapılır
Yalnız Mesajı Göster
Midye Dolma Nasıl Yapılır
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Midye Dolma Nasıl Yapılır
Midye dolma
eskiden beri cok sevdigimiz
ancak memleketten cok uzaklara dusmeden once evde yapilabilecegini asla dusunmedigimiz bir meze
Yokluk gelismenin anasi gercekten de
Yaklasik son dort yildir yapiyoruz ve daha ilk denememizden beri
gozlerimiz kapali yerken gurulutuleri ve kokulariyla Balik Pazari'ni dibimize getiriveriyor
Icindekileri keyfinize gore ayarlama firsat verdigi icin de damak tadiniza en uygun sekilde yapabiliyorsunuz
Yapmasi cok kisa degil (malum
neresinden baksaniz yine de dolma) ama sonuctan memnun kalmayan olacagini hic sanmiyoruz
1 litre suyu ve tuzu koyup isitmaya baslayin
Tahta bir kasikla midyeleri karistirarak kaynamaya cikartin
Midyeler acilir acilmaz atesten alip midyeleri baska bir kaba aktarin
Israrla acilmayan midyeler varsa onlari da atin
Kaynama suyunu dinlenmeye birakin
Ic pilav
diger dolmalardaki ic pilavdan cok farkli degil
Soganlari ince ince dograyip zeytinyaginda iyice oldurun
Icine ince kiyilmis sarmisak ve fistiklari da ekleyip fistiklar hafifce renk degistirene kadar cevirin
Daha sonra pirinc
nane
karabiber
tarcin
yenibahar
seker ve pulbiberi ekleyip iyice karistirin
Midyeleri hasladiginiz sudan 2 su bardagini ve kus uzumlerini pirinclere ekleyin
karistirin
Bu asamada pilavin tuzu da ayarlanabilir
Suyu cekilene kadar kisik ateste pisirin
Bu asamanin sonunda pirincler tam pismemis olacaklar
Midyeleri acip ic pilavla (cok tika basa olmayacak sekilde) doldurun
Pirincler pismeye devam edip sisecekleri icin midyelerde biraz yer kalabilir
Genisce bir tencereye dik olarak balik istifi dizin
Uzerine geri kalan haslama suyunu (yaklasik 2 bardak kalmis olmasi lazim) ve 2 bardak yeni suyu ekleyip kaynamaya cikartin
orta ateste pisirin
Yaklasik 20 dakika icinde midye dolmalar hazir olacaktir
Afiyet olsun
Bu tarifin birkac kucuk puf noktasi var
Ekteki soru/yanit bolumunu okumadan yapmamanizi oneririz
Soru:
Nereden bulacagim midyeleri?
Yanit:
Istanbul'da Bogaz'a yakin yerlerde (ozellikle de Yenikoy civarlarinda) bazi balikcilarin kabuklu midye sattiklarini biliyorum
Balik pazarinda da var bildigim kadariyla
Ancak Istanbul'daki midyelerin temizligi hakkinda bir yorum yapmak istemem
Yilda bir yiyoruz nasil olsa deyip gozlerimizi kapatiyoruz genelde
Daha kucuk yerlerde midye dolma satan balikcilari ya da tezgahlari bulun
Biraz israr ederseniz size kabuklu midye satacaklardir
Buralardan alinan midyelerin uzun bir temizleme islemine tabi tutulmasi gerekiyor
Allah kollariniza kuvvet
akliniza sabir ihsan eylesin
Amerika'da zincir marketlerde (ozellikle de organik mal satan yerlerde) iyi midye bulmak cok kolay
Ancak midyeleri biraz kucuk
Onlari doldurmak deliye posteki saydirmak gibi bir sey
Soru:
Midye alirken neye dikkat etmeli?
Yanit:
Midyenin canli olmasi sart
Evet
midyeler canli satiliyor
Turkiye'de guvendiginiz bir balikcidan midyelerin ne zaman geldigini ogrenebilirsiniz
Tezgahtaki midyelerin mutlaka buz uzerinde korunmasi gerekiyor
Eger midye dolmacilardan aliyorsaniz adam buyuk olasilikla midyeleri bir cuvalin icinde limanin bir kosesine sarkitmistir
Onlar zaten canli demektir
korkmayin
O arada beslendikleri suyun icerigi konusunda yorum size kalmis tabii
Gene Amerika'da midyelerin geldigi zamani sorarsaniz size dogru bilgi vermek zorundalar
Ben en fazla 3 gun diyorum
sonrasi nanay
Her iki kosulda da midyelerin agizlarinin oyle faras gibi acik olmamasi gerekiyor
Mumkunse hepsinin tamamen kapali ya da en fazla 1-1
5 mm acik olmasi lazim
Daha cok aciksa kuvvetle muhtemel onlari hayata dondurmeniz zor
Soru:
Eve getirdim
temizledim
Simdi olu olanlari nasil secegim?
Yanit:
Buyuk bir kapta soguk suyun icine atin once
birkac dakika bekleyin
Kabugu acik olan midyeleri parmaginizla bastirip kapattiginizda yeniden aciliyorsa midye sizlere omur demektir
Hasladiktan sonra acilmayanlar da olu demektir
onlari da atin
Soru:
Zaten zor buldum midyeleri
agizlari tam kapanmiyor
Onlari kullansam olmaz mi?
Yanit:
Hayir
olmaz
Onlar oludur
tahmin ettiginizden cabuk bozulurlar
Les gibi kokmasalar da bozuk olabilirler
Yemegin tadini rezil etmek bir yana midenizi de bozarlar
Elinizde dogru durust midye kalmadiysa baska yemek yapin
Soru:
Bari bir iki tanesini kullanayim
En irileri olu cikti
Yanit:
OLMAZ! Dit
hmmmm
dit! Atin onlari
cabuk
Soru:
Bu haslama suyu igrenc gorunuyor
Camur gibi
Ustelik dibinde de kum/protein vs
birikmis
Gercekten bunu mu kullanacagim pilavda ve midyelerin son pismesinde?
Yanit:
Evet
kabuguyla pistigi icin haslama suyu biraz tortulu olur ve tortularin bir kismi yenecek gibi degildir
Onerim
oncelikle haslama suyunu 1/2 saat kadar dinlenmeye birakin
Sonra ince bir tulbentten (ya da cheese cloth'tan) yavas yavas suzerek baska bir kaba aktarin
Tencerenin dibinde kalan tortuyu ve suyun yaklasik 1/5'ini atabilirsiniz
Geri kalanini kullanmanin bir sakincasi yoktur
Eger bu suyu pilavda kullanmazsaniz gercek midye dolma tadi alamazsiniz
haberiniz olsun
kabuklarini kapatiyorum
zemberek gibi aciliyorlar
Yoksa ben yeteneksiz miyim?
Yanit:
Hayir
yetenekle ilgisi yok
Midyeleri ikna ettiniz mi? Hayir
tabii ki etmediniz
Ikna yontemi
tam anlamiyla bir kol burkma harekati aslinda
Kabuklar ayni duzlemde olacak sekilde (ya da baska bir deyisle "tamamen") acin
Sonra birini sabit tutup otekisini 90 derece cevirin
Bu islem
kabuklari birbirinden kopartmadan yaylanmaya neden olan baglari kopartacaktir
Simdi istediginiz gibi doldurun
kabugu kapatin
Iste bu kadar
Asagidaki fotograflarda olayi saniye saniye yansittim
devrilip aciliyorlar
Lastikle ya da iple baglasam olmaz mi?
Yanit:
Hayir
olmaz! Iple baglamak
icini doldurmaktan uzun surecegi gibi sonucta kayip hicbir ise de yaramayabilir
Caniniz lastik tatli midye dolma yemek istemiyorsa paket lastigi de kullanmayin (ben kullanana rastladim
afedersiniz tadi burada soylenmeyecek kadar berbatti)
Tencerenin dibine askeri nizam
sIkI sIkI yerlestirirseniz
dolmalar kabuklari acilmadan ve suyun icinde yuzmeden pisecektir
bendeki midyeler tencereye cok/az geldi
Ne yapacagiz simdi?
Yanit:
Buraya kadar okuduysaniz yapmaya cok niyetlisiniz galiba
son bir tuyo daha vereyim
Eger tencere kucuk geldiyse lutfen tencereye kat cikmayin
Midye dolmalari suyun icinde yuzdurmek ne kadar kotuyse buharda pisirmek de o kadar az lezzetli yapiyor
Ikinci bir tencereye gecin
Eger bu tencere de buyuk gelirse tencerenin icin ici su dolu bir kase koyun; yer kaplasin
Soru:
Kac tane yemek lazim?
Yanit:
Eger ugrasip 2 kg midye doldurduysaniz yarisini direk kendinize ayirin
Geri kalanini baskalari paylassin
Agzi sIkIca kapali bir kapta 2-3 gun buzdolabinda idare ediyor
O gun bitiremeseniz de bilin ki yapilanin yarisi yapana aittir! Bu fotograftaki disimin kovuguna bile gitmemistir
Olmus mu diye bakarken bile bunun birkac katini gotururum ben
(Bu arada
ben = Dalgic Erik)
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul