Konu
:
Hangi Baharat Hangi Yemeklere Yakışır
Yalnız Mesajı Göster
Hangi Baharat Hangi Yemeklere Yakışır
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Hangi Baharat Hangi Yemeklere Yakışır
Anason (anise) :
Kahverengine yakin yesil renkte
oval maydanozgillerden Pimpinella anisum bitkisinin tohumu
Butun veya hafif dovulmus olarak genellikle kurabiyelerde
hamurislerinde
kraker ve ekmeklerde kullanilmaktadir
Kavruldugu zaman tadini arttiran anason tohumu Turkiye'dede yetistirilmektedir
Biberiye (rosemary) :
Akdeniz çevresinde çok yetişen
güzel kokulu yapraklarını dökmeyen
çiçekleri soluk mavi renkli
bir bitki (Rosmarinus officinalis)
Kurutulmus biberiye otunun dikenimsi yapraklari biraz dovulup parcalanarak balik bugulamada
et ve soslu tavuk yemeklerinde
pizzalarin sosunda kullanilir
Defne yapragi (bay leaves) :
Aromali Laurus nobilis bitkisinin acik yesil renkteki yapraklari
Corbalarda
domates soslarinda
pilavlarda
diger et
sebze ve balik yemeklerinde
marine yapiminda kullanilir
Akdeniz ulkelerine ozgu olan Defne bitkisi Turkiye'de de yetistirilmektedir
Fesleğen veya Reyhan Otu (basil) :
Ocimum basilicum Akdeniz ulkelerinde yetisen yapraklari hafif acimsi
kokulu bir bitki
Soslu sebze ve et yemeklerinde
soslarda ve ozellikle pizza sosunda kurutulmus reyhan kullanilmaktadir
Haşhaş Tohumu (poppy seed) :
Papaver somniferum bitkisinin siyaha yakin renkte
ufak tohumlarından olusan hashas tohumu Turkiyede genellikle kavrulmus olarak hamur islerinde
ayrica coreklerin ustlerine serpistirmek icin kullanilir
Hint cevizi/ kucuk hindistan cevizi (nutmeg) :
Myristica fragans; bu ağacın hoş kokulu tohumu
küçük hindistanceviz
Tatlilarda
keklerde ve diger herturlu tuzlu yemeklerde aromayi arttirici olarak kullanilir
Italyan
Fansiz ve Hindistan mutfaklarında ve daha bircok ulkede diger baharatlarla karistirilarak kullanilan bir baharat cesididir
Kakule (cardamom) :
Zencefilgillerden
sıcak iklimlerde yetişen güzel kokulu bir bitki (Elettaria cardamomum)
Danimarka tarzi ekmek
unlu maamullerde
Afrika
Arap mutfaklarında baharat olarak
ayrica yesil tanelerin icinden cikan tohumlarla cay ve kahve yapımında birlikte kaynatılarak kakuleli kahve
cay yapimında kullanılmaktadir
Karabiber (black pepper) :
Zeytinsi
meyvelerin taneleri yuvarlak
yaprakları kalp biçiminde bir bitki (Piper nigrum)
Dunyaca butun yemeklerde kullanilan karabiberin tadini korumasi icin ozellikle tuketilecegi zaman ogutulup kullanilmasi tavsiye edilmektedir
Ana ureticisi Hindistan
Endonezya ve Brezilyadir
Eski caglarda cok degerli olan baharat vergi
kira
borc odemelerinde parayla eşdeğer olarak kullanılmıştır
Karanfil (cloves) :
Et
tavuk kızartmalarında (üst kısmına bütün olarak batırarak)
kurabiye
kek (toz halinde) ve tatlilarda
Turkiye'de bazı yorelerde cayi kokulandirmak icin karanfil kullanilir
Ayrica agizdaki sarimsak kokusunu gidermek icin bir tane agiza alinip cignenir
karanfilin guclu aromasi bu kokuyu giderir
Ana ureticisi Endonezyadir
Kekik (oregano) :
Butun et kizartmalarinda
ozellikle Italyan mutfaginda
domates kaynakli soslarda
pizzalarda
hamur islerinde
yumurta ve mantarli yemeklerde kekik kullanilmaktadir
Turkiye kaliteli kekik uretiminde ilk siralarda yer almaktadir
Kereviz Tohumu (Celery Seed) :
Apium graveolens adli bitkinin kerevize yakin tatdaki tohumlarindan olusur
Tursu yapiminda tadlandirmak icin
salata soslarinda
corbalarda
kizartma etlerin soslarinda kullanilir
Her turlu yemege farkli bir tad katmak icin once kavrulup salca ilave ederek veya toz haline getirip serpistirmek sureti ile kullanilabilir
Maydonozgillerden Yapraklar - Coriander
Kişniş (coriander) :
Maydanozgillerden yaprakları maydanozu andıran
20-60 cm yükseklikte
tüysüz
bir yıllık ve otsu bir bitki (Coriandrum sativum)
Bu bitkinin baharat olarak kullanılan kurutulmuş meyvesi veya tohumu
Koftelerde; kereviz
patlicanli
soganli
sosisli yemeklerde
mercimek
patates
baklagilli yemeklerde
ayrica biskuvi ve hamurislerinde kişniş kullanilabilir
Ana ureticisi Fas'tir
Kimyon (cumin) :
Cuminum cyminum bitkisinin tohumundan elde edilir
Kofte
izgara
etli dolamalrda
corbalarda kullanilir
Hindistan
Meksika mutfaginda onemli yer tutar
Havuç
domates
biber salatalarının soslarında
fırında
balık (biberiye
defne yaprağı
fesleğen ile)
lahana
patlıcan mercimek gibi sebzelerde
patatesli yemeklerde kullanılır
Mercanköskün - MarjormanMercakköşk (marjoram) :
Küçük yapraklı
güzel kokulu bir saksı bitkisi
Kekikle iliskili oldugu soylenen mercankoskun kekikten daha tatli ve hos bir tadi bulunmaktadir
Balık ve et yemeklerinde
kuzu ve dana eti ile yapılan ızgara ve soslu yemeklerde
domatesli yemek ve salatalarda
haşlanmış sebzelerde (lahana pırasa havuç patates) kullanılır
Tavuk kızartmalarında fırına koymadan önce tavuğun içine bir miktar konulabilir
Ayrıca limon ve zeytinyağı ile kullanılması tavsiye edilir
Kuru sebzeli yemeklere çorbalara
soğanlı patates
sosisli yemeklere
pizza sosuna kullanılır
Nane (mint) :
Ezogelin
mercimek gibi corbalarda
kuzu etinde
soslarda (cacik gibi)
cay ve diger iceceklerde
tatli ve dondurmalarda servis yapilirken
ayrica salata ve dolmalarda nane kullanilir
Orta caglarda mutfaklardaki kullaniminin disinda toz haline getirilip disleri beyazlatmadada kullanilmistir
Rezene - FennelRezene (fennel) :
Sarı çiçekli
yaprakları iplik biçiminde parçalı
hoş kokulu
baharlı meyveleri anason gibi yemeklerde ve bazı içkilerde tat verici olarak kullanılan
hekimlikte gaz söktürücü olarak yararlanılan çok yıllık otsu bir bitki (Foeniculum vulgare)
spagetti soslarında
salata soslarında
patates salatalarında
somon
uskumru
levrek gibi balıkların buğulamalarında
mantar soslarında kullanılır
Çerkez tavuğu
kuzu eti ızgara balık
kabak
bazı tür keklere ve konservelere kullanılır
Safran (saffron) :
Cok pahali bir baharattir
Baharda çiçek açan soğanlı bir kültür bitkisi (Crocus sativus)
Bu bitkinin tepeciklerinin elle tektek toplanarak kurutulmasıyla elde edilen safranin 225
000 tanesi ancak yarim kiloya yakin urun verir
Genel olarak renklendirmek ve tad vermek icin sıcak suda eritilmek sureti ile özellikle pilav
zerde
rizotto gibi yemeklerde
hamur islerinde
balik yemeklerinde kullanılır
Sumak - SumacSumak (sumac) :
sıcak bölgelerde yetişen
kabuğu hekimlikte
yaprakları dericilikte kullanılan bir ağaç
somak (Rhus coriafia)
Bu ağacın
ekşilik vermek için dövülerek yemeklere katılan mercimeğe benzeyen meyvesi
Salatalarda (yeşil salatalar
domates
taze soğan) ve genellikle yoğurtlu kebaplarda kullanılır
Sumak ekşisinin antiseptik özelliği nedeniyle salatalarda kullanılmasında yarar vardır
Susam - Sesame SeedSusam (sesame seed) :
Sıcak bölgelerde yetişen küçük bir bitki (Sesamum indicum)
Bu bitkinin küçük
sarımtırak tohumu
Tad vermek icin herturlu ekmek
hamurisi
bazı keklerde ve salata soslarinda kullanilir
Cok eski tarihlerden beri kullanilan baharatlardan biri olan susam
yaklasik M
O
1500 yillarinda Misirlilar tarafindan ilac olarak kullanilmistir
Tarcin - cinnamonTarçın (cinnamon) :
Cinnamomum ağacının
içinde kokulu bir yağ bulunması dolayısıyla bahar gibi kullanılan kabuğu
Sütlü tatlılarda
salep
boza
pastalarda
meyve kompostosunda
keklerde
elma turtasında ve dondurmalarda kullanılır
Çubuk halindeki tarçın ıhlamur ve karanfille kaynatılmak sureti ile sıcak bir kış içeceği olarak içilir
Tarhun otu - TorregonTarhun Otu (tarragon) :
Anasonla nanenin aromalarini andiran Artemisia dracunculus adli bitkinin kurutulmus yapraklari
Sebze çorbalarında her türlü salata (özellikle yeşil veya domatesli) ve soslarında
söğüş
omlet
ızgara somon balığı
haşlanmış veya pişirilmiş tavuk
dana ve av etlerinin soslarında (bearnez
holandez
römulad vb) kullanılır
Yavan yemeklere çeşni katar
Tarhunotu güzel kokusuyla tuz
biber ve sirkenin yerini tutabilir
Yenibahar - Allspice
Aromasi karanfil
hint cevizi ve tarçın karışımını andirdigi icin ingilizcede allspice adini alan yenibahar bezelye taneleri buyuklugundedir
Türk mutfağında özellikle etli ve zeytinyağlı dolmalarda
genel olarak soslarda
et yemeklerinde
köftelerde
değişik tatlılarda kullanılır
En çok üretildiği ülke Jamaika'dır
Zencefil - GingerZencefil (ginger) :
Hindistan ve Malezya'da yetişen
yaklaşık 100 cm yüksekliğinde
kamış görünüşünde
çok yüksek ve otsu bir bitki (Zingiber officinale)
Unlu
yumurtalı beyaz soslarda bir çay kaşığının yarısı ilave edilir
Özel bir tadı vardır
Bazı etli dolmalara konulur
ızgara etlere pişmeden önce serpilir
Tatlılara ve bazı kuru pastalara
kurabiyelere konulur
Sahlep piştikten sonra tarçın ile beraber üzerine dökülür
Ihlamurla karıştırıldığında soğuk algınlığının ve öksürüğün en iyi ilacıdır
ZerdecalZerdeçal:
Curcuma longa bitkisinin kurutulmus kökü
Pirinç pilavı
her türlü makarna ve hamur işlerinde
balık çorbalarında
mayonezlerde kullanılır
Ayrıca çiğ olarak rendelenmiş ve beşamel sos ilave edilmiş kereviz salatalarının içine ilave edilebilir
Zencefili andiran gorunumlu olan kökün tadi zencefille karabiber arasindadir
Pilavlarda
hamur islerinde
hardal sosu yapiminda
tereyag ve peynirlerde kullanilmaktadir
Mahlep (mahalep) :
Acı bademi andıran bir kokusu vardır
Keklere
çöreklere
kuru pastalara (Bir kg una bir çorba kaşığı koymak sureti ile) ilave edilerek kullanılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul