Yalnız Mesajı Göster

Baklava Şerbeti Yapımı Ve Püf Noktaları Nelerdir

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Baklava Şerbeti Yapımı Ve Püf Noktaları Nelerdir





kalburabastı gibi hamurlu tatlılarda şerbetin çok sıcak olması ve koyu olmaması gerekir ki tatlı şerbeti çabuk çeksinLokma tatlısı (tarifi yakında) gibi mayalı hamurdan bir tatlı yapıyorsanızçok cıvık bir şerbet olmaması gerekir

Yufkası tek tek açılan tatlılarda tatlının çeşidine göre şerbet ayarı değişiklik gösterirÖrneğin burma baklava gibi hamur yoğunluğu az ve gevrek tatlılarda şerbetin ılıktatlının soğuk olması lazım ki gevrekliği kaybolmasın

Meşhur Antep baklavasının yapılışını televizyonda mutlaka görmüşsünüzdürŞerbet verilirken hem tatlıhem şerbet sıcaktır ve baklava şerbetin içinde kaynarEğer siz evde yaptığınız baklavaya aynı işlemi uygularsanızbaklava hamur gibi olur Çünkü imalathanelerdeki açma ve pişirme yöntemleri evdekilerden çok farklıdır

O halde evde yapılan baklavalara şerbet nasıl verilmeli? Acizane anlatmaya çalışayım

Baklava şerbeti nasıl ayarlanır?

40 cmlik yuvarlak bir tepsi baklava için

?3 su bardağı şeker
?3 su bardağı su
?1 iri dilim limon
?Bir çay kaşığının üçte biri tuz
Şerbetin yapılışı

?Şekersu tuz ve limonu tencereye koyupocağın altını açınŞeker eriyene kadar karıştırınTecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyorTuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem
?İçine limonu kabuklu atmıyacaksanızçeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika evvel ekleyinOcaktan almadan hemen önce eklersenizşerbet şekerlenir
?Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonraaltını kısıp tam 30 dakika kaynatmaya devam edinKıvamına gelmiş bir şerbetinkaynarken çıkardığı ses ilk kaynamaya başladığı zamankinden farklıdırBaştakine göre baloncuklarda irileşmiştir
?Şerbetin kıvamı oldukça koyu olmalıdır kitatlı şerbeti hemen içine çekiphamurlaşmasın
?Eğer kat kat açılmışgevrek bir tatlıysa şerbeti ılıyana kadar bekletip sonra tatlıya dökünYok tatlınız biraz kalınca ve sertse şerbeti ocaktan alır almaz dökün ve üstünü kapatın ki sert kalmasınBen yaptığım baklavaya şerbeti ocaktan aldıktan 15 dakika sonra verdimÇünkü çok gevrek bir baklava idi
?Şerbeti bekletme süreside oda sıcaklığına bağlı olarak değişirSoğuk bir mutfaktaki 15 dakikaylasıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmazBurası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldiSoğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım
?Kısacası soğuk tatlıya ılık şerbet dökülecek

Alıntı Yaparak Cevapla