Konu
:
Baklava Şerbeti Yapımı Ve Püf Noktaları Nelerdir
Yalnız Mesajı Göster
Baklava Şerbeti Yapımı Ve Püf Noktaları Nelerdir
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Baklava Şerbeti Yapımı Ve Püf Noktaları Nelerdir
kalburabastı gibi hamurlu tatlılarda şerbetin çok sıcak olması ve koyu olmaması gerekir ki tatlı şerbeti çabuk çeksin
Lokma tatlısı (tarifi yakında) gibi mayalı hamurdan bir tatlı yapıyorsanız
çok cıvık bir şerbet olmaması gerekir
Yufkası tek tek açılan tatlılarda tatlının çeşidine göre şerbet ayarı değişiklik gösterir
Örneğin burma baklava gibi hamur yoğunluğu az ve gevrek tatlılarda şerbetin ılık
tatlının soğuk olması lazım ki gevrekliği kaybolmasın
Meşhur Antep baklavasının yapılışını televizyonda mutlaka görmüşsünüzdür
Şerbet verilirken hem tatlı
hem şerbet sıcaktır ve baklava şerbetin içinde kaynar
Eğer siz evde yaptığınız baklavaya aynı işlemi uygularsanız
baklava hamur gibi olur
Çünkü imalathanelerdeki açma ve pişirme yöntemleri evdekilerden çok farklıdır
O halde evde yapılan baklavalara şerbet nasıl verilmeli? Acizane anlatmaya çalışayım
Baklava şerbeti nasıl ayarlanır?
40 cm
lik yuvarlak bir tepsi baklava için
?3 su bardağı şeker
?3 su bardağı su
?1 iri dilim limon
?Bir çay kaşığının üçte biri tuz
Şerbetin yapılışı
?Şeker
su
tuz ve limonu tencereye koyup
ocağın altını açın
Şeker eriyene kadar karıştırın
Tecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyor
Tuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem
?İçine limonu kabuklu atmıyacaksanız
çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika evvel ekleyin
Ocaktan almadan hemen önce eklerseniz
şerbet şekerlenir
?Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonra
altını kısıp tam 30 dakika kaynatmaya devam edin
Kıvamına gelmiş bir şerbetin
kaynarken çıkardığı ses ilk kaynamaya başladığı zamankinden farklıdır
Baştakine göre baloncuklarda irileşmiştir
?Şerbetin kıvamı oldukça koyu olmalıdır ki
tatlı şerbeti hemen içine çekip
hamurlaşmasın
?Eğer kat kat açılmış
gevrek bir tatlıysa şerbeti ılıyana kadar bekletip sonra tatlıya dökün
Yok tatlınız biraz kalınca ve sertse şerbeti ocaktan alır almaz dökün ve üstünü kapatın ki sert kalmasın
Ben yaptığım baklavaya şerbeti ocaktan aldıktan 15 dakika sonra verdim
Çünkü çok gevrek bir baklava idi
?Şerbeti bekletme süreside oda sıcaklığına bağlı olarak değişir
Soğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla
sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmaz
Burası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldi
Soğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım
?Kısacası soğuk tatlıya ılık şerbet dökülecek
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul