Konu
:
Makarna Kaç Dakikada Pişer ?
Yalnız Mesajı Göster
Makarna Kaç Dakikada Pişer ?
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Makarna Kaç Dakikada Pişer ?
Makarna kaç dakikada pişer ? - Makarna ne kadar sürede haşlanır?
Makarna Haşlarken Yapışmaması ve Taşmaması için ne yapılmalıdır?
Makarna haşlarken başında beklemezseniz genelde suyunu taşırırsınız
Özellikle yeni makarna yapmaya başlayanlar da makarnaların birbirine yapışmasını önleyemezler
İşte size her iki derdinize de derman olacak bir çözüm yolu; makarna haşlarken suyuna biraz tereyağı veya birkaç çay kaşığı bitkisel yağ katarsanız
tenceredeki suyun taşmasını ve makarnaların birbirine yapışmasını önlemiş olursunuz
Makarna Pişirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
# Çubuk makarnanızı tencereye sığdırmak için ille de bölmeniz gerekmiyor
Bırakın
kaynar suda yarı boylarına kadar dursunlar
Uçları yumuşayınca
elinizle yukardan bastırarak hepsini boylu boyunca suyun içine sokabilirsiniz
# Makarna haşlarken yaşanan önemli bir sıkıntı da haşlama suyunun taşmasıdır
Makarna haşlarken suyuna biraz tereyağı veya birkaç çay kaşığı bitkisel yağ katarsanız
tenceredeki suyun taşmasını önleyebilir ve makarnaların daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz
# Makarnanın haşlama suyuna yarım çay bardağı süt koyup lezzetini artırabilirsiniz
# Makarnanın tadını yoğunlaştırmak istiyorsanız; yağlı soslar yerine sebzeli
peynirli
zeytinli ve yoğurtlu sosları tercih edebilirsiniz
# Sade makarna buzdolabında
saklama kabında ve ağzı kapalı olarak 2-3 gün bekletilebilir
Soslanmış makarnayı ise bu kadar süre saklamak mümkün değildir
Bu yüzden makarnaların tamamını soslamak yerine sofranıza yetecek kadarını kullanıp kalan sosu ve makarnayı ayrı ayrı saklayabilirsiniz
# Hazırlayacağınız makarna soslarını makarna haşlanırken pişirip
makarna süzüldükten hemen sonra üzerine dökün ve karıştırın
Makarnayı ayrıca sosla birlikte tekrar pişirmeyin
# Makarnanızın lezzetini artırmak istiyorsanız; haşlama suyuna bir iki baş soğan
havuç vBulletin
sebzeler koyabilirsiniz
Eğer makarnada sebze lezzetinden hoşlanmıyorsanız; suyun içine bir miktar et suyu veya tablet bulyon da katabilirsiniz
# Özene bezene hazırladığınız makarna sosunu ısıtırken zorlanabilirsiniz
Mesela tencerenin dibi tutabilir ya da alt tarafı ısınıp üst kısmı soğuk kalabilir
Oysaki makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içine koyup bir süre ocakta bekletirseniz
bu sorundan kurtulmuş olursunuz
# Makarnayı daima içinde kaynar bol su bulunan büyük boy bir tencerede haşlayın
1 paket
500gr makarnayı 5lt suyla haşlayınız ve bu gramaja uygun büyüklükte tencere seçiniz
# Makarnanın haşlama suyuna kaynamadan tuz atmayınız
Atarsanız kaynama süreci gecikecektir
Su fokurdamaya başladıktan sonra tuz atıp arkasından hemen makarnaları atabilirsiniz
# Makarna haşlanırken tencerenin kapağını kapatmayınız
Bu durumda tencereniz taşma yapabilecektir
# Makarna haşlanıp süzüldükten sonra vitamin ve lezzetinin kaybolmaması için soğuk sudan geçirmeyiniz
Ama belirli bir müddet soslanmadan bekleyecekse yapışmaması için sıvı yağla yağlayarak bekletebilirsiniz
# Haşlama suyunuz kaynayıp makarnanızı attıktan sonra makarnaları tahta bir kaşıkla muhakkak 1 kez karıştırınız
# Makarnanın ideal pişirme süresi paketlerin üzerinde yazmaktadır
Bu süre makarnanın şekline göre değişir
Kaynayan suya makarnayı kattıktan sonra suda belirli bir süre durulma olacaktır
Makarnanızın pişme süresi bu durulma geçip su tekrar kaynamaya başladıktan sonra başlar
Makarnanın pişip pişmediğini anlamanın en geçerli yolu ise tadına bakmaktır
Bu nedenle pişirme sırasında paket üzerinde yazan süreden 3
2 ve 1 dakika önceden makarnanın tadına bakınız
# Soslu bir makarna yapıyorsanız
kaynama süresini 1 dakika kısaltabilirsiniz
Çünkü sosun sıcaklığıyla makarna bir miktar daha pişecektir
# Makarnayı pişirirken
haşlama suyuna tuz atınız
çünkü makarna tuzu sever
Tuzu
makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız
Tuzun erimesine fırsat verdikten sonra makarnanın hepsini aynı anda atınız
Eğer tuz diyetiniz varsa tuz yerine limon sıkabilirsiniz
# Makarnayı süzmek için küçük delikli ve ayaklı bir süzgeç daha iyi olur
İri delikli süzgeçler pişme suyunun bir anda boşalıp makarnaların birbirine yapışmasına neden olur
Halbuki makarnayı bir miktar nemli bırakmakta fayda vardır
Böylece makarnanın
sosunu iyice özümsemesini sağlamış olursunuz
Ayrıca makarna pişer pişmez süzülmelidir
Suyun içinde bıraktığınız her dakika
pişme süresine eklenecektir
# Makarnayı süzmeden önce pişme suyundan bir bardak kenara ayırmak faydalıdır
Makarnanın veya sosunun kuru olması durumunda bu sudan eklenerek ayarlama yapılabilir
Pişirme suyuna makarnanın nişastası geçmiş olacağından bu suyla yapacağınız ilave
duru sudan daha lezzetli olacaktır
# Makarnanız için kısa sürede pişmesi gereken bir sos yapmak isterseniz
geniş tabanlı açık bir tava veya küçük bir tencere; yavaş pişmesi gereken soslar içinse
kenarları daha yüksek ve altı kalın tava veya tencereler kullanılmalıdır
Yüksek kenar buharlaşmayı yavaşlatır
kalın alt ise uzun pişme süresinde sosun tabana yapışmasını engeller
# Makarnayı süzdükten sonra
sosla iyice karıştırmak için büyükçe bir çukur servis tabağınız olmalıdır
Bu aşamada hız önemlidir
Makarna süzülür süzülmez sosla karıştırılmadır
Eğer makarnayı süzgeçte bekletirseniz makarnalar birbirine yapışır
Sos
her bir makarna tanesine iyice bulaşmalı ancak makarna sos içinde yüzmemelidir
# Makarnanız haşlanmaya yaklaştığında; lavabonuzun içinde süzgeciniz hazır bulunsun
Süzerken
süzgecin etrafından sıcak su akıtmaya başlayın ki
süzgeç sıcak makarnaya hazır olacak derecede ısınsın
Süzgecin nemli kalması makarnanın kurumasını engellemeniz için önemlidir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul