Konu
:
Kireç Kaymağında Patlıcan Reçeli Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Kireç Kaymağında Patlıcan Reçeli Tarifi
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kireç Kaymağında Patlıcan Reçeli Tarifi
[/LEFT]
Malzemeler
1 kg
bebek patlıcan veya küçük boy körpe patlıcan
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
1 çay kaşığı limon tuzu (çok dolu olmayacak)
Yarım boru tarçın
2 adet karanfil
300 gr
sönmemiş kireç
3 lt
su
Kireç kaymağında patlıcan reçeli nasıl yapılır?
Öncelikle kireç kaymağını hazırlayacağız
Sönmemiş kireci akşamdan büyük bir kavanozun içine koyup üzerine suyu ekleyin
2 saat öncesinde de konsa olur ama bu şekilde suyu daha berrak oluyor
Üzerini yarı açık bırakın
Normalde kireç suyu görünce patlayarak çözünür fakat kireç bayatsa patlamaz fakat yine de çözünür
Patlıcanları tamamen soyun
Çok küçükse doğramadan bütün halde bırakın
Biraz daha iriceyse 4 e veya 6 ya bölün
Kireç kaymağını yani kirecin üzerine koyduğunuz durulmuş suyu ayrı bir kaba bulandırmadan alın ve patlıcanları içine atın
Patlıcanların suya tam batması için üzerine bir ağırlık koyun
Ben kireç suyunda tam 16 saat beklettim
12 saatten daha az olmasın
Yoksa patlıcanlar istediğimiz sertlikte olmaz
Bu süre sonunda patlıcanları kireç suyundan alın
4-5 su yıkayın ve tekrar suya koyun
1 saat kadar da bu suda bekletin
Bekleme esnasında bir tencereye su ve şekeri alıp 5-6 dakika kadar kaynatın ve ılımaya bırakın
Patlıcanları sudan çıkarıp tekrar yıkayın ve ılık şerbetin içine atın
Kaynamaya başlayınca altını kısın ara sıra kevgirle patlıcanları şerbete hafif bastırın ve yavaşça karıştırın ki her yeri eşit olarak şerbeti alsın
Yarım saat kadar üzerini tabakla kapatıp ağırlık yaparak şerbete batmasını sağlayabilirsiniz
Yaklaşık 2-2
5 saat boyunca bu şekilde pişecek
Bu süre sonunda patlıcanlar şeffaf bir hal alacak
Sonra ocağın altını açın ve şerbetin kıvam almasını sağlayın
Tarçın ve karanfili ekleyip 10 dakika kadar içinde tutun ve sonra çıkarın
Normal reçel kıvamına gelmesine yakın limon tuzunu atın ve 1-2 dakika daha kaynatın
Sıcakken cam bir kavanoza alın ve soğuyunca kapağını kapatıp serin bir yerde muhafaza edin
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul