Konu
:
Değişik Makarna Sosu Tarifleri-Değişik Makarna Sosu Yapılışı
Yalnız Mesajı Göster
Değişik Makarna Sosu Tarifleri-Değişik Makarna Sosu Yapılışı
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Değişik Makarna Sosu Tarifleri-Değişik Makarna Sosu Yapılışı
Değişik Makarna Sosu Tarifleri-Değişik Makarna Sosu Yapılışı
Birbirinden farklı soslar ile makarnalarınız çok daha lezzetli olacak
sofralarınıza yeni bir renk ve tat gelecek
Makarnanızın lezzetine lezzet katacak çeşit çeşit soslar
Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur
Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir
İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu
Spagetti:
Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda
bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır
Erişte gibi yassı makarnalar:
Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir
yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir
Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur
Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir
Mantı ve midye şekilli makarnalar:
Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır
Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler
Kalem
boncuk şekilli makarnalar:
Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur
Salatada da kullanılabilir
BOLONEZ SOS
Malzemeler
1 litre
100 gram margarin
250 gram yağsız dana kıyması
20 gram rendelenmiş soğan
1 diş ince kıyılmış sarımsak
400 gram rendelenmiş domates
4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber
½ çorba kaşığı tuz
1 adet defne yaprağı
45 ml domates sosu
Yapılışı
Margarini bir tavada kızdırın
Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun
Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın
Ateşi kısın
15 dk daha pişirip
içine tuz
karabiber ve defne yaprağı ilave edin
Önceden hazırlanan domates sosunu katın
Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın
Artık servise hazır
DOMATES SOSU
Malzeme
5 litre
300 gram margarin
400 gram havuç (küp şeklinde)
200 gram kereviz (küp şeklinde)
40 gram rendelenmiş soğan
1 adet ince kıyılmış sarımsak
1 adet defne yaprağı
1 dal taze kekik
400 gram un
600 gram domates püresi
50 gram toz şeker
½ çay kaşığı tuz
1 çimdik karabiber
3 lt et suyu
Yapılışı
Derin bir tavada margarini kızdırın
Havuç
kereviz
defne yaprağı
taze kekik
soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın
Unu katıp
sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın
Domates püresini ekleyip karıştırın
Et suyunu bir taşım kaynatın
Sıcak et suyunu
hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz
Şekeri katıp
tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin
Oluştukça kefini alın
İnce bir süzgeçten geçirip
süzün
Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın
Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz
MİLANEZ SOS
Malzeme
1/2 litre
50 gram margarin
200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana janbon
200 gram domates
1 çay kaşığı karabiber
½ ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Margarini derin bir tavada eritin
Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin
Dana janbonu
domatesi ekleyin
Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın
Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin
Tuz ve karabiberini ekleyip
ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapın
NAPOLİTEN SOS
Malzeme
1 litre
50 gram margarin
400 gram domates
5 gram sarımsak
3 adet çarliston biber dilimlenmiş
500 ml domates sos
1 bağ maydanoz ince kıyılmış
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
Margarini bir tencerede kızdırın
Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın
Sarımsağı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın
Domates sosunu ekleyin
Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın
Ateşi kısın
Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın
İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun
VİNEGRET SOS
Malzeme
1 litre
200 ml sirke
700 ml zeytinyağı
75 gram ince kıyılmış soğan
50 gram ince kıyılmış kapari
1 çimdik tuz
1 çimdik karabiber
¼ kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı toz hardal
Yapılışı
Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın
Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan
kapari ve maydanozu karıştırarak
tuz
karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın
Sosunuz servis hazır
afiyet olsun
NOT:
Bu sos makarna salatalarında kullanılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul