Konu
:
Asure
Yalnız Mesajı Göster
Asure
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Asure
• 750 gr aşurelik buğday
• 1/2 su bardağı pirinç
• 1
5 su bardağı nohut
• 1 su bardağı kuru fasulye
• 200 gr konserve mısır
• 500 gr kuru incir
• 500 gr kuru kayısı
• 200 gr kuru üzüm
• 1 ad
elma
• 1 portakalın kabuğu
• 100 gr kuş üzümü
• 100 gr tuzsuz fıstık içi
• 9 su bardağı toz şeker
• 4-5 adet karanfil
• 2 yemek kaşığı gül suyu
• 1 tatlı kaşığı tuz
Üzerini süslemek için :
• tarçın
• ceviz
• çam fıstığı
• fındık
• tuzsuz fıstık
• susam
• kuş üzümü
• file fıstık
• nar
1
Bir gece önce buğdayı elimle iyice ovarak duru su elde edene kadar yıkadım
Tarifi bloga yazacağım için saydım
tam 16 kez su değiştirdim
2
Pirinci de aynı şekilde duru su çıkıncaya kadar yıkadım
3
İkisini birlikte aşure tenceresine koyarak üzerini yaklaşık dört parmak geçecek kadar su ilavesi ile ocağa yerleştirip hafif tıklattım
Bu annemin tabiridir
Kaynamaya başladığı an kapatılması gerektiğini ifade eder
4
Tenceredeki suyu süzerek tekrar aynı şekilde doldurdum ve kaynamaya başladığı an yine ocağı kapattım
4
Kapağını kapatıp önce büyükçe bir havlu onun üzerini de battaniye ile sıkıca sardım
5
Nohut ve fasulyeyi de yine akşamdan haşladım
Nohudun kabuklarını soydum
6
Sabah aşure tenceresinin kapağını açtığımda buğdayların gayet iyi bir şekilde patladığını
tencerenin yarısına kadar geldiğini sevinçle gözlemledim
7
Fındık
çam fıstığı
tuzsuz fıstık ve susamı 180 ºC fırında 5’er dakika fırınladım
8
Kuru kayısı
kuru incir
portakal kabuğu ve elmayı küçük küçük doğradım
Ayıklanacakları ayıklayıp hepsini yıkadım
9
Tencereye bitimine beş parmak kalacak şekilde su ilave ederek ocağa yerleştirdim
Suyu ölçmek aklıma sonradan geldi ne yazık ki
10
Kaynamaya başlayınca önce nohut
fasulye ve mısırı ilave ettim
11
Bu aşamada su azaldığı için 5 su bardağı daha su ekledim
12
Karanfili 1 çay bardağı su ile 3-4 dakika kaynatarak süzgeç ile suyunu süzüp ilave ettim
13
Sırasıyla zor pişenden kolay pişene doğru incir ve şeker hariç bütün malzemeleri ekleyerek dibi tutmaması için aralıklarla sürekli karıştırdım
14
İnciri ilave edip 4-5 dakika daha kaynattım
15
Son olarak tozşekeri ilave edip karıştırdım
16
Şekerli olarak da yine 4-5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapattım
17
Sıcakken kaselere boşalttım
18
Hafif ılık olunca süsleme malzemeleri ile içimden geldiği gibi süsledim
Bu kısımda biraz uzun sürdü
Notlar :
1
Aşurenin kararmaması için buğdayın bol su ile iyice yıkanması önemlidir
2
İncir çekirdekleri dağıldığı ve aşurenin rengini kararttığı için en son eklenir
3
Ceviz aşurenin rengini kararttığı için iç malzemesine karıştırılmaz
4
Şeker ilave edene kadar kıvamı oldukça koyu olur fakat şeker ilave ettikten sonra sulanıp normal kıvama ulaşır
5
Buğday pirinçle birlikte ıslatıldığı için nişasta ilavesine gerek kalmadan kıvam kendiliğinden koyulaşır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul