Konu
:
Olasılıksız Kitap Özeti
Yalnız Mesajı Göster
Olasılıksız Kitap Özeti
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Olasılıksız Kitap Özeti
Olasılıksız Kitap Özeti
Özet :
yaşadığımız evrenin çarklarının nasıl döndüğünü hep merak etmişimdir
bugüne kadar
her şeyi allahın yarattığına inandım ve halen inanıyorum
ama biri bana bu çarkların nasıl döndüğünü anlatsa hiç de fena olmaz diye de düşünürdüm hep
geçenlerde okuduğum bir kitap beynimde arka arkaya onlarca kapıyı açtı ve birden aydınlandığımı hissettim
evet
o çok klişe tabirle
bir kitap okudum ve bütün hayatım değil
ama hayata bakıç açım tamamen değişti
sözünü ettiğim kitap
adam fawer'in OLASILIKSIZ adlı kitabı
kitap
bilim tarihine dair altın değerinde özet bilgilerle desteklenmiş
kurgusu kusursuz ve uslubu müthiş derecede akıcı
son yıllarda okuduğum en iyi kitap olmasının yanı sıra
dediğim gibi kişisel tarihimde çok ama çok özel bir konuma oturmuş durumda
çok ama çok özet bir şekilde
kitaptan anladıklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum
öncelikle
yaşamın temel yapı taşının enerji olduğunu kabul eden kuantum fiziğini veri olarak almamız gerekiyor
buna göre
maddenin de düşüncenin de
evet
düşüncenin de en nihayetinde enerjiden ibaret olduğun savunan kuantum fiziğine göre
bu enerji sürekli hareket halinde
her şey hareket halinde olduğu için de
evrende her an yeni bir şey oluyor
her şey birbiriyle etkileşim halinde olduğu için
bir şey deki değişim ya da hareket "kelebek etkisi"yle evrendeki pek çok şeyi değiştiriyor ya da etkiliyor
bu
tasavvuftaki "her an yeniden yaratılan evren" öğretisi ile de birebir örtüşen bir bilimsel gerçek!
yani
içinde yaşadığımız evren
yer değiştiren ve hareket eden bir çok şey sebebiyle her an başka bir şeyin oluşumuna şahit oluyor
gelelim esas meseleye; ben hep
allahın ezelde ve ebedde olan her şeyi bildiği öğretisi ile özgür insan iradesinin birbiriyle nasıl tutarlı olacağını düşünmüşümdür
yani
insan özgür iradesiyle mi bir şeyi seçiyor yoksa allah mı öyle istiyor da biz öyle yapıyoruz
ben buna
bugüne kadar hep
biz öyle yaptığımız için allah öyle biliyor cevabını vermiştim
ama bugün artık bu cevabı tamamen unuttum
işin gerçeği şu: bizim önümüzde çeşitli olasılıklar var
onlardan birini tercih edebiliriz
ve birini tercih edip gerçekleştirdiğimiz anda da evrende bir takım şeylerin yerini değiştiriyor
bir takım şeyleri etkiliyoruz
yani mesela
ben bu yazıyı yazdım ve siz de okudunuz
ben
bu yazıyı yazmayabilirdim ve siz de bu yazıyı okumak yerine örneğin bir piyango talihlisi hakkında bir haber okuyabilir ve akşam eve dönerken bir piyango bileti almaya karar verebilirdiniz ve belki de size piyango vurabilirdi
yani ben bir şeyi tercih etmekle sizin hayatınızı etkiledim ve siz de kendi tercihlerinizle bir başkasının hayatını etkilediniz
kitapta diyor ki; tüm çevresel etkenleri bilip hesaplayan biri bütün olasılıkları hesaplayıp geleceği öngörebilir! ispatlanmış bilimsel bir teori bu! ve o zaman ben de şunu düşündüm: allah
her şeyi bildiğine
tüm çevresel faktörleri bilip hesaplayabildiğine göre
insanların özgür iradeleriyle şekillendirdiği milyonlarca olasıklı gelecek tasavvurlarının hepsine vakıf
yani allah
özgür insan iradesinin şekillendirdiği gelecekte neler olacağını bilebilir
hem de
insanın özgür iradesine hiç dokunmadan! o an ne yapacağımızı sadece biz biliyoruz! ve biz neye karar verirsek de gelecek öyle şekilleniyor!
ben
belki çok cahilim ve o yüzden bu kadar şaşırdım bilemiyorum
ama allahın bu evreni
bu yaşamı
bizi nasıl yarattığını
ezelde ve ebedde olan biteni nasıl bildiğini bu şekilde idrak etmiş olmak beni çok sevindirdi
Alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul