Konu
:
Yemekler Toprak Kaplarda Yarışacak
Yalnız Mesajı Göster
Yemekler Toprak Kaplarda Yarışacak
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yemekler Toprak Kaplarda Yarışacak
8 Mayısta yapılacak ''Uşak ve Yöresi Toprak Kapta Yemek Yarışması''nda 150 yemek çeşidinin yer almasını beklediklerini söyledi
Barlas AA muhabirine yaptığı açıklamada
Uşak Valiliği ve Uşak Üniversitesi ile birlikte düzenledikleri yarışma hakkında bilgi verdi
''Uşak 2011 Tanıtım Yılı'' etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen yarışmanın
bir ilk olduğunu
yarışmanın hazırlıklarının tamamlandığını belirten Barlas
yarışmanın üç ayrı kategoride gerçekleştirileceğini söyledi
Uşak Öğretmenevi'nde yapılacak yarışmanın Ege illeri içinde bir ilk olduğunu iddia eden Şeref Barlas
şu ana kadar yarışmaya 60 kişinin resmi müracaatta bulunduğunu belirtti
Yarışmacı sayısının 100'ü geçeceğini düşündüklerini dile getiren Barlas
sözlerini şöyle sürdürdü:
''İlimizin yöresel tatlarını ortaya çıkarmak ve bu tatları bir yemek kitabında toplamak amacıyla yarışma yapılmasına karar verildi
Yarışmaya ilimiz ve çevresinde ikamet eden vatandaşlarımız katılabilecek
Yarışmada Uşak yöresine ait toprak kapta pişirilen yemeklerin katılması şart
Çünkü toprak kapta pişirilen yemekler daha lezzetli ve sağlıklı olur
Ana yemek
ara yemek ve tatlı kategorilerinde yapılacak yarışmaya 150 çeşit yemeğin katılacağını düşünüyoruz
Yarışmaya katılmak için yaş sınırı yok
Her yaştan vatandaşlarımız bu yarışmaya katılabilir
Şu ana kadar 60 kişi yarışmaya başvurdu
katılımcıların büyük bölümü bayan
Erkek yarışmacıların da yarışmaya ilgi göstereceğini düşünüyoruz
8 Mayıs günü 12
00'da başlayacak yarışma
yaklaşık iki saat sürecek
Yarışmacılar yemeklerini evlerinde pişirip yarışma yerini getirecek
''
Yarışmanın kültürel birikimlerin ortaya çıkmasına katkı sağlayacağını düşündüklerini belirten Barlas
yarışmanın ardından bazı yöresel yemeklerin yarışma sayesinde yeniden lezzet duraklarında yer alacağını söyledi
Celpleme
Pişirge
Köstürme
Sızdırma
Ebemköfte
Arapaşı
Topalak
Alacatene gibi pek çok yemeğin yarışmada yer alacağını dile getiren Barlas
11 kişilik jüri ekibinin görev yapacağını
puanlamanın sunum ve görsellik
yöresellik ve orijinallık
lezzet ve kıvama göre yapılacağını anlattı
Şeref Barlas
yarışmanın geleneksel hare getirileceğini ve her yıl yapılacağını ifade ederek
sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yarışmada her üç kategoride birinci olan yarışmacılara bin lira para ödülü
ilk beşe giren yarışmacılara ise çeyrek altın verilecek
Yarışmanın ardından valilik tarafından bir yemek kitabı bastırılacak
Tüm yarışmacılarımıza bu yemek kitabından göndereceğiz
Yemeklerin et
sebze ağırlık olacağını düşünüyoruz
Çünkü yöremizde Yörük kültürü egemen
Yarışma nedeniyle ilçelere yaptığım ziyaretler sırasında ismini ilk kez duyduğum pek çok yemek olduğunu öğrendim
Bütün bu yemekler bu yarışmada görücüye çıkacak
Lezzetine güvenen tüm aşçılarımızı bu yarışmaya bekliyoruz
''
-YARIŞMADA YER ALACAK YEMEKLERİN BAZILARI-
Celpleme: Taze kesilmiş kuzu etinden çıkartılan pirzolaların arpacık soğanı
defne yaprağı ve az miktarda salçayla çömlek kapta odun ateşinde pişirilmesiyle yapılır
Genellikle dağ köylerinde misafir ağırlama günlerinde servis edilir
Pişirge: Bir miktar nohut bir gün önce haşlanır
Dinlendirilen nohudun içine bir yaşını geçmemiş erkek keçiye ait kemikli etlerin arpacık soğanıyla çömlekte pişirilmesiyle olur
İstenildiği takdirde bazı baharatlar yemeğe ilave edilir
Düğün yemeği olarak bilinir
Köstürme: Soğan
domates ve biberin hafif yağda kısık ateşte kavrulmasıyla meydana gelen yemeğe karabiber
pul biber
sarımsak ilave edilebilir
Ara yemek olarak bilinen köstürme aşı yumurtasız menemen olarak da bilinir
Yaz aylarında daha çok yapılır
Sızdırma: Kaynayan suya yumurtalar kırılır
15 dakika kadar pişirilir
bir tabağa çekilen pişmiş yumurtalar iri parçalara bölündükten sonra
tereyağı içinde kızartılan bir miktar uşak tarhanası ve salça yumurtaların üzerine dökülür
İsteğe göre karabiber
nane ilave edilir
Bazı evlerde bu yemeğin üzerine sarımsaklı yoğurt ile ilave edilir
Ebemköfte: Ulubey yöresine ait bir yemektir
Kuzu etinin bıçakla kıyma haline getirilmesinin ardından un
karabiber
naneyle karılır
Bir süre bekletilen köftelik karışım iri parçalara ayrıldıktan sonra isteğe göre ızgarada ya da yağda pişirilir
Özel günlerde pişirilen bir yemek olarak bilinir
Arapaşı: Bir miktar un kaynar suda pişirilir 3 santimetre kalınlığında tepsiye dökülür
Un tepside dinlenirken
kaynatılan tavuk eti parçalanır
kuru unla köfte haline getirilir
Oluşturulan küçük köfteler kaynar suda pişirilir
Tepside dinlenmeye alınan un kesilerek kaynayan köftelerin içine atılır
Tabağa çekilen yemeğin üzerine bul biberli sos yapılır ve servis edilir
Topalak: Düğün yemeği olarak bilinir
Kıymanın bulgur ve unla karılmasının ardından küçük köfteler yapılır
Hazırlanan salçalı suda bu köfteler kaynatılır
Bir süre bekletildikten sonra servis edilir
Alacatene: Yeşil mercimek ve bulgurun ince kıyılmış soğan ile pişirilmesiyle oluşur
Ara yemek olarak bilinen alacateneye isteğe göre acı biber
salça ilave edilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul