Konu
:
Bayburt Yemekleri( Meşur Olanları)
Yalnız Mesajı Göster
Bayburt Yemekleri( Meşur Olanları)
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bayburt Yemekleri( Meşur Olanları)
EŞKİ LAHANA
Kullanılan malzemeler : 250 gr
parça et veya kavurma
1 kg
ekşi lahana (salamura) 1 su bardağı bulgur
2 yemek kaşığı börek yağı
1 adet kuru soğan (orta)
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 yemek kaşığı salça (domates)
1 tutam tuz
Hazırlanışı : Su ile et yaklaşık 20 dk
haşlanır
Önce üzerine bulgur ilave edilerek bir taşım kaynaması sağlanır
sonra küçük küçük doğranmış ekşi lahana ilave edilir
Bir başka kapta soğanlar pembeleşinceye kadar yağ
kırmızı biber
salça karıştırılarak pişirilir
Bu karışım ekşi lahananın içine konulur
kavurma ile pişiriliyorsa bu aşamada ilave edilir ve yaklaşık 45 dakika pişirilir
Bir müddet dinlendirildikten sonra servis yapılır
GALACOŞ
Kullanılan malzemeler : 250 gr yeşil mercimek
200 gr
tereyağı
½ kg
kıyma
1 adet soğan (irice)
2 kaşık salça
250 gr
gurut (kurutulmuş ayran süzmesi) veya yoğurt süzmesi
Hazırlanışı : Mercimek
et
soğan
salça ve yağ ile birlikte mercimek suyu çekinceye kadar pişirilir
Diğer taraftan gurut veya yoğurt süzmesi sulu bir kıvama gelinceye kadar sıcak suyla ezilerek kaynama noktasına kadar ısıtılır
Kaynamamasına özen gösterilir
kaynama olursa çökelek haline gelir ve kullanılmaz
hazırlanan bu eriyik önceden tabağa doğranan bayat ekmekler üzerine dökülür
Üzerine de bol yağlı mercimek ilave edilerek servise sunulur
KESME ÇORBASI
Kullanılan malzemeler : 200 gr
yeşil mercimek
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı salça
1 adet soğan (orta)
100 gr
yağ
1 su bardağı un
yeterince su
tuz
dargın (istenirse)
Hazırlanışı : Un içerisine su
tuz
yumurta konularak bir hamur yorulur
biraz bekledikten sonra hamur açılır
makarna gibi ince ince kesilir
Diğer taraftan mercimek iyice pişirilip doğranan soğan yağla pembeleştirilir
Dargın
salça
su katılır üzerine mercimek ilave edilir kaynatılır
üzerine kesilen çorbalık hamurlar karıştırılır
Birkaç taşım kaynatıldıktan sonra servis yapılır
LOR DOLMASI
Kullanılan malzemeler : 1 kg
taze lor (çökelek)
1 su bardağı bulgur
2 adet yumurta
1 su bardağı süt kaymağı
4 kaşık tereyağı
dargın
1 kg pancar yaprağı veya evelik
1 deste taze soğan (kuru soğanda olabilir)
tuz
Hazırlanışı : Yapraklar yumuşaması için kaynar suda bir taşım haşlanır
Taze lor içerisine yumurta
süt kaynağı
haşlanmış bulgur
ince doğranmış taze soğan
sıkılarak yaprağa sarılır
Yağlanmış tepsiye düzgün bir şekilde dizilir üzerine yarım su bardağı su veya süt ilave edilerek orta sıcaklıktaki fırında pişirilir
Servis yaparken üzerine eritilmiş tereyağı dökülür
SÜT BÖREĞİ
Kullanılan malzemeler : 1 su bardağı süt veya yoğurt
1 su bardağı su
1 su bardağı tereyağı
3 adet yumurta
250 gram kavrulmuş fındık
3 su bardağı süt
( Şerbet için : 2 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı karbonat
yeterince un )
Hazırlanışı : Yumurta
bir su bardağı süt veya yoğurt
su
karbonat ve tereyağı karıştırılır
Üzerine un ilave edilerek baklava hamuru gibi bir hamur yapılır
14 – 15 parçaya ayrılıp 15 dakika kadar dinlendirilir
ince olarak açılan yufkalar yağlanmış tepsiye teker teker dizilir
Her üç dört yufka arasına dövülmüş fındık serpilir
Bu şekilde bütün hamur bitinceye kadar yufkalar açılıp tepsiye serilir
Yufkanın açılması tamamlandıktan sonra istenilen şekilde kesilerek üzerine biraz tereyağı dökülür ve orta sıcaklıkta bir fırında hamur pembeleşinceye kadar pişirilir
Kızarmış börek fırından çıktıktan sonra
pişirilmiş süt üzerine ilave edilerek tadı ayarlandıktan sonra elde edilen süt şerbeti ılık olarak üzerine dökülür
Sunum : Süt şerbeti döküldükten sonra bekletilmeden ılık olarak servis yapılır
TATLI ÇORBA
Kullanılan malzemeler : kg
kurutulmuş kuşburnu veya ½ kg
kuşburnu marmeladı
100 gr
kuru üzüm
1
5 kg
toz şeker
½ kg
yarma (gendime)
100 gr
incir (istenirse)
100 gr
kuru fasulye
100 gr
kayısı
100 gr
erik (istenirse)
250 gr
fındık
1 su bardağı un ve tuz
Hazırlanışı : Kuşburnu iyice pişirilerek ezilir önce süzgeçten sonra elekten geçirilerek süzülür
Başka bir kapta iyice pişirilen yarma ve önceden pişirilen fasulye süzülen suya katılır
un su ile karıştırılarak bulamaç halinde üzerine ilave edilir bir taşım kaynatılır
Başka kapta diğer malzemeler (kayısı
üzüm
erik
incir) pişirilerek şekerle birlikte karışıma ilave edilir ve bir taşım kaynadıktan sonra
soğumaya bırakılır
İyice soğutulan tatlı çorba üzerine fındık serpilerek servis yapılır
TEL HELVASI
Kullanılan malzemeler : 250 gram tereyağı
3 su bardağı un
1 kg
toz şeker
1 adet limon
Hazırlanışı : 1 kg
şekere
2 su bardağı su konulup kaynatılır
Üzerine bir miktar limon sıkılır
Şeker hafif kırmızı renge gelince bir kaşık kadar bu şekerli sudan soğuk su içine dökülür
katı hale (ağda) gelirse helvanın ağdası olmuş demektir
250 gram yağla kavrulan un büyükçe bir tepsi içinde soğutulur
soğutulan ağda beyaz bir renk alıncaya kadar yoğrulur sonra iki ucu birleştirilerek simit şekline getirilir tepsideki soğutulmuş
kavrulmuş un içersine konulur üzerine kavrulmuş un dökülür ve 3 – 4 kişi tarafından kenarlara doğru çekilerek halka büyütülür
Bu halka ikiye katlanarak tekrar aynı işlem yapılır
katlar incelinceye kadar çekilir
tel tel olan katlar kopartılarak servis yapılır
YALANCI DOLMA
Kullanılan malzemeler : ½ kg
lahana yaprağı
2 su bardağı bulgur
250 gr
parça et veya kavurma
2 yemek kaşığı salça
150 gr
tereyağı
2 çorba kaşığı un
1 adet kuru soğan (büyük)
tuz ve kırmızı biber
Hazırlanışı : Önce bulgur
pilav gibi pişirilir
lahana yaprakları ise sıcak su ile haşlanır
pişirilmiş bulgur içerisine 2 çorba kaşığı un karıştırılır
dolma iç hazırlanarak yapraklara sarılır
Başka bir kapta soğan pembeleşinceye kadar kızartılır üzerine parça etler eklenerek pişirilir
sonra dolmalar eklenir
kavurma ile pişiriliyorsa dolma ile birlikte kavurmalar konulur
2 bardak su konularak birkaç taşım pişirilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul