Konu
:
Şanlıurfanın Meşhur Yemeği Çiğ Köfte
Yalnız Mesajı Göster
Şanlıurfanın Meşhur Yemeği Çiğ Köfte
08-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Şanlıurfanın Meşhur Yemeği Çiğ Köfte
Kullanılacak malzeme (5 kişilik):
1 kg
koyun
eti
2 kg çiğ köftelik bulgur
200 gr kırmızı
biber
2 baş kuru
soğan
4 demet maydanoz
1 demet taze nane
200 gr taze
soğan
yeteri kadar
biber
salçası
domates
(veya güneşte yapılmış
domates
salçası)
karabiber
baharat
tuz
birkaç marul (veya kıvırcık salata) yaprağı
Yapılışı:
Bulgurun kepeği eleyerek alınır ve bir tepsiye yayılır
Kuru
soğan
lar ince ince kıyılarak bir kaba konur
Kabuğu soyulan
domates
ezilir veya
domates
salçasına biraz su katılarak sulandırılır
Naneyle maydanoz yapraklan temizlenip yıkanır ve suları süzülünce ince ince kıyılır
Taze
soğan
ince ince doğranır
Hazırlık işleri sona erince hemen köftenin yapımına geçilir
Koyun budunun gülle karası denilen siyah etinden 1 kg alınır
tahta tokmakla taşta dövülerek macun durumuna getirilir
Bu işlem yapılırken beyaz beyaz ayrılan sinirleri ayıklanır
Bu ayıklama işlemini beceremeyenler veya apartman katında oturdukları için komşularını rahatsız etmek istemeyenler
eti üç defa makineden geçirerek kıyma haline getirirler
Ancak makbul olanı dövülerek macun haline getirilmiş olanıdır
Et iyice dövülerek macun durumuna getirilince tuzlanır ve bir tepsiye alınarak yoğurulmaya başlanır
Bu işlem yapılırken kıyılmış kuru
soğan
kırmızıbiber
baharat
karabiber
biber
salçası azar azar katılarak iyice yedirilir
Bir süre azar azar elle su verilir ve bu da ete yedirilir
Artık sıra bulgurun yedirilmesine gelmiştir
Yoğurmaya yavaş yavaş devam edilirken temizlenmiş bulgurun katılmasına başlanır
Bulgur tamamen ete karıştırıldıktan sonra bir süre su alınmadan ve bulgur bulgura sürülerek karışım kuvvetle ve iki elle yoğurulur
Bulgur
etin ve evvelce katılmış suyun rutubetiyle yumuşar
Kıvama gelince azar azar ve elle serpilmek suretiyle yoğurulmakta olan karışıma su
ezilmiş
domates
veya sulandırılmış
domates
salçası katılır
Çiğ köftenin arada sırada tuzuna ve kıvamına bakılır
Uygun safhaya gelince yani ağıza alınan bulgur dağılınca kıyılmış taze
soğan
la nane ve maydanoz eklenir ve biraz daha su katılır
Birkaç defa daha karıştırılır
Sonra köfte
küçük lokmalar (sıkımlar) halinde marul (veya yeşil salata) yapraklarıyla kaplanmış tabaklara sıralanır
Üzerlerine bir-iki maydanoz yaprağı serpiştirildikten sonra bir sürahi ayranla birlikte sofraya götürülerek servis yapılır
Çiğ köfte
yapılır yapılmaz yenilmelidir
yoksa şişer ve nefaseti kaybolur
Genellikle
çiğ köfteyle birlikte içecek olarak ayran tercih edilir
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul