Yalnız Mesajı Göster

Bükme Tarifi(Resimli Anlatım)

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bükme Tarifi(Resimli Anlatım)





Afyon yöresine ait haşhaşlı bükme tarifi

üzerini iki parmak geçecek kadar suyla haşlanır iyice pişince tuz ve kara biber ve sotelenmiş 1 adet soğan eklenir Arzuya göre yeşil mercimek sevmeyenler için patates ve peynir karışımıda konulabilir
Hamuru:
2 su bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 yumurta ve aldığı kadar un
Mantı hamuru gibi bir hamur yoğurulur Hamur 4 bezeye ayrılır ve yarım saat dinlendirilir Bezenin Biri börek yufkası kadar ince açılır Yağla iyice akıcı kıvama getirilen haşhaş yufkanın her tarafına sürülüp şekildeki gibi katlanır Sonra ikinci yufka açılır haşhaşı sürülür bohça haline getirilen diğer yufka ortasına konulur tekrar bohça yapılır Geriye kalan diğer iki yufkada da bu işlem tekrarlanır Böylece iki tane çiftli bohça elde edilir Bunlar 9′a veya 12′ye kareler halinde kesilir Merdaneyle açılıp içine hazırladığımız mercimekli iç konur ve şekildeki gibi kapanır 200 derece fırında güzelce pişirilir
Püf noktası: Haşhaş özel bir işlemden geçirilmiş olmalı bu türüne yörede ezilmiş haşhaş denilir Sıvı yağ ile karıştırılarak biraz daha akışkan hale getirilerek uygulanır




Alıntı


Alıntı Yaparak Cevapla