Yalnız Mesajı Göster

Gurur: 2. Gururun Kötülüğü Ve Çeşitleri

Eski 08-24-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Gurur: 2. Gururun Kötülüğü Ve Çeşitleri

"Küfür ve inkâr yüzünden kendi kendine kötülük etmiş olan adam çiftliğine girdi ve şöyle dedi: 'Bu bahçe, servet ve ikbalin son bulacağını zannetmiyorum Ahiretin olacağına da inanmıyorum Fakat, ahiret olsa, ben orada buradakinden de daha iyi şeyler bulacağım’ Onun bu sözünden sonra çiftliği tufanla yok edildi Adam onun yok edilişini görünce, ona yatırdığı paraya ve yaptığı masrafa üzülüp hayret ve hırsından ellerini çevirdi Bu hâlinde ALLAH'a karşı ona yardım edecek kimse çıkmadı, kendisi de kendine yardım edemedi Hüküm orada tamamen ALLAH’ın elinde kaldı Bu da gösterdi ki, ALLAH’ın rızasını kazanmak, (mal ve çiftlikten) daha hayırlı ve daha yararlıdır" (Kehf, 35, 36)
Üçüncü aldanış, iyi ve kötü olmayı dünyadaki mal ve refahla ölçmektir Bazı insanlar, mal ve hâl sahibi oldukları için kendilerini ve kendileri gibi olanları ALLAH nazarında iyi zannederler ALLAH Teâlâ, bunların bu aldanışlarını şu âyette bildirmiştir:
"İmtihan etmek maksadıyla ALLAH insanı öne çıkardığı ve ona nimet verdiği zaman, 'Rabbim beni üstün kılmıştır’ der Hayır! (Bu söz doğru değildir)" (Fecr, 15) Bu sözün ve böyle düşünmenin doğru olmaması şundandır ki, imtihan malzemeleri kimseye üstünlük sağlamaz Onun üstünlüğü ancak, bunlarla imtihanı başarmasındadır Bundan dolayı ALLAH Teâlâ, maddî durumlarını hiç hesaba katmadan, imtihanı başarmış olan müminlerin imtihanı kaybetmiş olan inkârcı ve fasıklardan üstün olduklarını bildirmiştir Bununla ilgili bazı âyetler şöyledir:
"Ehli kitaptan ve müşriklerden küfürde ısrar edenler, cehennem ateşindedirler ve orada ebediyyen kalıcıdırlar Bunlar yaratılmışların en şerlileridirler İman edip sâlih amel işleyenler ise yaratılmışların en hayırlılarıdırlar" (Beyyine, 6, 7) "Cehennem ehli ile cennet ehli bir olmazlar" (Haşr, 20) "İman edip sâlih amel işleyenleri yeryüzünde bozgunculuk yapanlar gibi mi tutacağız; yoksa takva sahiplerine fâsıklar gibi mi muamele edeceğiz?" (Sâd 28)
"Hakkı görmeyen körle onu gören, iman edip sâlih amel işleyenlerle kötülük yapanlar bir olmazlar Biraz düşünmüyor musunuz?" (Gâfir, 58)
Önce iman edenlerle bir müddet sonra iman edenler de bir değildirler Bunu bildiren bir âyet şöyledir:
"Mekke fethinden önce iman eden ve savaşlara katılanlarla daha sonra iman eden ve savaşlara katılanlar bir olmazlar Öncekilerin dereceleri daha büyüktür Fakat ALLAH hepsine iyilik ve cennet va'detmiştir" (Hadid, 10)
İlim ehli olanlarla olmayanlar da bir değildirler Bu konuda şöyle buyurulmuştur:
"De ki: Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" (Zümer, 9) "ALLAH, içinizden iman eden ve ilim sahibi olan kimseleri derecelerle üstün kılmıştır" (Mücâdele, 11)
ALLAH yolunda cihad edenlerle iman ettikleri hâlde oturanlar da bir değildirler Bunu bildiren bir âyet şöyledir:
"Özür sahibi olmadıkları hâlde oturanlarla mal ve canlarını ortaya koyarak ALLAH yolunda cihad edenler bir olmazlar ALLAH, mal ve canlarıyla cihad edenleri derece bakımından oturanlardan üstün tutmuştur" (Nisa, 95)
Erkeklerle kadınlar da aynı derecede değildirler Bunu bildiren bir âyet de şöyledir:
"Kadınların erkekler üzerindeki hakları erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibidir Ancak erkeklerin kadınlar üzerinde bir derece üstünlüğü vardır"
(ALLAH Teâlâ, bu âyette bildirildiği gibi, erkekleri kadınlardan bir derece üstün kılmıştır Şüphesiz ki, bu bütün erkeklerin bütün kadınlardan üstün oldukları anlamında değildir Fakat, aynı fazilet ölçülerine sahip olan bir erkekle bir kadından erkek bir derece üstündür Bu üstünlük onun erkek olarak yaratılmasıdır Nitekim, insanlar da insan olarak yaratıldıkları için cinlerden üstündürler Ancak, erkeğe tanınan bu üstünlük zulmetmek ve kadını ezmek için değildir İslâm’da zulmün haram ve büyük günahlardan olduğu bilinen bir husustur Onun için zulüm yalnız kadınlara karşı da değil, herkese ve her canlıya karşı haramdır ve büyük günahtır Son dönemde kadının ezildiğini gören bazı kimseler, sanki bu hâl İslâm’ın erkeğe tanıdığı üstünlük derecesinden gelmiş gibi, bu üstünlüğü inkâr cihetine gidiyorlar Bu gidiş yanlıştır Bu, ALLAH’ın tanıdığı bir hakkı tanımamak ve hatta bunu anlatan âyeti inkâr etmek ve küfre girmektir Yapılması gereken şey, ALLAH Teâlâ’nın erkeklere tanıdığı üstünlük derecesini inkâr etmek değil, herkesi samimî dindar olmaya ve ALLAH Teâlâ’nın emir ve yasaklarına uymaya çağırmaktır ALLAH Teâlâ’nın emirleri arasında kadına şefkat ve merhamet etmek, âdil davranmak ve onun haklarını tanımak da vardır)

Alıntı Yaparak Cevapla